Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Ο κυνισμός της Άγκυρας για τις πτήσεις στο Αιγαίο και οι προκλήσεις στο Καστελόριζο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLASJOURNAL Γ.Σ.
Δεν ήταν η πρώτη φορά, απλώς καταγράφεται μια ακόμη παρενόχληση ενός Έλληνα Αξιωματούχου. Η Άγκυρα ακόμη και μέχρι χθες το βράδυ, εκείνο που έκανε ήταν να ρίξει λάδι στη φωτιά μετά τις πρωινές χαμηλές πτήσεις των Τουρκικών F-16 που πήραν σύμφωνα με ιπταμένους της Πολεμικής Αεροπορίας ένα ακόμη πολύ καλό μάθημα πριν εγκαταλείψουν το FIR Αθηνών.

  • Ίσως να μην χρειάζεται καν δεύτερη ανάγνωση για να καταλάβει κανείς πως η νυχτερινή διαρροή προς τον τύπο (ΕΔΩ) ουσιαστικά λέει ευθέως πως όντως τα Τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.
  • Επιπλέον ειρωνεύονται πως τ’ αεροσκάφη της Τουρκίας, «εκτελούσαν την τακτική αποστολή τους στο Αιγαίο» και συνεχίζουν σημειώνοντας πως δεν προσέγγισαν με τρόπο επικίνδυνο το ελικόπτερο που μετέφερε τον Έλληνα Αρχηγό του Στρατού Ξηράς, Γιώργο Καμπά (ΕΔΩ).
Το θέμα όπως τονίζουν πηγές από το Ελληνικό επιτελείο, ήταν πως γι’ άλλη μια φορά η πρόθεση που έδειξαν με κάθε τρόπο πως είχαν οι Τούρκοι ιπτάμενοι, ήταν η πρόκληση και βέβαια πρωτίστως η συνδυαστική κίνηση της προσπάθειας προσέγγισης προς το ελικόπτερο και φυσικά η παραβίαση του Ελληνικού Εναέριου Χώρου.
  • Φυσικά, η ίδια πηγή έλεγε πως οι ιπτάμενοι της Τουρκίας σαφέστατα εκτελούν εντολές, δεν δρουν ανεξέλεγκτα εισβάλλοντας εντός του FIR Αθηνών σε καθημερινή βάση και παραβιάζουν κάθε κανόνα ασφάλειας της εναέριας κυκλοφορίας.
Τα νησιά του συμπλέγματος της Μεγίστης βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο της Άγκυρας η οποία εκδηλώνει νευρικότητα κάθε φορά που είτε πτητικό μέσο είναι αυτό είτε πλοίο των Ενόπλων Δυνάμεων (εκτός της μόνιμης δύναμης) είναι, μονίμως θα θελήσει μέσω ασυρμάτου να παρενοχλήσει είτε με την αποστολή αεροσκαφών ή δικούς της σκάφους στην θάλασσα.
Μάλιστα όπως βλέπουμε και μέσω των navtex η Τουρκία, κρατά τη σκυτάλη της παράνομης δραστηριότητας που συνεχίζει χωρίς δισταγμό. Ναυτικές οδηγίες που επαναενεργοποιεί κατά διαστήματα όπως αυτή που βλέπετε παρακάτω κρατά δεσμευμένη μια μεγάλη περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.
  • Όπως φαίνεται η Τουρκική δραστηριότητα δεν σταματά και να σημειώσουμε πως η ίδια ναυτική οδηγία υπάρχει και για σήμερα.
Μάλιστα η Άγκυρα την ίδια ακριβώς navtex είχε ενεργοποιήσει και κατά τη διάρκεια της διεθνούς φήμης άσκησης Ηνίοχος 2019 που παρά την δέσμευση της περιοχής όλα τα μαχητικά των συμμετεχουσών χωρών πέταξαν στην νησιωτική περιοχή της Μεγίστης.
Η παράνομη τουρκική Navtex.
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX
TURNHOS N/W : 0496/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 18-04-2019 10:29)
TURNHOS N/W : 0496/19
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 22 APR 19 FROM 1000Z TO 1300Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
36 05.00 N – 028 44.00 E
36 02.40 N – 029 20.60 E
36 04.37 N – 029 23.12 E
35 58.80 N – 029 38.05 E
35 03.00 N – 029 38.00 E
35 30.00 N – 028 10.00 E

Σ’ ότι αφορά τη διαχρονικότητα των προκλήσεων κοντά στο Καστελόριζο, μπορούμε να θυμηθούμε εκείνη του 2018, προς το Chinook που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα. Όμως υπήρξαν και άλλες με τον πρώτη υπουργό Πάνο Καμμένο, τον τέως Α’ ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή. Πολλές φορές είχε παρενοχληθεί και το πτητικό μέσο που μετέφερε τον πρώην Διοικήτη της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Νικόλαο Μανωλάκο. Ίσως το αρχείο των παραβατικών συμπεριφορών, των προσπαθειών προκλήσεων να μην έχει τέλος και να χρειαστούν τόνοι χαρτιού για σημειώσεις.
  • Μπορεί να μην αναφέρθηκε καν τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο ακόμη και κατά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Τουρκία έδειξε νευρική διάθεση με τη μεταστάθμευση F-16 από τα Βόρεια στο αεροδρόμιο του Dalaman, ώστε ν’ αυξήσει τον αριθμό των αεροσκαφών επιφυλακής της στα παράλια.
Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού, μπορεί να ήταν προκαθορισμένη από πολλές ημέρες πριν, όμως πολιτικά είχε ιδιαίτερο νόημα όταν μάλιστα είχε προηγηθεί λίγες ώρες πριν η αποστολή επιστολής της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ.
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης πάντως ακόμη και τώρα φαίνεται πως βάζει όρους για να μεταβεί για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.
Οι κινήσεις που γίνονται από πλευράς της, αφήνει πάρα πολλά περιθώρια ώστε να μην κάνει το επόμενο βήμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ακόμη και πριν από λίγες ώρες σημείωνε σε ότι αφορά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις πως από Ελληνικής πλευράς κανείς δεν επιθυμεί την ένταση αλλά και δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη οποιαδήποτε σοβαρή πρόκληση.