Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019

ΗΠΑ προς Τουρκία: «Έξω από το F-35 αν παραλάβετε τους S-400» - Άγκυρα: «Για εμάς η Μόσχα είναι στρατηγική επιλογή»

ΗΠΑ προς Τουρκία: «Έξω από το F-35 αν παραλάβετε τους S-400» - Άγκυρα: «Για εμάς η Μόσχα είναι στρατηγική επιλογή»
 
Στις ΗΠΑ άργησαν να καταλάβουν ότι οι S-400 για την Άγκυρα είναι στρατηγική επιλογή και όχι κάτι συγκυριακό και τυχαίο και έτσι η Ουάσινγκτον πλέον δια της επίσημης οδού του State Department ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να παραλάβει η Τουρκία τα F-35 και οποιοδήποτε άλλο αμερικανικό οπλικό σύστημα.

Όμως η Άγκυρα ανοιχτά πλέον παραδέχεται πως οι S-400 και άρα η Μόσχα είναι για αυτήν «στρατηγική επιλογή», δεν το κρύβει και ο λόγος είναι πολύ απλός:
Η Ρωσία είναι η μόνη που χώρα που μπορεί και είναι διαθέσιμη να μετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακή υπερδύναμη με απώτερο στόχο να διαλυθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να έχει πετύχει την απομάκρυνση των Δυτικών από την Μαύρη Θάλασσα.
Ο προτεινόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα και εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, δήλωσε πως θα αυξήσει τις πιέσεις για την Τουρκία εάν τοποθετηθεί στην συγκεκριμένη θέση.
«Εάν προχωρήσουν στην απόκτηση των S-400, τότε δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35. Δεν θα γίνει πώληση Patriot. Αυτό το μήνυμα έχει σταλεί όσο πιο καθαρά γίνεται. Δεν θα είναι ένα πολύ σοφό βήμα», είπε ο Σάτερφιλντ μιλώντας σε συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα.
Το Sputnik ζήτησε για το θέμα με τον Γιουσούφ Τουνκερ στέλεχος του Πατριωτικού Κόμματος (Vatan), ο οποίος εκτίμησε ότι η επιθετική ρητορική των απειλών των ΗΠΑ ενάντια στην Άγκυρα θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.
«Ο λαός της Τουρκίας έχει ήδη κουραστεί πολύ από τη ρητορική της Δύσης και πορεύεται στο δρόμο της δημιουργίας νέων συμμαχιών και της οικοδόμησης νέων ισοροπιών δύναμης. Πιστεύω ότι η Τουρκία μπορεί να το κάνει αυτό στις σχέσεις της με χώρες της περιοχής. Συγκεκριμένα, το πιο επείγον ζήτημα για την Τουρκία αυτή τη στιγμή, είναι να πετύχει ισορροπία στις σχέσεις με τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ τη Συρία και το Αζερμπαϊτζάν, όσον αφορά τις χώρες της Δυτικής Ασίας και ευρύτερα στη συνέχεια με την Κίνα», δήλωσε.
Πρόσθεσε πως οι κυρώσεις που προωθούν για την Τουρκία ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Μάρκο Ρούμπιο και ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ για κυρώσεις στην Τουρκία, είναι αντίστοιχες με εκείνες που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ. Η στρατηγική των ΗΠΑ, όπως βλέπουμε δεν αλλάζει.
«Οι ίδιες κυρώσεις, οι ίδιες απειλές "για καταστροφή της οικονομίας". Η Τουρκία θα χτίσει τη στρατηγική της με αυτό ως δεδομένο. Έχουμε έναν κοινό εχθρό και συνεπώς απαιτείται συντονισμός των βημάτων της Τουρκίας, του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας. Οι γεωπολιτικές συνθήκες οι ίδιες το δείχνουν», πρόσθεσε ο Τούρκος πολιτικός.
Πρόσθεσε ότι οι απειλές και τις πιέσεις στην Ουάσιγκτον προέρχονται κυρίως από την δέσμευση της Άγκυρας στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 που συνιστά στρατηγική επιλογή.
«Από την άποψη της Τουρκίας, το S-400 δε συνιστά απλώς μια αγορά οπλισμού, είναι στρατηγική επιλογή. Δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με βάση ποιο οπλικό σύστημα είναι καλύτερο ή χειρότερο. Η αγορά των S-400 είναι ένα στρατηγικό βήμα για την Τουρκία. Η Αμερική το αντιλαμβάνεται αυτό και συνεπώς έχει ξεκινήσει να ασκεί περισσότερη πίεση στην Τουρκία. Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει περισσότερες οικονομικές απειλές και κρίσης. Αλλά η χώρα μας είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει τις δυσκολίες αυτές».
Η Τουρκία αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ρωσίας και συμβαίνει και το αντίστροφο. 
Κερδίζει στρατηγικό βάθος αφού δεν θα μπορούν να την πλησιάσουν ουσιαστικά δυτικές δυνάμεις από την Μαύρη Θάλασσα λόγω των Στενών.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα μπορεί να στηριχτεί και η Ουκρανία για να παίζει το ρόλο του προβληματικού γείτονα στην Ρωσία.
Κερδίζει προστασία του «μαλακού υπογάστριού της» καθώς μαζί και με το Ιράν ελέγχουν προς όφελός της και την Μέση Ανατολή.
Κερδίζει σε γόητρο καθώς αποσπά από τις ΗΠΑ έναν βασικό σύμμαχο στον οποίο η Ουάσιγνκτον είχε στήσει την γεωπολιτική της στρατηγική για τουλάχιστον 70 χρόνια.
Κερδίζει μια μεγάλη νίκη κατά του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η Τουρκία, είτε εκβληθεί από την Συμμαχία είτε περιθωριοποιηθεί καθώς θα φαίνεται πως υπάρχει ρήγμα και κατάρρευση στο νοτιοανατολικό άκρο της.
Κερδίζει τον διακαή της πόθο για κάθοδο στα «ζεστά νερά» της Μεσογείου, κάτι το οποίο η Δύση το εμπόδιζε από αιώνες.
Κερδίζει όμως και σε αξιοπιστία έναντι των υπόλοιπων στρατηγικών εταίρων της στην Ανατολή, όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες που βλέπουν την Ρωσία να αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με επιτυχία σε πολλαπλά μέτωπα, όπως στην Συρία, στην Τουρκία αυτή την στιγμή και όπως όλα δείχνουν και στην Λιβύη όπου και εκεί οι Δυτικοί πιάστηκαν... στον ύπνο.
Eνδεικτικό πάντως του κλίματος που επικρατεί πλέον ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία είναι τό γεγονός ότι ο  σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, που βρισκόταν προχθές όλη μέρα στο Λευκό Οίκο, δεν συμμετείχε στη ολιγόλεπτη συνάντηση του κ. Τραμπ με τον γαμπρό του Ερντογάν, και την ίδια στιγμή επιδεικτικά συναντούσε τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και άλλους συνεργάτες του πρωθυπουργού του Ισραήλ.
Όλοι ξέρουν τι «αγάπη» έχουν μεταξύ τους οι Ρ.Τ.Ερντογάν και Μ.Μετανιάχου
Το tweet του κ. Μπόλτον ακολουθει:
pronews.gr