Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019

Τουρκία: Πριν από τα F-35 ή τους S-400 έρχεται το ΔΝΤ!

Πολύ κοντά στην κατάρρευση η τουρκική οικονομία με την λίρα να έχει ισοτιμία με το δολάριο που 6 προς 1! Μέχρι να αποφασίσει ο Ερντογάν τι θα κάνει με τα F-35 και τους S-400 ,θα ΄χει το ΔΝΤ “μέσα στα πόδια του”.

Όπως έγραψε το Bloomberg η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν μπορεί να μειώσει σύντομνα τα επιτόκια από το  24%.
Οι επιλογές της κεντρικής τράπεζας περιορίζονται από την “αδύναμη” λίρα, την αντιπαράθεση  με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαρτίου, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία  των οικονομολόγων. Οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν άμεσα.
Η λίρα είναι το νόμισμα των “αναδυόμενων αγορών” με τον χειρότερο απολογισμό τον Απρίλιο έχοντας μειωθεί φέτος κατά περίπου 10%. Μειώθηκε 0,3% σε 5,89 ανά δολάριο την Πέμπτη, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο.
Η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να περιμένει μια πειστική επιβράδυνση του πληθωρισμού πριν μειώσει τα επιτόκια. Οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή υποχώρησαν μόλις  0,1%  τον Μάρτιο.
Παρόλα αυτά ο Ερντογάν επιμένει να μην ασχολείται πρωτίστως με το διαφαινόμενο ναυάγιο της οικονομίας της Τουρκίας, το οποίο θα συμπαρασύρει στο “βυθό” όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του.