Τρίτη, 16 Απριλίου 2019

Σομαλία: Ο δεύτερος τη τάξει του βραχίονα του ISIS στη χώρα σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή

Σομαλία: Ο δεύτερος τη τάξει του βραχίονα του ISIS στη χώρα σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή
Ο δεύτερος τη τάξει στην ηγεσία του βραχίονα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Σομαλία, η οποία έχει συγκριτικά μικρή δύναμη σε σχέση με τη Σεμπάμπ, η οποία πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή γνωστοποίησε το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Πούντλαντ (βορειοανατολικά).Ο υπουργός Mohammed Galan ανέφερε ότι «η επιδρομή έγινε κοντά στο χωριό Χιρίριο, στην περιοχή Ισκουσουμπάν, στην περιφέρεια Μπάρι, όπου ο A. Doukoub κι ένας φερόμενος ως συνεργός του κινούνταν με αυτοκίνητο». Δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για την επιδρομή, ούτε διευκρίνισε ποιος την έκανε• πάντως αυτού του είδους οι επιχειρήσεις διεξάγονται συνήθως στη Σομαλία από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένα αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς στο αεροπορικό πλήγμα.
«Δεν έχουμε δει ποτέ τέτοια επίθεση στην περιοχή.
Έγινε μια τεράστια έκρηξη κόσμος πήγε επιτόπου και είδε ένα αυτοκίνητο εντελώς κατεστραμμένο και υπολείμματα ανθρωπίνων σωμάτων», δήλωσε ο M. Abdioueli, προεστός σε γειτονικό χωριό.
Η οργάνωση Σεμπάμπ παραμένει μακράν η μεγαλύτερη ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση που δρα στη Σομαλία. Έχει ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα. Συνδέθηκε επίσημα μαζί της το 2012.
Όμως μια μικρή μερίδα των μελών της -περίπου 200- αποσκίρτησε κι ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ.
Αυτή η ομάδα εδρεύει στην ημιαυτόνομη περιοχή Πούντλαντ και αρχηγός της είναι ο A. Moumin, που προστέθηκε τον Αύγουστο του 2016 στον κατάλογο των διεθνών τρομοκρατών που καταρτίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η οργάνωση έχει γίνει ήδη στόχος αρκετών αεροπορικών επιδρομών, ειδικά στα τέλη του 2017, από τις ΗΠΑ.
Στα τέλη του 2018, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις υπολόγιζαν ότι ο αριθμός των μαχητών του ΙΚ στη Σομαλία κυμαινόταν από 75 ως 250 και αυτός των μαχητών της Σεμπάμπ μεταξύ 3.000 και 7.000.
Η Σεμπάμπ σκοπεύει να εξαλείψει το ΙΚ από τη Σομαλία.
Ειδικοί εξηγούν ότι η σύγκρουση συνδέεται με τη φυλή στην οποία ανήκει ο Moumin, τη Ματζερτίν, και τις διενέξεις μεταξύ φυλών στην Πούντλαντ.
Επί των ημερών του D. Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Σομαλία αυξήθηκαν εκθετικά: από 15 το 2016 ανήλθαν σε 35 το 2017 και 47 το 2018 ενώ ήδη φέτος πλησιάζουν τις τριάντα. Πάνω από 800 «τρομοκράτες» έχουν σκοτωθεί σε αυτές, κατά το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).

www.bankingnews.gr