Σάββατο, 13 Απριλίου 2019

Σαββατοκύριακo η συμφωνία για πρόωρη καταβολή δανείων ΔΝΤ: Στα 4 με 5 δισ. το ποσό

Στην επίτευξη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσκοπεί η ελληνική κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή των μισών περίπου δανείων που έλαβε από το ΔΝΤ, προκειμένου να ελαφρύνει την εξυπηρέτηση του χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο.


  • Το Reuters υπογραμμίζει ότι τα δάνεια του Ταμείου έχουν επιτόκιο περίπου 5% και τώρα είναι πιο ακριβά από τη χρηματοδότηση από τις αγορές, στις οποίες τα δεκαετή ομόλογα είναι περίπου στο 3,3%. «Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο», ανέφερε στο πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον.
Το ίδιο πρόσωπο σημείωσε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιδρούν στην κίνηση αυτή, επειδή ανησυχούν ότι το ΔΝΤ θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι δανειστές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, αλλά- συμπλήρωσε- δεν θα ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη. «Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης. Θα αποπληρώσουν περίπου τα μισά, δηλαδή περίπου τέσσερα με πέντε δισ. ευρώ», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
  • Ο ESM, που σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει να αποπληρωθεί το ίδιο ποσό, είναι πιθανόν να παραιτηθεί αυτού του δικαιώματος, λόγω της ικανοποίησης με τη βελτιωμένη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα δημιουργήσει αυτή η κίνηση, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ την προηγούμενη εβδομάδα.
Επίσης, το πρακτορείο Reuters υπενθυμίζει ρεπορτάζ του της 3ης Απριλίου, όπου αναφερόταν ότι η Ελλάδα σκέφτεται την έκδοση νέου ομολόγου στα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Η χώρα (σ.σ. η Ελλάδα) θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 9,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ έως το 2024. Το επιτόκιο αυτών των δανείων φτάνει το 5%, ενώ εκείνα από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, μέσω του ΕSM, έχουν επιτόκιο 0,9%. Τέλος, το Reuters υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει το «μαξιλάρι» των περίπου 27 δισ. ευρώ, ένα ποσό επαρκές έως το 2021, χωρίς άντληση χρημάτων από τις αγορές.

Η συνάντηση Τσακαλώτου και Λαγκάρντ

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ, όπως έγραψε και το Hellas Journal, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε την Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια του ΔΝΤ.
Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι η Ελλάδα προτίθεται να αποπληρώσει τα δάνειά της που έχουν υψηλό επιτόκιο (περίπου στο 5%). Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη.

Όσο για την απαραίτητη διαδικασία για την ολοκλήρωση της μερικής αποπληρωμής των δανείων θα πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς και να ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία.
Νωρίτερα και ο Πολ Τόμσεν, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, είχε δηλώσει ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.

 https://hellasjournal.com/