Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019

Άνευ προηγουμένου επίθεση του αντιπροέδρου Πενς στην Τουρκία για την αγορά των S-400

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία πρέπει να επιλέξει αν θέλει να παραμείνει μέρος της πιο επιτυχημένης συμμαχίας ή να διακινδυνεύσει τη δική της ασφάλεια.
Τόνισε ότι η αγορά των S-400 από τη Ρωσία ενέχει μεγάλο κίνδυνο για το ΝΑΤΟ και για την ισχύ τηγς συμμαχίας, αλλά -παρά το γεγονός αυτό-η Τουρκία δεν αλλαζει γνωμη.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υπήρξε παρόμοια σκληρή επίθεση μέχρι τώρα από την Αμερική προς την Τουρκία, που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για την οριστική ρήξη, εάν η Τουρκία δεν ακυρώσει την παραγγελία των S-400.
Πρόσθεσε:
  • Το γεγονός ότι προχωράνε παρά το γεγονός ότι τους προσφέραμε τα Πάτριοτ είναι βαθύτατα προβληματικό και ανησυχητικό. ΑΝ ολοκληρώσει την αγορά κινδυνεύει να την διώξουμε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, και αυτό θα πλήξει την αμυντική της ικανότητα και την αμυντική της βιομηχανία.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: “Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει” αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης με τις “παράτολμες αποφάσεις της”, όπως είναι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, προειδοποίησε απόψε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.
Στην ομιλία του με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση “της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία”, όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ, ο Πενς, ενέτεινε τις πιέσεις προς την Άγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή με τη Μόσχα.
“Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;” διερωτήθηκε.
Λίγο νωρίτερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ “αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας”.
 https://hellasjournal.com/