Σάββατο, 27 Απριλίου 2019

Το σενάριο της εγκατάστασης των S-400 στα Κατεχόμενα


Το σενάριο της εγκατάστασης των S-400 στα Κατεχόμενα;, Χρήστος Καπούτσης
Χρήστος Καπούτσης
Η τοποθέτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 που θα προμηθευτεί η Τουρκία, εξετάζεται, ως πιθανό ενδεχόμενο, από την Άγκυρα, να γίνει στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου! Είναι η «συμβιβαστική» πρόταση του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ, με εναλλακτική την τοποθέτησή τους σε κουρδικές περιοχές του Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και «υπαινικτικές» δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ήδη οι προτάσεις αυτές έχουν τεθεί υπόψη στις διπλωματικές-στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ.
Οι συμβιβαστική αυτή λύση δίνεται στα πλαίσιο των διαβουλεύσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, ώστε να ξεπεραστούν οι αμερικανικές επιφυλάξεις για να αγορά των S-400 και να προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμα παράδοσης 100 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 Στέλθ στην Τουρκία, που είναι και συμπαραγωγός χώρα.
Σύμφωνα με αναφορές στο Al-Monitor του Τούρκου αναλυτή αμυντικών θεμάτων, Arda Mevlutoglu, μια από τις σκέψεις που έκανε η τουρκική ηγεσία ήταν η τοποθέτησή τους στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Το μέρος δεν είναι τυχαίο, καθώς θα είναι μακριά από την αεροπορική βάση της Μαλάτιας όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τα μαχητικά F-35 , εφόσον φυσικά, ξεπεραστούν τα εμπόδια και η Τουρκία εντάξει τα αμερικανικά αεροσκάφη στο οπλοστάσιό της.
Η αμερικανική διπλωματία δεν έχει απορρίψει κατηγορηματικά την τουρκική εναλλακτική πρόταση, καθώς οι Αμερικανοί επιμένουν στη μη εγκατάσταση των S-400 στην τουρκική επικράτεια. Είναι σαφές ότι Ουάσιγκτον και Άγκυρα αναζητούν εναλλακτική–συμβιβαστική λύση. Οι ΗΠΑ, δεν επιθυμούν να χάσουν την Τουρκία και να την σπρώξουν στην αγκαλιά της Ρωσίας. Αποτελεί στρατηγικό στόχο των Αμερικανών η Τουρκία να παραμείνει υπό την πολιτική επιρροή της Δύσης και ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό ακριβώς και η αμερικανική διπλωματία συζητά τις τουρκικές εναλλακτικές προτάσεις για τους S-400, μεταξύ αυτών και την εγκατάστασή τους στην Κύπρο.

Δεινή ελληνική ήττα

Στην περίπτωση που η Τουρκία κατορθώσει, με την ανοχή των ΗΠΑ, να εγκαταστήσει έστω και μια μονάδα του ρώσικου αντιαεροπορικού συστήματος στα Κατεχόμενα στην Κύπρο, τότε η ελληνική διπλωματία θα έχει υποστεί δεινή ήττα. Θα έχει κατισχύσει, για μία ακόμη φορά, ο αμερικανικός πολιτικός ρεαλισμός που ιστορικά έχει βλάψει τα συμφέροντα του Ελληνισμού. Ταυτόχρονα, το σύστημα εξουσίας Ερντογάν θα έχει επιτύχει διπλωματικό- στρατιωτικό θρίαμβο.
Από στρατιωτικής απόψεως, εάν εγκατασταθούν οι S-400 στην Κύπρο, η Άγκυρα πραγματοποιεί ένα άλμα προς την τουρκοποίηση της Κύπρου (η Μεγαλόνησος σε στρατιωτική και πολιτική ομηρεία). Ταυτόχρονα, θα ελέγχει στρατιωτικά το μεγαλύτερο και ζωτικής σημασίας μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, τη Συρία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και το τόξο Καστελλόριζο-Κάρπαθος-Κρήτη. Περιοχές, που συνδέονται ευθέως και με την ενεργειακή ασφάλεια και με την ασφάλεια των θαλασσίων οδών μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη.
Το πυραυλικό αντιαεροπορικό συγκρότημα S-400 Triumph, που προορίζεται για τη Τουρκία, έχει τη δυνατότητα κατάρριψης εχθρικών αεροσκαφών σε αποστάσεις μέχρι 400 χιλιόμετρα. Μέχρι τα 60 χιλιόμετρα μπορεί να καταστρέφει βαλλιστικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα έως και 4,8 km/s, τακτικούς πυραύλους και βλήματα Κρουζ. Το ενδεχόμενο αυτό, ήδη έχει συζητηθεί στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ τέθηκε ατύπως και ως θέμα προς συζήτηση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ που είναι σε εξέλιξη.
Η απάντηση της Ελλάδας, στα τουρκικά σχέδια θα πρέπει να είναι μονόδρομος. Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην Κύπρο αποτελεί casus belli (αιτία πολέμου) για την Ελλάδα. Φυσικά, το ερώτημα είναι αν μπορεί να προβάλει τέτοιο αίτημα η Ελλάδα; Πάντως, ανασχετικός παράγοντας στα τουρκικά σχέδια, είναι το Ισραήλ και η επιρροή, που ασκεί στην αμερικανική διπλωματία. Ίσως, η τριμερής συμμαχία Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, στην οποία συμμετέχουν ενεργά και οι ΗΠΑ, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να αποτραπούν τα χειρότερα για τον Ελληνισμό, παρότι το αμερικανοτουρκικό λόμπι δεν είναι αμελητέας δυναμικής…

slpress.gr