Τρίτη, 30 Απριλίου 2019

Λευκός Οίκος: Τράμπ-Ερντογάν συζήτησαν την πρόοδο των συζητήσεων για Συρία και S-400

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας τηλεφωνικά.


Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Reuters, αν ο κ. Τράμπ έθεσε στον κ. Ερντογάν τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία, δήλωσε:

  • “Είμαστε σαφείς και συνεπείς δίνοντας έμφαση στις σοβαρές ανησυχίες μας για την απόκτηση του συστήματος S-400 με τους εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης σε πολλές περιπτώσεις και στα υψηλότερα επίπεδα”.
“Οι δύο ηγέτες”, αναφέρει η ανακοίνωση, “συζήτησαν διάφορα διμερή ζητήματα, όπως η κοινή επιθυμία τους να αυξήσουν το εμπόριο, την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων ασφαλείας στη βόρεια Συρία και την προγραμματισμένη αγορά της Τουρκίας για το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση “ο Πρόεδρος Ερντογάν” εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για την επίθεση στη συναγωγή του Σαν Ντιέγκο”.
  • Το τηλεφώνημα ήταν αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που είχαν οι γαμπροί των δύο ηγετών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και Τζάρεντ Κούσνερ. Σύμφωνα με πληροφορίες παραμένουν οι διαφωνίες για τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία και για την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400. Αν και οι Τούρκοι άφησαν να εννοηθεί ότι εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους για τη ζώνη ασφαλείας, μπορεί και να πάρουν άλλη απόφαση για τους S-400.
Η τουρκική ιστοσελίδα Ahval σημείωσε:
“Ο Λευκός Οίκος, περίπου τρεις ώρες μετά την δημοσιοποίηση της τουρκικής ανακοίνωσης (ΕΔΩ), έστειλε μια δήλωση για διανομή μέσω της ομάδας τύπου του Λευκού Οίκου. Παρά την έμφαση που έδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην “ομάδα εργασίας για τους S-400”, δεν υπήρξε αναφορά σε μια τέτοια ομάδα στο κείμενο του Λευκού Οίκου.