Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019

Su-57: Ετοιμάζεται τεράστιο “deal” για την εξαγωγή του ρωσικού stealth μαχητικού στην Κίνα ; - ΦΩΤΟ


Η ρωσική κυβέρνηση αναμένεται να προσφέρει στην Πολεμική Αεροπορία του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) μια έκδοση-παραλλαγή του ρωσικού stealth μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς Sukhoi Su-57,σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων αλλά και σεναρίων για την εξέλιξη αυτή. Παρά το γεγονός ότι η Κίνα πρόσφατα αποκάλυψε το δικό της, εγχώριας κατασκευής stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων,το J-20 , το οποίο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και τις εντυπώσεις τόσο συμμαχικών κρατών όσο και ανταγωνιστών, για τις δυνατότητές του, η νέα αυτή είδηση για την ενδεχόμενη απόκτηση του Su-57, έχει δημιουργήσει προβληματισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση του Su-57, που θεωρητικά προορίζεται να εξαχθεί στο Πεκίνο, θα ονομάζεται Su-57E, και αναμένεται να λάβει την έγκριση εξαγωγής του από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε ανώτερος υπάλληλος της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης στη Διεθνή Ναυτιλιακή και Αεροναυτική Έκθεση του Langkawi στη Μαλαισία , σύμφωνα με την εφημερίδα Weekly Report του IHS Jane.

"Η Κίνα πρόσφατα παρέλαβε 24 αεροσκάφη Su-35 και τα επόμενα δύο χρόνια η Κίνα θα κληθεί να αποφασίσει είτε αν θέλει να προμηθευτεί περισσότερα μαχητικά Su-35 είτε αν θέλει να κατασκευάσει το Su-35 στην Κίνα είτε αν θέλει να αγοράσει αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, όπου στην τελευταία περίπτωση θα ανταποκριθεί το Su-57E", ανέφερε ο αξιωματούχος της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ είναι πολύ πιθανό το Su-57 να παρουσιαστεί επίσημα στο Dubai Air Show τον Νοέμβριο του 2019.


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το 2018 ότι δεν θα παράγει μαζικά το Su-57. Ένας σημαντικός λόγος για αυτή την απόφαση ήταν το μη βιώσιμο κόστος του προγράμματος, ενισχυμένο από την απόφαση της Ινδίας να εγκαταλείψει τη συν-ανάπτυξη του αεροσκάφους και διάφορα τεχνικά προβλήματα τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν, προτού δοθεί το “πράσινο φως” για σειριακή παραγωγή.


Προς το παρόν, υπάρχουν 10 πρωτότυπα Su-57 που υποβάλλονται σε διάφορα στάδια δοκιμής και αξιολόγησης. Εντούτοις, εννέα από τα δέκα μαχητικά είναι εξοπλισμένα με παράγωγο του ρωσικής κατασκευής κινητήρα Saturn AL-41F1S, του AL-41F1, ενός παλαιότερου κινητήρα αεροσκάφους εγκατεστημένου επίσης στο Sukhoi Su-35S Flanker-E και όχι με τον πιο εξελιγμένο κινητήρα Saturn izdeliye 30 που διαθέτει αυξημένη ώθηση και αποδοτικότητα καυσίμου και είναι εφοδιασμένο με ακροφύσια διανυσμάτων ώθησης 3D, ωστόσο αυτός ο κινητήρας δεν αναμένεται να είναι έτοιμος για σειριακή παραγωγή για αρκετά χρόνια.


Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι το νέο αεροσκάφος θα πετάξει με το AL-41F1, το οποίο θα έθετε υπό αμφισβήτηση τις δυνατότητες stealth του αεροσκάφους. Επίσης, διάφορα λειτουργικά και τεχνολογικά συστήματα, αντιμετωπίζουν αναπτυξιακά προβλήματα, με αποτέλεσμα να θέτουν υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς, ιδιαίτερα του Ρώσου Προέδρου Πούτιν ότι το ρωσικό stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς “είναι το καλύτερο στον κόσμο και δεν έχει ανταγωνισμό”.

Πηγή: The Diplomat , onalert.gr