Βίντεο από τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ - Αγνώριστος ο ιδρυτής των Wikileaks - Αντιμέτωπος με την έκδοσή του στις ΗΠΑ
Παρέμενε επί 7 έτη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Ο Αυστραλός ακτιβιστής Τζούλιαν Πολ Ασάνζ συνελήφθη, σύμφωνα με ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών στο Λονδίνο και ο ίδιος πιθανόν να έρθει αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο φόβο του: την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ που έγινε γνωστός για την ανάμιξή του στη λειτουργία της ιστοσελίδας Wikileaks, την οποία δημιούργησε το 2006, παρέμενε επί 7 έτη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, μετά από σειρά διεθνών ενταλμάτων εις βάρος του.
Η βρετανική αστυνομία που σύμφωνα με την ίδια εκλήθη στο χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού για να προβεί στη σύλληψη, αφού η κυβέρνηση της χώρας αφαίρεσε την ασυλία του, ανακοίνωσε τη μεταφορά του σε τόπο όπου κρατείται στο κεντρικό Λονδίνο.
Επίσης, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Ασάνζ θα εμφανιστεί στο δικαστήριο «το συντομότερο δυνατόν».
«Ο ιδρυτής της WikiLeaks συνελήφθη, εκτός της παραβίασης των όρων της αναστολής του, και σε σχέση με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για την έκδοσή του», ανακοίνωσε λίγη ώρα μετά τη σύλληψη η βρετανική αστυνομία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Wikileaks, o Τζούλιαν Ασάνζ δεν «έφυγε από την πρεσβεία» και «ο πρεσβευτής του Εκουαδόρ κάλεσε την βρετανική αστυνομία στην πρεσβεία και συνελήφθη αμέσως». 
Νωρίτερα, η ιστοσελίδα ανακοίνωνε ότι ο Ισημερινός τερματίζει απερίσκεπτα το πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». 
Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, ο πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο δήλωσε ότι απέσυρε το άσυλο του κ. Ασάνζ «μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις του σε διεθνείς συμβάσεις».
Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ tweet-αρε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Τζουλιαν Ασάνζ είναι τώρα υπό κράτηση από την αστυνομία και δικαίως θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Εκουαδόρ για τη συνεργασία και την αστυνομία για τον επαγγελματισμό της. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο».
Ο Ασάνζ, όπως φαίνεται και στο βίντεο της σύλληψής του όπου αντιστέκεται, αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πρεσβεία, φοβούμενος ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δήλωσε ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές τη διαβεβαίωση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.
Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας και το μέλλον του θα αποφασισθεί από τα βρετανικά δικαστήρια.
«Κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», δήλωσε στο Sky News ο κ. Χαντ.
«Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας, κρυβόταν από την πραγματικότητα για χρόνια και χρόνια. Είναι το σωστό το μέλλον του να αποφασιστεί από το βρετανικό δικαστικό σύστημα», είπε.