Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019

Ευρωεκλογές 2019: Θρίαμβος Le Pen στη Γαλλία - «Σάρωσε» ο Orban στην Ουγγαρία – Βαριές απώλειες για CDU/CSU και SPD στη Γερμανία

Ευρωεκλογές 2019: Θρίαμβος Le Pen στη Γαλλία - «Σάρωσε» ο Orban στην Ουγγαρία – Βαριές απώλειες για CDU/CSU και SPD στη Γερμανία
Κερδισμένη η ακροδεξιά στην Ευρώπη αλλά και οι Πράσινοι
Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη φορά επιβεβαιώθηκαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Marine Le Pen στη Γαλλία είναι η νικήτρια των ευρωεκλογών, με τον Εθνικό Συναγερμό να κατακτά, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της εταιρείας Harris, το 24% των ψήφων, ενώ το κυβερνών κόμμα του Em. Macron βρίσκεται δεύτερο με 22,5%.
Στην Ουγγαρία ο Viktor Orban είναι όχι μόνο ο μεγάλος νικητής στη χώρα του, αλλά και το κόμμα το οποίο κατέκτησε το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, καθώς κατέκτησε το 56% των ψήφων.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία τόσο CDU/CSU όσο και το SPD είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σημαντικά, αν και εδώ ο μεγάλος κερδισμένος είναι το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση.
Πιο συγκεκριμένα οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) συγκεντρώνουν ποσοστό 28%, καταγράφοντας απώλειες 7,4% σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014.
Ακόμη πιο καταστροφική η πορεία των σοσιαλιστών του SPD, με το ποσοστό τους να προσγειώνεται στο 15,5% και να χάνουν 11,8 μονάδες.

Γαλλία: Πρώτη η Le Pen, έκπληξη οι Πράσινοι

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται στη Γαλλία ο Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen με 24%, σύμφωνα με την εκτίμηση της Harris.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κόμμα Εn Marche του προέδρου Emmanuel Macron με ποσοστό 22,5%.
Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών είναι το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο είναι τρίτο με ποσοστό με ποσοστό 12,5%.
Στην τέταρτη θέση ακολουθεί το κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με ποσοστό 8,5%.
Ακολουθεί η Αριστερά του Melenchon με 6,5%.
Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου.

Γερμανία: Μεγάλη έκπληξη δεύτερο κόμμα οι Πράσινοι με 20,5%

Οι Πράσινοι είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών στις ευρωεκλογές της Γερμανίας, καθώς σκαρφάλωσαν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22% σύμφωνα με τα exit polls των ARD - ZDF(δημόσια τηλεόραση).
Πρόκειται για άλμα 11,3% σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014.
Στην πρώτη θέση οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανκοινωνιστές (CDU/CSU) συγκεντρώνουν ποσοστό 28%, έχοντας καταγράψει σημαντικές απώλειες 7,4%.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) υποχώρησαν στην τρίτη θέση με 15,5%, με απώλειες 11,8 μονάδων.
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει ποσοστό 10,5%, ενώ οι φιλελεύθεροι (FDP) καταγράφει ποσοστό 5,5%.
Τα πρώτα exit poll επιβεβαιώνουν στην ουσία τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν σημαντική μείωση του ποσοστού των συγκυβερνώντων κομμάτων συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών και σαφή ενίσχυση των Πρασίνων, στους οποίους έδιναν τη δεύτερη θέση.

Αυστρία: Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα με 34,5% - Ακολουθούν οι σοσιαλιστές με 23,5% και οι εθνικιστές με 17,5%

Το κυβερνητικό Λαϊκό Κόμμα επικράτησε στις ευρωεκλογές βάσει του exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα, καθώς κατέκτησε το 34,5% των ψήφων.
Ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 23,5% και το εθνικιστικό κόμμα ΕNF με 17,5%.
Στο 13,5% το Κόμμα των Πρασίνων, στο 8% η Αριστερά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωεκλογές στην Αυστρία κατέφθασαν λίγο μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε και οδήγησε σε αποχώρηση του εθνικιστικού κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, γεγονός το οποίο σαφώς επηρέασε τους ψηφοφόρους.

Κύπρος: Πρώτος ο ΔΗΣΥ με 27% - Δεύτερο το ΑΚΕΛ με 27%

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) στις ευρωεκλογές της Κύπρου, με καταμετρημένο το 94% των ψήφων, όπως μεταδίδει το ΡΙΚ.
Δεύτερο το ΑΚΕΛ με 27% και τρίτο το ΕΔΕΚ με 11%.
Ειδικότερα τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

ΔΗΣΥ 29,09%
ΑΚΕΛ 27,4%
ΔΗΚΟ 14%
ΕΔΕΚ 10,6%
ΕΛΑΜ 8%
ΔΗΠΑ 3,8%
Οικολόγοι-Συμμαχία Πολιτών 3%
bankingnews.gr