Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τη φτώχεια με “παντεσπάνι” ισχύος! 24% πάνω οι εξοπλισμοί!!!

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει το δικό του παντεσπάνι να προτείνει στους πολίτες της Τουρκίας που μέρα με τη μέρα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά τους. Πουλάει στρατιωτική ισχύ και υπόσχεται την ανάσταση μιας αυτοκρατορίας που ο θάνατος της κοντεύει να κλείσει αιώνα! Ο χάρτης με την τουρκική στρατιωτική παρουσία, εκτός συνόρων, περιγράφει το …παντεσπάνι που σαν άλλη Αντουανέτα μοιράζει το καθεστώς Ερντογάν.


Την ίδια ώρα που η τουρκική οικονομία είναι υπό κατάρρευση, γίνεται γνωστό ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες στην γειτονική χώρα αυξήθηκαν κατά 24% το 2018, σε 19 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι η υψηλότερη ετήσια ποσοστιαία αύξηση στη λίστα των 15 χωρών με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI).
Κατά τ΄ άλλα η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Ο πληθωρισμός σταθερά στο 20%, τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο που είχε θέσει η κεντρική τράπεζα, η οποία έχει χάσει πρόσφατα 20 δις δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα!
Η σύσκεψη της νομισματικής επιτροπής της Τουρκίας πριν μερικές ημέρες δεν άλλαξε διόλου το κλίμα.
Η λίρα υποχώρησε στα 5,96 δολάρια φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο έξι μηνών και έχει μειωθεί κατά περίπου 11% φέτος, αυξάνοντας τις απώλειες του 28% το 2018.
Το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν,
Μπεράτ Αλμπαγιάκ μπορεί να “αποθεώθηκε” από τα κυβερνητικά ΜΜΕ, ωστόσο αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τους επενδυτές που συμμετείχαν σε συνάντηση που διοργάνωσε η JPMorgan .
Το ΔΝΤ και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση για την επιδείνωση της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών.
Προς το παρόν, τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν φαίνεται να πείθει τον Ταγίπ Ερντογάν ότι κάτι κάνει λάθος.
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία και ακόμη χειρότερα η ακόμη δυσκολότερη θέση στην οποία μπορεί πολύ σύντομα να βρεθεί δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από την Ελλάδα ως εξέλιξη που εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα της. Το “στρίμωγμα” του Ερντογάν ενδέχεται να τον οδηγήσει στο να “πουλήσει” ακόμη περισσότερο “εθνικιστικό παντεσπάνι”.