Κυριακή, 5 Μαΐου 2019

Κρίση στην Εκκλησία, παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

 
© Παρέχεται από: FREED Information Technology Networks S.A.Αλλαγή εσωτερικών ισορροπιών  στην ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου φέρνει η αποχώρηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, ο οποίος  υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, όπως του είχε ζητηθεί προ καιρού από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η αποχώρηση-απομάκρυνσή του είναι το αποτέλεσμα εσωτερικής αναταραχής που προκλήθηκε στη μεγαλύτερη επισκοπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, λόγω σκανδάλων κακοδιαχείρισης τα οποία οδήγησαν σε οικονομικά προβλήματα και σε διενέξεις μεταξύ των ομογενειακών κύκλων που στηρίζουν την ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής.
Όπως ανακοινώθηκε από το Πατριαρχείο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος συναντήθηκε σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή.
Κατά τη συνάντηση, ενημέρωσε τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το οικονομικό στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και να διερευνηθούν οι καταγγελίες για κατάχρηση κονδυλίων που είχαν συγκεντρωθεί για την ανέγερση ναού του Αγ. Νικολάου στη θέση των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης.
Επισημαίνεται ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να παραιτηθεί, αλλά εκείνος αρνήθηκε, επιμένοντας να διαχειρισθεί ό ίδιος τα προβλήματα που ανέκυψαν.
Ο Δημήτριος ορίστηκε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής το 1999, με σκοπό να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις που προκάλεσε η θορυβώδης τριετής θητεία του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος. Στην αρχή κέρδισε τα εύσημα για την επούλωση πληγών. Γρήγορα όμως διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε διοικητική εμπειρία για να διαχειρισθεί μια τόσο μεγάλη εκκλησιαστική περιφέρεια, με πολλές δραστηριότητες. Το καλοκαίρι του 2017 έγινε γνωστό ότι η Αρχιεπισκοπή αντιμετώπιζε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Το Πατριαρχείο απέσυρε τότε  τη στήριξη του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και άρχισε να προετοιμάζει την αντικατάστασή του.
Στην επόμενη συνεδρίασή της στις 9 Μαΐου, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα συζητήσει την πλήρωση του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Αμερικής, όπως και των Θρόνων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας καθώς και της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας
Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου:
Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι σήμερον, Σάββατον, 4ην Μαΐου 2019, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Γέροντα Ἀμερικῆς κ. Δημήτριον, ὁ ὁποῖος ἐνημέρωσεν Αὐτόν ἐπί διαφόρων θεμάτων τῆς κατ΄αὐτόν θεοσώστου Ἐπαρχίας.
Ἐν συνεχείᾳ ἡ Α.Σεβασμιότης ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ὑπέβαλε γραπτῶς τήν παραίτησίν του ἐκ τοῦ θρόνου τῆς ἥν ἐπί εἰκοσαετίαν θεοφιλῶς ἐποίμανεν Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, τήν ὁποίαν ὁ Πατριάρχης θά φέρῃ ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου κατά τήν συνεδρίαν αὐτῆς τῆς προσεχοῦς Πέμπτης, 9ης Μαΐου.