Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019

Στις άδειες κατσαρόλες των Τούρκων ο Ερντογάν “μαγειρεύει” τη ψεύτικη “στρατιωτική του υπερδύναμη”

Είναι γεγονός και πρέπει να το παραδεχτούμε: η Τουρκία παίζει το παιχνίδι της επικοινωνίας με τρόπο εντυπωσιακό σ΄ότι έχει να κάνει με τη προβολή ισχύος που θέλει να “πουλήσει”. Μια χώρα που είναι οικονομικά γονατισμένη με βάση επίσημα στοιχεία, παρουσιάζεται περίπου ως υπερδύναμη. Το τελευταίο βίντεο του υπουργείου Άμυνας που διαφημίζει τις ασκήσεις που έχει προγραμματίσει η Τουρκία τις προσεχείς ημέρες στο Αιγαίο είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο “πουλάνε ισχύ”.

H Daily Sabah αναφέρεται στη διεξαγωγή δύο ναυτικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
·         Η πρώτη άσκηση, είναι ο ‘Θαλασσόλυκος’ που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή 131 σκαφών, 57 αεροσκαφών και 33 ελικοπτέρων καθώς και μονάδων των ειδικών δυνάμεων και της ακτοφυλακής. Έτσι γράφουν οι Τούρκοι αλλά όπως πάντα η συμμετοχή θα ΄ναι πολύ μικρότερη.
Σημειώνεται πως η άσκηση θα διεξαχθεί το διάστημα 13 – 25 Μαΐου και θα περιλαμβάνει εκπαίδευση με αληθινά πυρά. 85 σκάφη που συμμετέχουν στην άσκηση ,γράφουν οι Τούρκοι θα μεταβούν, κατά το τελευταίο στάδιο της, σε 33 λιμένες στην Τουρκία αλλά και στο εξωτερικό. “Λεφτά δεν έχετε αλλά “φάτε” στρατιωτική ισχύ” το μήνυμα στους Τούρκους που ήδη εμφανίζονται στους δρόμους χτυπώντας άδειες κατσαρόλες.
·         Η δεύτερη άσκηση ονομάζεται ‘Ασπίδα της Μεσογείου’ και διεξάγεται σε ετήσια βάση, από το 2006, με σκοπό την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών ασφαλείας, “ειδικά σε σχέση με τις προσπάθειες έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου”.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Şafak, το οποίο επικαλείται και η Daily Sabah, η Τουρκία σκοπεύει να προχωρήσει σε διεθνοποίηση της εν λόγω άσκησης μέσω της υπογραφής μνημονίου κατανόησης με εννέα κράτη [Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αλγερία, Γεωργία, Ιορδανία, Λίβανο, Λιβύη, Πακιστάν και Τυνησία] τα οποία θα ανταλλάσσουν πληροφορίες στο πλαίσιο της ‘Ασπίδας της Μεσογείου’ χωρίς, ωστόσο, να απαιτείται η αποστολή ναυτικών μονάδων.