Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019

Βενεζουέλα. Ένας λαός εξαντλημένος που ζητάει βοήθεια.


Αποτέλεσμα εικόνας για venezuelaΓράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

Έχουν περάσει περισσότεροι από τρεις μήνες από τότε που ο 35άχρονος Χουάν Γουαϊντό αμφισβήτησε  δημόσια την εξουσία του Προέδρου - δικτάτορα της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο, όπως  και  το μεγαλύτερο μέρος του λαού της πολύπαθης λατινοαμερικάνικης χώρας.

Ο  πρόεδρος  της αντιπολίτευσης  Χουάν Γουαϊντό,  προσπαθεί να παίξει όλα τα χαρτιά, με κάθε τρόπο,  μέσα από τον εξαντλημένο λαό ή μέσα από πραξικοπηματικές ενέργειες ώστε να πάρει την εξουσία στην πολύπαθη Βενεζουέλα.
Η κατάσταση στην Βενεζουέλα είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις μπορούμε να διαπιστώσουμε ένα είδος υβριδικού πολέμου, ο οποίος μπορεί να γεννήσει έναν εμφύλιο πόλεμο αλλά και ένα αβέβαιο μέλλον στη Βενεζουέλα εξαιτίας τους κινδύνους που προκαλεί η μισή εξέγερση και η μισή καταστολή  μιας νέας   Βενεζουελάνικης Επανάστασης.
Στη Βενεζουέλα είναι τόσο μπερδεμένο το τοπίο  όπου τον δικτάτορα Μαδούρο υποστηρίζουν ανά τον κόσμο αριστερά κόμματα, ενώ τον επαναστάτη και Γκουαϊντό, για το καθεστώς Μαδούρο, σχεδόν το σύνολο των συντηρητικών κομμάτων του δυτικού κόσμου.
Ο ρόλος των ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ και Τουρκία.
 Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις  να αντιμετωπιστούν σε μια χώρα της  οποίας  η κυβέρνηση υποστηρίζεται από τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ η αντιπολίτευση υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και με κάποιες εξαιρέσεις, η Ιταλία ( Σαλβίνι – 5αστέρια) και  η Ελλάδα (Σύριζα), από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποβάλει στο καθεστώς Μαδούρο σε πολύ σκληρές κυρώσεις.
 Η Ρωσία και η Κίνα έχουν υπερασπιστεί τον σύμμαχο  Νικολά Μαδούρο.
Ο πληθυσμός είναι άπορος, η ηλεκτρική ενέργεια και το νερό συχνά λείπουν αν και η Βενεζουέλα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε κοιτάσματα πετρελαίου.
Οι  στρατιωτικοί δεν έχουν ακόμα συνταχθεί ενάντια στην εξουσία των «Chavistas» του Νικολά Μαδούρο.
Ο ρόλος του στρατού, των ΗΠΑ και της Ρωσίας θεωρείται κρίσιμος ως προς την επικράτηση ή όχι μια νέας ``βενεζουελάνικης επανάστασης `` η οποία υπό συνθήκες θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σε έναν εμφύλιο πόλεμο.
Στη Βενεζουέλα, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να διαμορφωθεί ακόμη  ένας πιο σοβαρός κίνδυνος.
 Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά αν και όπως είπαν προς το παρόν δεν θα επεμβαίνουν.
Στη χώρα βρίσκονται περίπου εκατό Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι εφαρμόζοντας όπως αναφέρει η Μόσχα παλιές συμφωνίες με το Καράκας και την κυβέρνηση Μαδούρο .


Σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει να μετακινήσει τους άνδρες και τη στρατιωτική δύναμη που βρίσκονται στο Καράκας, υπέρ της αντιπολίτευσης, σε μια νέα εξέγερση, τότε  θα είμαστε όλοι στο χείλος της πρώτης άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ των αμερικανικών  και των ρωσικών δυνάμεων.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει καλέσει το ανώτατο συμβούλιο ασφάλειας  της χώρας του με θέμα την κρίση στη Βενεζουέλα, όπως έχουν πράξει και οι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον.
Στόχος ; 
Η αποφυγή του χειρότερου σεναρίου και μια νέα διαμάχη στις αμερικανορωσικές σχέσεις με φόντο τη νέα κατάσταση στη Βενεζουέλα.
Με αυτά τα δεδομένα ερχόμαστε στις κρίσιμες ερωτήσεις .
Ποιος θα επικρατήσει στην Βενεζουέλα ;
Ο καθεστωτικός Νικολά Μαδούρο ή για τους «chavistas» ο αντάρτης  Χουάν Γουαιντό  ;
Στην κρίση της Βενεζουέλας θα επικρατήσουν οι Αμερικάνοι ή οι Ρώσοι ;
Η μόνη αλήθεια είναι μια.
Οι Βενεζουελάνοι βρίσκονται εντός της εξάντλησης,  ζητούν βοήθεια καθώς το μέλλον αβέβαιο, βρισκόμενοι σε ένα καθεστώς αντίστασης που ενδεχομένως θα φέρει ένας εμφύλιος πόλεμος αν δεν προκύψουν άμεσα νόμιμες εκλογές χωρίς στρατιωτική παρέμβαση.
Ας κρατήσουμε :
Οι Βενεζουελάνοι είναι ένας εξαντλημένος λαός που ζητάει βοήθεια καθώς αν και η χώρα πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, ο δικτάτορας Μαδούρο έχει επιλέξει να ζει ο λαός του σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας αρνούμενος να δεχθεί διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.
Ας εμπεδώσουμε :
Η Βενεζουέλα φλέγεται βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου και  η Διεθνής Κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της στην χώρα της οποίας ο λαός χρειάζεται κάθε είδους  ανθρώπινη βοήθεια.
Ο αρθρογράφος κ. Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής.@mail: Andreas.tsilogiannis@gmail .com
Twitter: TsiloyannisAnd
Facebook:  Andreas Tsiloyannis