Σάββατο, 4 Μαΐου 2019

Ταλιμπάν σε ΗΠΑ: Μην μας ζητάτε να παραδώσουμε τα όπλα

Ταλιμπάν σε ΗΠΑ: Μην μας ζητάτε να παραδώσουμε τα όπλα
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν θα πρέπει να σταματήσει να ζητάει από τους Ταλιμπάν να καταθέσουν τα όπλα και να πείσει την Ουάσινγκτον να σταματήσει να καταφεύγει στη βία, ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν.Ο Ζ. Xalilzad, ένας Αμερικανός διπλωμάτης με καταγωγή από το Αφγανιστάν, ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα έναν έκτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών με τους ισλαμιστές αντάρτες στο Κατάρ σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η πιο μακροχρόνια πολεμική σύρραξη στην ιστορία των ΗΠΑ.
«Κατά την εναρκτήρια συνάντησή μας υπογράμμισα στους Ταλιμπάν ότι ο αφγανικός λαός, που είναι αδέλφια μας, θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος αυτός», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Χαλιλζάντ.
«Έχει έρθει η ώρα να καταθέσουν τα όπλα, να τερματιστεί η βία και να αγκαλιάσουμε την ειρήνη», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ ανήρτησε μια σειρά tweets σε απάντηση.
«@US4AfghanPeace (το όνομα χρήστη του Χαλιλζάντ) θα πρέπει να εγκαταλείψει την ιδέα ότι θα καταθέσουμε τα όπλα», ανέφερε.
«Αντί για τέτοιες φαντασιώσεις θα πρέπει να μεταφέρει στην πατρίδα του την ιδέα του τερματισμού της χρήσης βίας και της πρόκλησης περαιτέρω οικονομικών και ανθρώπινων απωλειών στην καταρρέουσα κυβέρνηση της Καμπούλ», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Ο Μουτζαχίντ πρόσθεσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν αποτυχημένες στρατηγικές αναμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα.
«Θα ήταν καλύτερο αν ο @US4AfghanPeace βρει το κουράγιο να αποκαλέσει τη σκάφη και να αποδεχθεί την τρέχουσα πραγματικότητα», σημείωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται σε όλο το Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν ή να ασκούν επιρροή σε πολλές περιοχές, τις περισσότερες από τότε που κατέρρευσε το καθεστώτος τους το 2001.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν αναπτυγμένους στο Αφγανιστάν περίπου 14.000 στρατιώτες στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ.
Έπειτα από πέντε γύρους συνομιλιών ο Xalilzad έκανε λόγο για κάποια πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνίας για την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων και για το πώς οι Ταλιμπάν θα εμποδίζουν εξτρεμιστές να χρησιμοποιήσουν το αφγανικό έδαφος για να εξαπολύσουν επιθέσεις.
Οι Ταλιμπάν, που αρνούνται να μιλήσουν με την αφγανική κυβέρνηση, επιμένουν ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να προχωρήσουν, αν δεν αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα.
«Η επίτευξη ειρήνευσης απαιτεί να βρούμε κοινό τόπο σε τέσσερα αλληλένδετα ζητήματα: την απόσυρση των στρατευμάτων, τις διαβεβαιώσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τον διαφγανικό διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και τον περιορισμό της βίας που θα οδηγήσει σε ολοκληρωμένη εκεχειρία», επεσήμανε ο Xalilzad σε tweet του.
«Τίποτα δεν θα είναι οριστικό, αν δεν συμφωνήσουμε σε αυτά τα τέσσερα ζητήματα», εξήγησε.

www.bankingnews.gr