Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019

Εννέα αερομαχίες με τουρκικά μαχητικά έβαλαν “φωτιά” στον ουρανό του Αιγαίου

Πήρε φωτιά ο ουρανός στο Αιγαίο καθώς μετά από αρκετό καιρό καταγράφονται εννέα αερομαχίες, με τη νευρικότητα της Άγκυρας να χτυπά κόκκινο. Αεροπλάνα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Η πιο σοβαρή πρόκληση είναι η υπερπτήση στη Ρω, όταν τουρκικό F-16 πέρασε σε ύψος 5.400 ποδών, καταδιωκόμενο από αντίστοιχο ελληνικό αεροσκάφος της 336 Μοίρας. Από τις εννέα συνολικά αερομαχίες που έγιναν, οι τρεις καταγράφονται στην περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης. Μάλιστα οι Τούρκοι στην ίδια περιοχή θέλησαν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο και με πτήση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους.
Είκοσι τέσσερα συνολικά τα αεροσκάφη που παραβίασαν το FIR Αθηνών, με οκτώ αεροσκάφη να πετούν στο εθνικό εναέριο χώρο οπλισμένα και να έρχονται σε αερομαχίες με τα ελληνικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν για την αναχαίτισή τους.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις οι Τούρκοι πιλότοι έδειχναν νευρικοί και απρόσεκτοι κάνοντας πολύ επικίνδυνους ελιγμούς ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που τουρκικά αεροσκάφη πέρασαν σε πολύ κοντινή απόσταση από τα ελληνικά F-16, με τους ιπταμένους της χώρας μας να είναι ιδιαίτερα ψύχραιμοι απέναντι σε όλες τις προκλήσεις.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 30η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 11 (9×2 F-16, 2×2 F-4)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 (1 CN-235 και 1 UAV)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 24
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 8
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 16
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 15
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 9
ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο
1. Μια εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν η υπερπτήση που πραγματοποίησε ένα τουρκικό Α/Φ F-16 στις 15:16 άνωθεν της νήσου Ρω, στα 5.400 πόδια.
2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
 https://hellasjournal.com