Σάββατο, 25 Μαΐου 2019

“Τουρκία ,ο απρόβλεπτος γείτονας”

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

«Απρόβλεπτο γείτονα, που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο» χαρακτήρισε την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Εκτίμησε πως «ο κίνδυνος είναι διαρκής για θερμό επεισόδιο», γι αυτό «οι Ε.Δ. είναι  σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα και   χτίζουμε ισχυρές συμμαχίες, όπως είναι οι τριμερείς συμμαχίες, με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο».

Κάλεσε την  Τουρκία σε διάλογο.  για το μοναδικό ζήτημα που έχουμε, αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που γίνονται στο ΥΠΕΘΑ, μεταξύ των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων των δυο κρατών, με στόχο την θεμελίωση  Μ.Ο.Ε.
Σε αυτές τις συνομιλίες οι Τούρκοι στρατιωτικοί, είχαν εντολή από την πολιτική τους ηγεσία να θέσουν προς συζήτηση ΟΛΑ τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, δηλαδή το σύνολο των αξιώσεων της Τουρκίας σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αίτημα το οποίο απορρίφτηκε από την ελληνική πλευρά.
Ενδεικτικό, πως αντιλαμβάνεται η Τουρκία το υφιστάμενο κυριαρχικό καθεστώς στο Αιγαίο, είναι η δήλωση, του Τούρκου ΥΠ.ΑΜ. Χουλ. Ακάρ,  για το εύρος το ελληνικού εναέριου χώρου.  « Ο εναέριος χώρος της Ελλάδας  από το 1931 έχει καθοριστεί  από την ίδια στα 10 ν.μ., ενώ τα χωρικά της ύδατα 6 ν.μ. Αυτό αποτελεί μοναδικό  παράδοξο, Παγκοσμίως.  Δεν είναι λογικό», δήλωσε ο κ. Ακάρ, ερωτηθείς για τις συνομιλίες που γίνονται στο Ελληνικό ΥΠ.ΕΘ.Α.  Σχολιάζοντας  τις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του, ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης είπε, «αυτές οι απόψεις είναι εκτός πραγματικότητας. Θα συνεχίσουμε το διάλογο, ώστε να καταφέρουμε μέσω των ΜΟΕ να χαμηλώσουμε την ένταση στο Αιγαίο και να αποφύγουμε κάποιο ατύχημα που θα προκαλέσει   θερμό επεισόδιο με ανεξέλεγκτες διαστάσεις», επισήμανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ολοκληρώθηκαν στο ΥΠΕΘΑ  Οι συζητήσεις  των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΘΑ. «Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα και θα συνεχισθούν στο εγγύς μέλλον στην Τουρκία.»
Διευκρινίζοντας τις αιτιάσεις περί ελληνικού εναέριου χώρου, στέλεχος του ΓΕΕΘΑ,  είπε, το αυτή η διαφορά των 4 ν.μ., οφείλεται στην επιθετικότητα της Τουρκίας και εξήγησε ότι, «η έγκαιρη ενεργοποίηση της αεράμυνας της χώρας , επιβάλλει τη διατήρηση των 10 ναυτικών μιλίων στον εναέριο χώρο μας.»
Χαρακτηριστικό της τούρκικης συμπεριφοράς, είναι ότι κατά την διάρκεια της άσκησης Θαλασσόλυκος των Τουρκικών Ε.Δ., που ολοκληρώνεται σήμερα, σημειώθηκα 262 παραβιάσεις του Εθνικού μας εναερίου χώρου, 4 υπερπτήσεις και ισάριθμες εικονικές αερομαχίες.
Στόχος της Άγκυρας με την έντονη στρατιωτική της δραστηριότητα, είναι,  να δηλωθεί η παρουσία της , κυρίως κάτω από το Καστελόριζο, Ανατολικά της Κρήτης,  αλλά και στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εκεί δηλαδή που η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα,  με την επίδειξη σημαίας  και την έμμεση απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας.