Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019

ΠΕΡΙ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΜΟΥ. ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ-ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΑΜΕ ΓΕΡΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ....
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

1)Τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στη χώρα μας για τα εξοπλιστικά, ενδιαφέρον που κεντρίζει ο ΕΝ ΕΞΕΛΊΞΕΙ υπερεξοπλισμός της Τουρκίας. Δυστυχώς η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν κάνει διαφορετικές επιλογές στο επίπεδο της σοβαρότητας με την οποίαν αντιμετωπίζουν τους εξοπλισμούς. Στην Ελλάδα υπάρχει απλά ένας δημόσιος διάλογος, στον οποίον καλούνται να εκφέρουν γνώμη ειδικοί στο μάρκετινγκ , στο λανσάρισμα κάποιων οπλικών συστημάτων , στην απόλυτα επιφανειακή θεώρηση της γεωπολιτικής(μέσα από διάβασμα εφημερίδων και περιοδικών) στην όποιας μορφής δημοσιογραφία (τεράστιο θέμα) ενώ είναι ένα καθαρά τεχνολογικό ζήτημα , στο οποίο μάλιστα δεν υπάρχει περιθώριο λάθους, κυρίως λόγω του οικονομικού κόστους. Αν μια χώρα έχει περιορισμένους πόρους και επενδύσει σε λάθος τεχνολογίες-εξοπλισμούς θα υποστεί όχι ήττα αλλά πανωλεθρία. Η αξιολόγηση των σχετικών τεχνολογιών υπερβαίνει την αντιληπτική ικανότητα των ανθρώπων των κοινωνικώ, νομικών ή ανθρωπιστικών επιστημών, ενώ απαιτεί όχι απλά μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των θετικών επιστημών, αλλά και σχετική πρακτική εμπειρία.

2) Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μοιράζει πτυχία στους νέους και στη συνέχεια τους αξιοποιεί σαν ντελιβαράδες ή πωλητές,(αρέσει ή δεν αρέσει έτσι είναι) με αποτέλεσμα ούτε αυτοί να αποκτούν την απαιτούμενη γνώση. Είναι άλλο να διαβάσεις ένα σύγγραμα πάνω στα λέηζερ κι άλλο να έχεις ένα μπροστά σου και να δουλεύεις πάνω σ' αυτό, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά του και επεκτείνοντας τις δυνατότητες του. Με αποτέλεσμα, η συζήτηση για το κρίσιμο θέμα της άμυνας να μονοπωλείται από "ειδικούς" στην φαντασία, επιστημονική ή μη ως και κάποιες εξωπραγματικές και μυθοπλαστικές θεωρήσεις...λες κα αυτοί που τα λένε και γράφουν θα τα υλοποιήσουν!!!!Επίσης στην χώρα μας έχουμε έμμονες ιδέες με τους διεθνείς νομικούς κανόνες,( με πρώτο τον Παυλόπουλο) ενώ είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και διαχρονικά δεν σέβεται πολλά διεθνή νομικά κείμενα.Αντίθετα στο εξωτερικό που είχα την τιμή να συμμετέχω σε 4 επισκέψεις μου σε ισάριθμες χώρες (το τελευταίο δίμηνο) οι συζητήσεις ήσαν στην "πολλή βαθιά καρδιά" των γεγονότων., που ούτε καν τολμάμε επιχειρησιακά χρονικά, και τεχνοκρατικά να ανοίξουμε εδώ.Όταν συζητήσαμε σε Ολλανδικό κανάλι για τα F35 ,ανοίχθηκαν κεφάλαια που αφορούν την Τουρκία και τις ΗΠΑ ,που ούτε τα έχουμε συζητήσει, εδώ..ενώ για το Ρωσικό αντιπυραυλικό /αντιαεροπορικό σύστημα S400 λέχθηκαν απίστευτα πράγματα.(κάποια από αυτά προσεχώς θα τα ανοίξω προσωπικά με δική μου ευθύνη...), και φυσικά με εκ βαθέων πληροφορίες και στοιχεία και όχι να παπαγαλίζουμε στοιχεία από κοινότυπες ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες.

3)Αντίθετα με τα όσα αναφέρω για την πατρίδα μας, η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια υποδομή που της επιτρέπει, όχι μόνο να παράγει τα όπλα που χρειάζεται,(είναι εντυπωσιακή η πρόοδος της σε κάποια προγράμματα και όχι ψυχολογικές ή υβριδικές επιχειρήσεις που κάποιοι -όπως άστοχα ένας αξιωματικός του ΠΝ- έγραψε πρόσφατα(οι αλήθειες το γνωρίζω πικραίνουν , αλλά δεν με απασχολεί) ότι "διξάγουμε ψυχολογικό πόλεμο στο εσωτερικό!!!.Όμως έχει δυστυχώς για εμάς καταφέρει η Άγκυρα να δημιουργήσει ένα πολύ υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι οι σχετικές εισηγήσεις περί των εξοπλιστικών, της αναλυτικής γεωπολιτικής/διεθνολογίας/ανάλυση φύσης των πολέμων κλπ στην Τουρκία και στην Ελλάδα έχουν εντελώς διαφορετικό επίπεδο, αφού στην Τουρκία καλούνται ανάλογα με τα θέματα οι "ειδικοί των ειδικών', ενώ στην χώρα μας(πλην ελαχιστότατων εξαιρέσεων) μιλάνε όλοι για όλα(έχω συγκεντρωτικά παραδείγματα)..Άκουσα κάποιον στρατιωτικό εα να ομιλεί χθες για την Βενεζουέλα σε ραδιόφωνο, ενώ είμαι βέβαιος ότι δεν γνωρίζει με ποιές χώρες συνορεύει η μία εκ από τα κράτη που απελευθερώθηκαν από τον Ελ Λιμπερταντόρ .Θου κύριε!!!.Άρα κάποιοι να μην στεναχωριούνται ή αντιδρούν σε ας πούμε 'καυστικές'αναφορές μου..Καλοπροαίρετα τις αναφέρω...και όταν βρεθώ πρόσωπο με πρόσωπο θα τις θίξω χωρίς περιστροφή...Σταράτα λόγια.

4)Η έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων και πρακτικής εμπειρίας καταλήγει σε εκπλήξεις, όταν, στο πεδίο της μάχης, όπλα που θεωρούνταν επίφοβα, αποτυγχάνουν να φέρουν αποτέλεσμα ή έχουνε διφορούμενα αποτελέσματα.
Το πρόβλημα της αντιμετώπισης της Τουρκίας ως στρατιωτικής δύναμης, είναι και εντονόταταπρόβλημα στελέχωσης με κατάλληλο ανθρώπινο-επιστημονικό δυναμικό. Είναι πρόβλημα μάνατζμεντ, αφού μάνατζμεντ σημαίνει το να βάζεις τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Με βάση τις δεξιότητές του και όχι τις δημόσιες σχέσεις του ή τις καλές του προθέσεις ή τα "γλυψίματα" στους ανωτέρους του... Και με βάση τη δουλειά που έχει κάνει στη ζωή του, τον χρόνο που αφιέρωσε σε μελέτες -αναλύσεις, τις παρουσιάσεις που έκανε στο εξωτερικό, σε κλειστά/και όχι μόνο ακροατήρια ως και τα αποτελέσματα που έχει φέρει, όχι στην υποστήριξη κάποιου συγκροτήματος, βιομηχανικού, πολιτικού , εκδοτικού ή ξένου, αλλά ευρύτερα.. Είναι πρόβλημα αξιοκρατίας και στην Ελλάδα υστερούμε συντριπτικά, για αυτό κα επιπλέουν παραμυθατζήδες, παπαγαλίζοντες, αντιγραφάκηδες, μπαρουφολόγοι και χαμαιλέοντες.. Στο ερώτημα του αν είναι ευγενικό από μέρους μου να θίξω το θέμα της αναξιοκρατίας διότι αυτό μπορεί να στεναχωρήσει κάποιο βύσμα, η απάντηση είναι προφανής".