Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία - Δεσμεύει μεγάλη περιοχή στο Καστελόριζο για άσκηση με πραγματικά πυρά - Erdogan: Δεν θα μας σταματήσει τίποτα

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία - Δεσμεύει μεγάλη περιοχή στο Καστελόριζο για άσκηση με πραγματικά πυρά - Erdogan: Δεν θα μας σταματήσει τίποτα
Η Άγκυρα οδηγεί στα άκρα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές μετά την τελευταία  NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα και με την οποία δεσμεύει μεγάλο κομμάτι θαλάσσιας περιοχής στο Καστελόριζο, αψηφώντας τόσο τα μηνύματα από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ.«Καμία απειλή για κυρώσεις και κανένα κεκαλυμμένο εμπάργκο δεν πρόκειται να μας σταματήσει» διαμηνύει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, δίνοντας ένας σαφές δείγμα των προθέσεων του και απαντώντας εμμέσως στις πληροφορίες που θέλουν την ΕΕ να μελετά ακόμα και την επιβολή μέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Erdogan κινήθηκε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Denmes, ο οποίος υποστήριξε πως «αυτοί που προσπαθούν να δοκιμάσουν την Τουρκία έχοντας πίσω τους κάποιες χώρες ή εταιρείες, ας γνωρίζουν ότι είναι σε λάθος δρόμο».
Όπως είπε ο Denmes η Τουρκία συνεχίζει τις δραστηριότητές της, προστατεύοντας τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας του στα πεδία που η «ΤΔΒΚ» αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου, προσθέτοντας ότι κάποιες χώρες έχουν ενοχληθεί από τις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ποτέ τις δηλώσεις που γίνονται σε σχέση με τις δραστηριότητες που η Τουρκία πραγματοποιεί στη δική της αδειοδοτημένη περιοχή.
Ιδιαίτερα ο διεθνής Τύπος διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα βγάζει δημοσιεύματα που αμφισβητούν τη δίκαιη στάση της Τουρκίας.
Οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης των πλοίων μας Μπαρμπαρός και Πορθητή βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι δραστηριότητές μας» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Η NAVTEΧ της Τουρκίας

Πιο αναλυτικά, η τουρκική NAVTEX αναφέρει:

TURNHOS N/W : 0600/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-05-2019 17:19)TURNHOS N/W : 0600/19
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 10-11 MAY 19 FROM 0800Z TO 1000Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
36 05.00 N – 028 44.00 E
36 02.40 N – 029 20.60 E
36 04.37 N – 029 23.12 E
35 58.80 N – 029 38.05 E
35 03.00 N – 029 38.00 E
35 30.00 N – 028 10.00 E
CAUTION ADVISED.Τα μηνύματα της ΕΕ

Πάντως, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (9/5/2019) Συνόδου στη Ρουμανία οι 27 ηγέτες εξέφρασε την αλληλεγγύη τόσο απέναντι στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.
«Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της», τόνισε ο Donald Tusk.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η ΕΕ είναι πολύ πιθανό να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας στα επόμενα ευρωπαϊκά συμβούλια, είτε στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίου.
Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, «ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία», επισημαίνουν.

www.bankingnews.gr