Τετάρτη, 8 Μαΐου 2019

Νέο μπλόκο στα τουρκικά F-35 από γερουσιαστές στις ΗΠΑΝέο μπλόκο των F-35 για την Τουρκία. Όπως γράφει η αμυντική επιθεώρηση Defense News , βρίσκεται σε εξέλιξη η  διακομματική νομοθετική πρωτοβουλία στην Αμερικανική Βουλή “Protecting NATO Skies Act of 2019”  προκειμένου να εμποδιστεί η πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εάν η Άγκυρα προσχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.
Σε συνέχεια νομοθετικής πρωτοβουλίας  στη Γερουσία από τον γερουσιαστή James Lankford (R-Kansas) και άλλους τον περασμένο Μάρτιο, οι βουλευτές Mike Turner (R-Ohio), John Garamendi (D-California) και Paul Cook (R- California) κατέθεσαν την Παρασκευή στην Αμερικανική Βουλή αντίστοιχο νομοσχέδιο. Ο John Garamendi επανέλαβε ότι η λειτουργία των S-400 παράλληλα με το F-35 θα αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την κοινή άμυνα και ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, και το νομοσχέδιο στέλνει ισχυρό και σημαντικό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η εν λόγω προμήθεια είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή.
Όλα δείχνουν ότι αν η Τουρκία δεν βρει τρόπο να απεμπλακεί από το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τους Ρώσους για τους S-400, δεν θα μπορέσει να αρχίσει να παραλαμβάνει F-35. Όπως έχουμε γράψει ξανά, αν η Ελλάδα θα έπρεπε οπωσδήποτε να επιλέξει τι δεν θα ήθελε να ΄χει η Τουρκία, αυτό θα ήταν το F-35. Ανεξάρτητα από το πόσο καλό αεροσκάφος είναι ή δεν είναι, πρόκειται για ένα νέο όπλο, άγνωστο και σίγουρα με δυνατότητες όχι τόσο στην “καθημερινότητα” αλλά σε πραγματικές πολεμικές συνθήκες.
Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα κερδίζει χρόνο, αφού όπως και να ΄χει οι παραδόσεις των τουρκικών F-35 θα καθυστερήσουν αρκετά. Το ερώτημα είναι αν εκμεταλλευόμαστε αυτό το χρόνο.