Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019

New York Times: Η Ουάσινγκτον επεξεργάζεται στρατιωτικά σχέδια εναντίον του Ιράν

New York Times: Η Ουάσινγκτον επεξεργάζεται στρατιωτικά σχέδια εναντίον του Ιράν
Σε μια συνεδρίαση των συμβούλων εθνικής ασφαλείας του προέδρου Trump την περασμένη εβδομάδα, ο εκτελών χρέη υπουργού Αμύνης P. Sanahan παρουσίασε ένα στρατιωτικό σχέδιο που προβλέπει την αποστολή ως και 120.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή αν το Ιράν επιτεθεί σε αμερικανικές δυνάμεις ή επιταχύνει τις εργασίες του για πυρηνικά όπλα αναφέρουν οι New York Times.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός είναι κοντά στον αριθμό των στρατιωτών που εισέβαλαν το 2003 στο Ιράκ.
Το σχέδιο αυτό προετοιμάστηκε με εντολή των σκληροπυρηνικών της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας J. Bolton.
Και δεν περιλαμβάνει χερσαία εισβολή στο Ιράν.
Είναι ασαφές αν ο πρόεδρος Trump, που έχει επιδιώξει την απεμπλοκή της χώρας του από το Αφγανιστάν και τη Συρία, είναι διατεθειμένος να στείλει τόσο πολλούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή. Είναι ασαφές ακόμη κι αν έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες αυτών των σχεδίων.
Όταν ρωτήθηκε αν υποστηρίζει την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, απάντησε: «Θα δούμε τι θα γίνει.
Αν κάνουν οτιδήποτε, θα είναι μεγάλο τους λάθος».
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι διχασμένη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το Ιράν.
Ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι τα σχέδια, ακόμη και σε αυτό το προκαταρκτικό στάδιο, δείχνουν πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η ιρανική απειλή.
Άλλοι, που πιστεύουν ότι η κρίση πρέπει να λυθεί με διπλωματικά μέσα, επισημαίνουν ότι η Ουάσιγκτον θέλει να προειδοποιήσει την Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε νέες προκλήσεις.
Και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι που συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών Pompeo εκφράζουν την ανησυχία τους.
Η αποστολή μιας τόσο μεγάλης δύναμης στη Μέση Ανατολή, που θα χρειαστεί εβδομάδες αν όχι μήνες, θα πρόσφερε στην Τεχεράνη πολλούς στόχους, αλλά και ένα κίνητρο να προσπαθήσει να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε μια σύγκρουση.
Σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας, η απόφαση του προέδρου Trump να μειώσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία έστειλε το μήνυμα στην Τεχεράνη ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν σύγκρουση.
Ορισμένα τάνκερ δέχθηκαν επίθεση ή έγιναν αντικείμενο σαμποτάζ το Σαββατοκύριακο στα Hνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αμερικανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι την ευθύνη τη φέρει το Ιράν.
Ο πρόεδρος Trump αναφέρθηκε επίσης πρόσφατα, χωρίς αποδείξεις, σε νέες πληροφορίες της αντικατασκοπείας ότι το Ιράν κινητοποιεί οργανώσεις στο Ιράκ και τη Συρία για να επιτεθούν εναντίον αμερικανικών δυνάμεων.
Αμερικανοί αξιωματούχοι όμως πιστεύουν ότι πιθανότερη αιτία για μια σύγκρουση δεν θα είναι τέτοιες επιθέσεις, αλλά μια προκλητική πράξη της ναυτικής δύναμης των Επαναστατικών Φρουρών.
Η δύναμη αυτή, που συνίσταται από μικρά σκάφη, έχει προσεγγίσει στο παρελθόν με μεγάλη ταχύτητα πλοία του αμερικανικού Ναυτικού.
Τον περασμένο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τους Επαναστατικούς Φρουρούς ξένη τρομοκρατική οργάνωση.
Ένα μέρος του αμερικανικού σχεδιασμού έχει να κάνει με την απάντηση στην πιθανή επανέναρξη της παραγωγής πυρηνικών καυσίμων από το Ιράν.
Η παραγωγή αυτή είχε σταματήσει με βάση τη συμφωνία του 2015.
Και τον επόμενο χρόνο, το Ιράν απομάκρυνε από το έδαφός του το 97% των καυσίμων του, με αποτέλεσμα να μην έχει σήμερα αρκετά καύσιμα για να κατασκευάσει μια βόμβα.
Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει αν το Ιράν αρχίσει και πάλι να εμπλουτίζει ουράνιο.
Για να παραχθεί όμως μια σημαντική ποσότητα υλικού θα χρειαστεί περισσότερο από ένας χρόνος, κάτι που δίνει στους Αμερικανούς άφθονο χρόνο να ετοιμάσουν την απάντησή τους.
Η προηγούμενη εκδοχή του πολεμικού σχεδίου του Πενταγώνου, που είχε την κωδική ονομασία Nitro Zeus, περιλάμβανε ηλεκτρονική επίθεση που θα προκαλούσε παράλυση στις μεγάλες πόλεις, στο ηλεκτρικό δίκτυο και στον στρατό της χώρας. Ακόμη και μια τέτοια επίθεση όμως ενέχει κινδύνους.
Το Ιράν έχει αναπτύξει μια ανάλογη δική του δύναμη, που το 2002 επιτέθηκε σε χρηματοπιστωτικές αγορές, ένα καζίνο στο Λας Βέγκας και μια σειρά στρατιωτικών στόχων.
Οι ιρανοί χάκερ θεωρούνται πλέον ικανοί να πλήξουν αμερικανικούς στόχους.

www.bankingnews.gr