Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019

State Department σε Τουρκία: Σταματήστε τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ - Κατρούγκαλος: Απομονωμένη η Άγκυρα

State Department σε Τουρκία: Σταματήστε τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ - Κατρούγκαλος: Απομονωμένη η Άγκυρα
Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Περιμέναμε τις τουρκικές προκλήσεις, είμαστε έτοιμοι
(upd4) Να σταματήσει αμέσως τις γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας καλεί την Τουρκία το State Department, το οποίο χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης υποστηρίζει πως η Λευκωσία περίμενε τις προκλήσεις και ότι είναι έτοιμη.Σημειώνεται πως το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο «Φατίχ» πρόκειται να αρχίσει - ενδεχομένως ακόμα και σήμερα Δευτέρα 6/5 - γεωτρήσεις περίπου 60 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου (δυτικά της Πάφου), συνοδευόμενο από μια φρεγάτα και τρία πλοία υποστήριξης.
Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την αποστολή του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» που σχεδιάζεται για τον ερχόμενο Αύγουστο στην ελληνική ΑΟΖ, εντείνουν τον προβληματισμό σε Αθήνα και Λευκωσία για τις επιδιώξεις της Άγκυρας, οι οποίες πάντως μέρα με την ημέρα αποτυπώνουν την πρόθεση της όχι μόνο να μην μείνει απαθής στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και να κλιμακώσει την ένταση.
Μάλιστα, αναλυτές αναφέρουν ότι η επιλογή της Άγκυρας να στείλει το πλοίο – γεωτρύπανο «Φατίχ» στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ καλά σχεδιασμένη διότι αφορά ένα σημείο για το οποίο Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν καταθέσει συντεταγμένες κήρυξης των μεταξύ τους αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ).
Απώτερος στόχος της Άγκυρας είναι να ακυρώσει τις θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας περί εφαπτόμενων ορίων υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών (επί της ουσίας δηλαδή δεν αναγνωρίζει ότι το Καστελόριζο έχει λόγο στην χάραξη θαλάσσιων ζωνών), ενώ παράλληλα «κτίζει» μεθοδικά το αφήγημα περί της Γαλάζιας Πατρίδας, αποστέλλοντας μάλιστα ακόμα και χάρτες στον ΟΗΕ, στους οποίους και απεικονίζονται οι διεκδικήσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα σε τμήματα, δυτικά και νότια της Κύπρου.
Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα από τις ΗΠΑ και το State Department είναι ξεκάθαρο.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή.
Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», αναφέρει σε ανακοίνωση του το State Department.

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία βασίζεται στην προβολή ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο αλλά αποτυγχάνει

Την θέση ότι η Τουρκία βασίζεται στην προβολή ισχύος στη νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά αποτυγχάνει και απομονώνεται διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος με αφορμή και την ένταση που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα με τη δέσμευση περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων και ερευνών.
«Θέλει να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς και αποτυγχάνει» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως τόσο η χώρα μας όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας σε αντίθεση με την Τουρκία που είναι δύναμη αναθεωρητική χρησιμοποιώντας την προβολή ισχύος.
«Η Τουρκία με τις ενέργειες αυτές απομονώνεται περαιτέρω κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε.
Η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και η χώρα μας είναι από τις τελευταίες - αν όχι η τελευταία- που υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Δεν θέλουμε η Τουρκία να φύγει από τις Διεθνείς συμμαχίες και να γίνει ακόμη πιο επιθετική» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ο κ.Κατρούγκαλος.
«Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα αλλά δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει τίποτα.
Λειτουργεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, ιδίως του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή.
Αντίθετα, η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας πως «η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας αποτελεί αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας τόσο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όσο και στα Βαλκάνια».
Ερωτηθείς για τα τουρκικά πλοία που βρίσκονται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως αυτό που κάνουν είναι προβολή σημαίας και δημιουργία αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Δεν πρόκειται για παρουσία ουσίας, αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για πραγματικές εξορύξεις στην περιοχή» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είπε ότι θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των δύο πλευρών ενώ οι διαδικασίες εστιάζονται στην πλήρη καταγραφή για το τί έχει γίνει στο παρελθόν και πώς εφαρμόζονται τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.
Όσον αφορά το Κυπριακό ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «θα θέλαμε λύση του Κυπριακού «χθες».
«Αλλά αυτό απαιτεί αντίστοιχη θετική στάση από την πλευρά της Τουρκίας» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.

Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Περιμέναμε τις τουρκικές προκλήσεις – Είμαστε έτοιμοι

Την θέση ότι η Κύπρος περίμενε προκλητικές κινήσεις από την Τουρκία και ότι είναι έτοιμη διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να αποστείλει το πλοίο – γεωτρύπανο Φατίχ για έρευνες δυτικά της Πάφου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 και κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του State Department που ζητά από την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις, ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι ανάλογες τοποθετήσεις έχουν υπάρξει και από την ΕΕ αλλά και από άλλα κράτη, ανάμεσα τους και η Ρωσία.
«Η κυπριακή πλευρά περίμενε αυτές τις προκλήσεις και είχε προετοιμάσει έγκαιρα τις αντιδράσεις της.
Ήδη από τον Μάρτιο του 2018 είχε καταφέρει να περάσει σε κείμενο της ΕΕ την καταδίκη ενδεχόμενων ανάλογων ενεργειών, που τώρα η Τουρκία τις έκανε πράξη» υποστήριξε ο κ.Χριστουδουλίδης, τονίζοντας ότι η Κύπρος δεν επιθυμεί την στρατιωτικοποίηση αυτής της διένεξης, κάτι που, όπως είπε, ίσως να επιθυμούσε η Τουρκία.
«Ο προσανατολισμός της Λευκωσίας είναι ξεκάθαρος.
Επιθυμούμε να λύσουμε το θέμα εκεί που έχουμε το πλεονέκτημα βάσει και του διεθνούς δικαίου» είπε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι θα εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης όλων όσων συμμετέχουν στις τουρκικές επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στήριξη από την ΕΕ

Τη στήριξη της στην Κύπρο εξέφρασε και η ΕΕ μέσω της ύπατης Εκπροσώπου, Federica Mogherini.
«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο» ανέφερε η Mogherini, ενώ τη στήριξη τους στην Κύπρο έχουν διατυπώσει Αίγυπτος και Ισραήλ.

Διπλωματικός πυρετός σε Αθήνα, Λευκωσία

Υπό αυτά τα δεδομένα Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τα βήματα τους για να απαντήσουν στις κινήσεις Erdogan.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (την Πέμπτη 9/5) για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και για τους κινδύνους που εγκυμονούν ενώ μεθαύριο Τετάρτη 8/5 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης θα μεταβεί στην Κύπρο όπου θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του, Σάββα Αγγελίδη.

Π. Καμμένος: Να αφήσουμε τις κοκορομαχίες στη Βουλή – Έχουμε εισβολή στην Κύπρο

Την αναβολή της κατάθεσης της πρότασης μομφής από τη Νέα Δημοκρατία κατά του Πάυλου Πολάκη ζήτησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, όπου όπως είπε, «έχουμε απειλή παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας».
«Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν έχουμε απλώς μια προκλητική ενέργεια με την έννοια της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Δεν παραβιάζεται μόνο το διεθνές δίκαιο.
Δεν έχουμε μια παράνομη είσοδο στην κυπριακή ΑΟΖ.
Έχουμε απειλή παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας.
Η γεώτρηση την οποία απειλούν ότι θα κάνουν οι Τούρκοι αποτελεί ουσιαστικά καταπάτηση εθνικού εδάφους.
Αυτό είναι πολεμική ενέργεια και γι’ αυτό βλέπετε και τις αντιδράσεις από την πλευρά της κ. Μογκερίνι, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των Ρώσων, των Αιγυπτίων, των Ισραηλινών και των άλλων χωρών.
Έχουμε ουσιαστικά μια εισβολή» είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα Ιωάννινα ο κ.Καμμένος.
«Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται και στο Αιγαίο.
Μιλάμε πλέον για καθημερινές παραβιάσεις επανδρωμένων αεροσκαφών [...]
Δεν μπορεί εμείς εδώ να στήνουμε «κοκορομαχίες» στη Βουλή.
Δεν είναι μία πολιτική κίνηση, ούτε πάμε να εισπράξουμε τίποτε.
Αυτό που κάνω, το κάνω ως Έλληνας πολίτης, ως πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Εκφράζω την αγωνία όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε ο κ.Καμμένος, ο οποίος πρότεινε την αναβολή της συζήτησης της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά του Π.Πολάκη και τη διενέργεια Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενημέρωση από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου, όπως είπε, «να ενώσουμε επιτέλους τη φωνή μας με όλους τους συμμάχους μας».

Ρουσόπουλος: Θαλάσσιος Αττίλας αυτό που κάνει η Τουρκία – Παραβιάζει κάθε όριο

Θαλάσσιο Αττίλα χαρακτήρισε τις κινήσεις που κάνει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία με αφορμή τη δέσμευση περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ και την αποστολή του πλοίου Fatih για έρευνες και γεωτρήσεις.
«Θα χαρακτήριζα ένα «θαλάσσιο Αττίλα» αυτό που κάνει τώρα η Τουρκία.
Παραβιάζοντας κάθε όριο, διεθνείς συνθήκες και το Δίκαιο της Θάλασσας δείχνει επιθετικότητα αντίστοιχη του 1974.
Ο Erdogan προσπάθησε πριν 1-2 χρόνια με ξένα σκάφη, δεν τα κατάφερε και αποφάσισε να αγοράσει δικά του.
Η κατάσταση όπως έχει οδηγηθεί, δείχνει σε κλιμάκωση πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη στο παρελθόν και είναι δίκαιη η ανησυχία.
Ευτυχώς που το καταγγέλλουν ξένες δυνάμεις και ελπίζουμε να βρεθεί λύση» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος Erdogan ανεβάζει τους τόνους «διότι αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα».
«Δείτε που έχει φτάσει η τουρκική λίρα.
Ρητορικά χτύπησε ΗΠΑ, Ισραήλ και τώρα αυτό.
Κάνει ένα κύκλο η ρητορική του με επιθετικότητα που φτάνει στο κρεσέντο και μετά υποχωρεί» υποστήριξε ο κ.Ρουσόπουλος, ο οποίος ζήτησε πιο συχνή ενημέρωση από την κυβέρνηση και συζήτηση με όλα τα κόμματα.
«Δεν πρέπει αυτό να είναι θέμα εσωκομματικής αντιπαράθεσης.
Πρέπει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να συνεδριάζει πιο συχνά.
Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώνει συνεχώς την αντιπολίτευση, προκειμένου να γνωρίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τι συμβαίνει» είπε ο κ.Ρουσόπουλος, ο οποίος εκτίμησε πως τελικά ο Erdogan θα υπαναχωρήσει απέναντι στις ΗΠΑ.


www.bankingnews.gr