Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

Πόσο πιθανό είναι θερμό επεισόδιο έως τέλη καλοκαιριού από την Τουρκία στο Αιγαίο; - Συνολικά 86 παραβιάσεις μέσα σε 2 ημέρες

Πόσο πιθανό είναι θερμό επεισόδιο έως τέλη καλοκαιριού από την Τουρκία στο Αιγαίο; - Συνολικά 86 παραβιάσεις μέσα σε 2 ημέρες
Η Τουρκία είναι άκρως προκλητική στο Αιγαίο και δεν θα δίσταζαν να προκαλέσουν διερευνώντας το εύρος ης αντίδρασης της ελληνικής πλευράς.
Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα σενάρια, οι φήμες, οι αναφορές που θέλουν οι τούρκοι να σχεδιάζουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με στόχο να υποχρεώσουν την Ελλάδα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συνδιαχείριση της ΑΟΖ του Αιγαίου όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι. Πρόσφατα το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών και το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ κάνουν ότι είναι δυνατό για να μην υπάρξει επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας
Οι αμερικανοί συστηματικά δηλώνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ με σημαίνουσα στρατηγική σημασία.
Την ίδια στιγμή έλληνες πολιτικοί ανησυχούν για επανάληψη του επεισοδίου των Ιμίων.
Οι Τούρκοι ήδη έχουν συστηματοποιήσει τις απειλές στη Κυπριακή ΑΟΖ ωστόσο λόγω της παρουσίας ισχυρών πετρελαϊκών εταιριών…οι τούρκοι παρενοχλούν αλλά δεν έχουν αποτολμήσει κάποιας μορφής θερμό επεισόδιο.
Στις 17 Ιουνίου 2019 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών και για τους κύπριους το ανακοινωθέν που θα βγει έχει μεγάλη σημασία.
Εάν ευθέως επικρίνουν την προκλητική στάση των τούρκων αυτό θα αποδείξει ότι η Ευρώπη λαμβάνει καθαρή θέση…οπότε οι ελιγμοί των τούρκων θα περιοριστούν.
Εάν αντιθέτως η αναφορά των υπουργών εξωτερικών είναι γενικόλογη και ασαφής τότε θα αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες.
Και ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 17 Ιουνίου και στις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών πυκνώνουν τα σενάρια των τουρκικών πλοίων τύπου Γιαβούζ που βρίσκονται ήδη στην Καρπασία με απώτερο σχεδιασμό…να διερευνήσουν την ευρύτερη  περιοχή του Καστελόριζου.
Με βάση ορισμένες πηγές οι Τούρκοι σχεδιάζουν να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ώστε να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να υποχρεώσουν την Ελλάδα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με αντικείμενο…την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Το σενάριο αυτό εδώ και μήνες αναφέρεται ως ενδεχόμενο.
Πολλοί αναφέρουν ότι όλα αυτά είναι σενάρια συνωμοσίας καθώς είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός από την Τουρκία και αυτός να έχει διαρρεύσει, όλος ο σχεδιασμός θα τιναχθεί στον αέρα.
Όμως οι συνεχείς φήμες γεννούν σοβαρές υποψίες ότι αυτοί που τα διακινούν κάπου αποσκοπούν.
Η Τουρκία είναι άκρως προκλητική στο Αιγαίο και δεν θα δίσταζαν να προκαλέσουν διερευνώντας το εύρος της αντίδρασης της ελληνικής πλευράς.
Με βάση την λογική λόγω ΝΑΤΟ οι τούρκοι δεν θα κάνουν απολύτως τίποτε και οι Τούρκοι απλώς παίζουν παιχνίδια προπαγάνδας και εντυπώσεων.
Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο αλλά η Τουρκία ενίοτε είναι απρόβλεπτη.
Είναι απομονωμένη στο Αιγαίο, στην Κυπριακή ΑΟΖ και αναζητούν διέξοδο.

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων - Συνολικά 86 παραβιάσεις μέσα σε μόλις 2 ημέρες

Σε κλιμάκωση των προκλήσεων της έναντι της Ελλάδας προχωρά, σε καθημερινή βάση, η Άγκυρα.
Σήμερα (11/6/2019) οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου άρχισαν από νωρίς το πρωί, όταν δύο τουρκικά μαχητικά εισέβαλαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και προχώρησαν σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου.
Παρά την παραβίαση, οι Τούρκοι πιλότοι συνέχισαν πραγματοποιώντας υπερπτήση πάνω από την Κίναρο, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου.
Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, τα δύο τουρκικά αεροσκάφη πέρασαν από το ελληνικό νησί σε ύψος 27.000 πόδια.
Σημειώνεται ότι μόνο χθες (10/6/2019) οι Τούρκοι πραγματοποίησαν 84 (!) παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

www.bankingnews.gr