Σάββατο, 1 Ιουνίου 2019

Αποκλειστικό: Νέα σελίδα για τις Ειδικές Δυνάμεις: Εγένετο Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Διασώστες Μάχης 31 ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας αυτές τις μέρες βρίσκονται στην Κύπρο στο πλαίσιο της άσκησης "Αργοναύτης 2019" και εκτός του θαλάσσιου άλματος που έκαναν στο πλαίσιο επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, είχαν την ευκαιρία να συνεκπαιδευτούν με Κύπριους συναδέλφους τους σε σενάρια Ειδικών Επιχειρήσεων. Πηγή: Hellasjournal


ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.
Και εγένετο η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, μετά από πολλές φουρτούνες… «Στα κόκκινα» εργάζονται εδώ και περίπου 48 ώρες στις Ειδικές Δυνάμεις.
Γνωστό πως τα πράσινα μπερέ μονίμως τρέχουν, όπου κι αν πάνε, όμως τώρα έχουν έναν επιπλέον λόγο κυρίως τα στελέχη τους, μιας και η πολυπόθητη μετατροπή και δημιουργία του «Joint Special Operations Command» πήρε- επιτέλους- επίσημη σάρκα και οστά.

  • Στις 23 Μαΐου η σελίδα μας είχε ρεπορτάζ για τα όσα συνέβαιναν μέχρι εκείνη την ημέρα, που ο φάκελος παρέμενε σε γραφείο στελέχους που βρίσκεται δίπλα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά και στο ταξίδι Ελλήνων Αξιωματικών σε συμμαχική χώρα που ήδη έχει ξεκινήσει τη δική της προσπάθεια για την μετατροπή του Στρατηγείου Ειδικών Δυνάμεων.
Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών με βατραχανθρώπους κατά τη διάρκεια περιπολίας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Πηγή: Hellas Journal
  • Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, με την υπογραφή του Ευάγγελου Αποστολάκη επικυρώθηκε το σχέδιο για την μετατροπή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.
  • Ο νυν υπουργός είχε ανακοινώσει πριν από δυο χρόνια αυτή την σημαντική αλλαγή μέσα από την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, ως Α’ ΓΕΕΘΑ, και το σχεδίασε με κάθε λεπτομέρεια ο τότε Υπαρχηγός του πενταγώνου και νυν Διοικητής 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος. Την υπαγωγή δηλαδή, σχεδόν του συνόλου των Ειδικών Δυνάμεων υπό ενιαία διοίκηση σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ.
Τμήμα της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι η μονάδα που με την αλλαγή που γίνεται “κουμπώνει” στην δομή Νο1 μαζί με το ΕΤΑ, την Ζ’ ΜΑΚ, την ΔΥΚ και τα ΕΤΕΘ. Εδώ τα στελέχη της 31 ΜΕΕΔ ασκούνται στο CSAR δηλαδή στην διείσδυση σε εχθρικό έδαφος για την επαναφορά ιπταμένου που έχει χάσει το αεροσκάφος του και βρίσκεται πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Πηγή: Hellas Journal
  • Η νέα επικυρωμένη δομή πλέον, προβλέπει την σύσταση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, του σχεδίου δηλαδή που αν μη τι άλλο προκαλεί «σεισμό» στις Ειδικές Δυνάμεις και που ο Στρατηγός σχεδιαστής της, την συνέδεσε με τις Νατοϊκές υποχρεώσεις της χώρας μας που πλησιάζουν μέσα στην επόμενη πενταετία. Mάλιστα αυτός είναι ίσως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο πολλές φορές ενδιαφέρθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και ο Αμερικανικός παράγοντας.
    Η τεχνογνωσία που ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησε αρκετά, πολύ πριν την υπογραφή επικύρωσης για τη δημιουργία της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Άφηνε ανοιχτό κι ένα επιπλέον εξοπλιστικό παράθυρο με μέσα, ακόμη και σε ελικόπτερα με διαμόρφωση Ειδικών Επιχειρήσεων από αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Άλλωστε η χώρα μας με αυτή την εξέλιξη έχει την υποχρέωση από την 1η Ιανουαρίου του 2024 να ενεργοποιήσει μια ξεχωριστή δύναμη, με Τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.
Ως κράτος πλαίσιο οφείλουμε την διάθεση επιτελικής και επιχειρησιακής δύναμης, επιπέδου Τάγματος, συμπεριλαμβανομένων και αριθμό ελικοπτέρων σε διαμόρφωση Ειδικών Επιχειρήσεων. Οι Αμερικανοί κατά τις συζητήσεις που έχουν γίνει για την μετεξέλιξη των Ειδικών Επιχειρήσεων, ήταν πολλές φορές σαφείς, πως αναλόγως των προόδων που καταγράφουν, η χώρα μας θα έχει να λαμβάνει Αμερικανική βοήθεια.
Μικτό τμήμα από Αλεξιπτωτιστές Ειδικών Επιχειρήσεων, βατραχανθρώπους, διασώστες μάχης, Αμφίβιους Καταδρομείς και Πεζοναύτες κατά την άσκηση Salamis Storm 2018 την μόνη άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που εκτυλίχθηκε ένα απαιτητικό σενάριο σε ρεαλιστικούς χρόνους. Πηγή: Hellas Journal
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όσο χρονικό διάστημα ο φάκελος με το σχέδιο ανεβοκατέβαινε τους ορόφους μέσα στο πεντάγωνο περνώντας από χιλιάδες κύματα , κάποιοι εργάζονταν συστηματικά με σκοπό μόλις επικυρωθεί με την υπουργική υπογραφή, όλα να είναι έτοιμα ώστε να ξεκινήσουν μια σειρά αλλαγών στις Ειδικές Δυνάμεις, αλλαγές που σίγουρα θα «ξεκολλήσουν» σε πολλά θέματα κυρίως δομής αλλά και εκπαίδευσης για την οποία ωστόσο απαιτούνται σύγχρονα μέσα που θα πρέπει κι αυτά επιτέλους να προμηθευτούν οι «σπεσιαλίστες» που δρουν πάντα ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες δυνάμεις.
Μπορεί το σχέδιο αυτό να εντάσσεται μέσα σ’ ένα μεγαλύτερο πλαίσιο που θα πάρει και τον δρόμο προς το Ελληνικό κοινοβούλιο, ωστόσο ανώτατοι Αξιωματικοί τονίζουν ότι με την υπουργική επικύρωση πολλά μπορούν να τρέξουν και να προλάβει τους απαιτητικούς χρόνους το πεντάγωνο.
Η μεγαλύτερη καινοτομία στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις
Πέρασε δια πυρός και σιδήρου, με πολλές αντιδράσεις- και εντός των ανώτατων Αξιωματικών- όμως η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου φέρνει ιστορικές αλλαγές στις τάξεις των Ειδικών Δυνάμεων.
• Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου σε επίπεδο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ
• Ένας αντιστράτηγος θα έχει την ευθύνη της Διοίκησης η οποία χωρίζεται σε δυο μέρη και θα είναι υπόλογος στον Αρχηγό του στρατεύματος
• Αμέσως μετά ο Διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων, υποστράτηγος, θα έχει υπό τις διαταγές του την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων
• Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών
• Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών
• Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών
• Όλα τα Ειδικά τάγματα εθνοφυλακής των νησιών (ΕΤΕΘ)
• Τις Ειδικές Δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας (31η ΜΕΕΔ)
Όλοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης με «ειδικά αεροπορικά μέσα» και ιπταμένους με ξεχωριστή εκπαίδευση στις Ειδικές Επιχειρήσεις.
Σαρωτικές αλλαγές στην 1η Μεραρχία Καταδρομέων- Αλεξιπτωτιστών
Το δεύτερο κομμάτι Ειδικού Πολέμου προβλέπει «σαρωτικές αλλαγές» στη σημερινή λεγόμενη 1η Μεραρχία Καταδρομέων- Αλεξιπτωτιστών.
    • Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το Κέντρο Ανορθόδοξου Πολέμου στη Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης θ’ αναβαθμιστεί, συγκεντρώνοντας το σύνολο των σχολείων των ειδικών δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους.
Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να προσελκύσει για την εκπαίδευσή τους ακόμη και προσωπικό από ξένους στρατούς που σήμερα συνεκπαιδεύονται με τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις και σ’ αυτό συμβάλει καθοριστικά ακόμη και το ανάγλυφο της περιοχής. Αλεξιπτωτιστές, Πεζοναύτες και οι λεγόμενες «βόρειες» μοίρες των καταδρομών θα γίνουν αυστηρά αεροκίνητες ώστε να είναι ικανές να υποστηρίξουν κυρίως τη νησιωτική Ελλάδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και όχι με ετεροχρονισμένες ενέργειες. Στον σχεδιασμό υπάρχει και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού.
Από τα Σκόπια στην Αθήνα ο Commander των υπό σύσταση SOF
Την ώρα που έρχεται αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές την ερχόμενη Δευτέρα ταξιδεύει από τα Σκόπια στην Αθήνα ο Διοικητής της υπό σύσταση Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων της γειτονικής χώρας.
  • Εκτός από το Ελληνικό πεντάγωνο, ο Ανώτατος Αξιωματικός αναμένετai να βρεθεί και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων συνοδευόμενος από τον υποστράτηγο Γεώργιο Τσιτζικώστα της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων με τοn οποίο θα καταρτίσουν στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα έχει την δυνατότατα να δει από κοντά τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και τη Ζ’ ΜΑΚ.
Στελέχη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών στο “Killing House” στο πεδίο βολής στο Καντήλι κατά τη διάρκεια ενέργειας εκκαθάρισης οικείας (CQB). Πηγή εικόνας: Hellas Journal
  • Κατά τις συνομιλίες ανάμεσα στα κλιμάκια που συζητούν για την στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών και την παροχή εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας, εκείνο που ζητήθηκε, αμέσως μετά την επικύρωση για το Air Policing είναι , ταχύρυθμα μαθήματα μετά διδασκάλων τόσο σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων όσο και στις Ειδικές Επιχειρήσεις.
Τμήμα βατραχανθρώπων της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών κατά τη διάρκεια εξόδου από την θάλασσα για να ασφαλιστεί- εκκαθαριστεί η ακτή. Πηγή εικόνας: Hellas Journal
Η Ελλάδα μπορεί είτε με μέσα είτε με προσωπικό να εκπαιδεύσει προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων για το νέο υπό ένταξη μέλος του ΝΑΤΟ.