Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019

Ο Περσικός Κόλπος φλέγεται ξανά.


Γράφει ο Ανδρέας  Τσιλογιάννης
Ακριβότερες οι προμήθειες πετρελαίου ακόμα και χωρίς έναν πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Η τιμή του αργού πετρελαίου (WTI)  έφτασε να κερδίζει περισσότερο από 6% μετά από μια ακόμη επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, ξεπερνώντας τα 57 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο Brent ξαναγοράζει στα 65 δολάρια λίγο πάνω από το 4%.
Μια τέτοια αύξηση δεν παρατηρείται συχνά, ούτε σε μια ασταθή αγορά όπως αυτή του πετρελαίου.

Επίσης, διακυβεύεται η επίδραση της  Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED),όπου είναι και πάλι έτοιμη, μάλιστα για πρώτη φορά από το 2008, να μειώσει τα επιτόκια, καθώς αποδυνάμωσε το δολάριο για τις αγορές πρώτων υλών και  περιουσιακών στοιχείων εκφρασμένα σε δολάρια.
Ορατός ο γεωπολιτικός κίνδυνος του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, καθώς η Τεχεράνη για τους Αμερικανούς εμπλέκεται και  είναι αναμφισβήτητα πίσω στο προσκήνιο μετά την κατεδάφιση του αμερικανικού διηθήματος και την απειλητική αντίδραση του 45ου  Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε το επεισόδιο «πολύ σοβαρό λάθος».
O κίνδυνος μιας πραγματικής στρατιωτικής σύγκρουσης είναι προς το παρόν πολύ υψηλός, σε μια περιοχή που είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών αργού πετρελαίου.
Η βιομηχανία πετρελαίου  δεν ήταν ο άμεσος στόχος των επιθέσεων, αλλά μόνο την Τετάρτη στο νότιο Ιράκ ένας πύραυλος έπληξε μια ένωση η οποία στεγάζει τα γραφεία πολλών μεγάλων εταιρειών συμπεριλαμβανομένης και  της ιταλικής ΕΝΙ.
Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε η επίθεση εναντίον δύο πετρελαιοφόρων στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, ένα μήνα πριν τέσσερα άλλα πλοία σαμποτάρουν μυστηριωδώς μπροστά από την πόλη  Fujairah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ οι αντάρτες Houthi, οι οποίοι είναι  υπέρ του Ιράν και  δραστηριοποιούνται στην Υεμένη έχουν βομβαρδίσει με ένοπλα αεροσκάφη  έναν αγωγό της Σαουδικής Αραβίας.
Μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράν δεν θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.
Σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος να πληρώσουν πολύ πιο ακριβά τις  προμήθειες.
Το γεγονός είναι ότι ο κίνδυνος νέων επιθέσεων , αν όχι πολέμου, έχει ήδη προκαλέσει μια μακρά σειρά δαπανών.
Τα ασφάλιστρα για το διαμετακομισμένο φορτίο στον Περσικό Κόλπο αυξήθηκαν κατά 15-20% από τον Μάιο, αφού για πρώτη φορά από το 2005 η Lloyd's Market Association συμπεριέλαβε ολόκληρη την περιοχή στον κατάλογο των περιοχών με τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ακόμα και τα εμπορεύματα των πετρελαιοφόρων άρχισαν να αυξάνονται αν και συγκρατημένα από την αφθονία των διαθέσιμων πλοίων.
Από τους δύο χιλιάδες εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στον Περσικό Κόλπο, μόνο δύο έχουν αναστείλει την πλοήγηση σύμφωνα με τις πηγές της S & P Global Platts.
Ωστόσο, όλοι λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας με επιπλέον κόστος που συνήθως μεταφέρεται στον αγοραστή φορτίου.
Μεταξύ αυτών είναι η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για την άμυνα των πλοίων, η σύσταση προς τα πληρώματα να διασχίζουν το Στενό του Ορμούζ μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας και με τη μέγιστη ταχύτητα, μια επιλογή που συνεπάγεται μεγαλύτερη δαπάνη για τα καύσιμα.
Αλήθεια, προτιμάτε ``φθηνό``  πετρέλαιο ή έναν πόλεμο  μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν με έπαθλο το υγρό στοιχείο και τον  γεωπολιτικό έλεγχο του Περσικού Κόλπου  ; 
Ο Περσικός κόλπος φλέγεται  ξανά και ο πόλεμος του υγρού  στοιχείου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Πηγές : Washington Post, Jerusalem Post, Il sole 24 ore.ιt
Ο αρθρογράφος κ. Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής.
@mail: Andreas.tsilogiannis@gmail .com
Twitter: TsiloyannisAnd
Facebook: Andreas Tsiloyannis