Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Τελετή αποχώρησης του «Γιαβούζ» θα κάνει η Τουρκία

Τελετή αποχώρησης του «Γιαβούζ» θα κάνει η Τουρκία
Ειδική τελετή θα πραγματοποιήσει σήμερα η Τουρκία για την αποχώρηση του δεύτερου γεωτρύπανου «Γιαβούζ», το οποίο έως την 1η Ιουλίου θα αρχίσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που έχει αδειοδοτηθεί από το ψευδοκράτος στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου).

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος ανακοίνωσε πριν δύο ημέρες επισήμως την έναρξη της γεώτρησης.
Συγκεκριμένα, στις 18 Ιουνίου ο κ. Ντονμέζ επιβεβαίωσε ότι το πρώτο γεωτρύπανο, το «Πορθητής», έχει αρχίσει γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου, μέσα στο δυτικό τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, και έχει ξεπεράσει σε βάθος τα 3.000 μέτρα.
Το «Γιαβούζ» αναμένεται να δραστηριοποιηθεί ανατολικά του νησιού, σε ύδατα που έχει «παραχωρήσει» για έρευνες το ψευδοκράτος. Υπάρχουν ωστόσο ανεπιβεβαίωτες φήμες πως η Άγκυρα μπορεί να κλιμακώσει την προκλητικότητά της στέλνοντας το σκάφος μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου.
«Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους», δήλωσε χαρακτηριστικά το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σε ανάρτησή του στο Twitter.