Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019

Επιχειρηματικός, ελληνο-τουρκικός «πόλεμος» έχει ήδη ξεκινήσει και τον κερδίζουμε!

Είναι γεγονός ότι το θερμόμετρο έχει ανέβει επικίνδυνα στο Αιγαίο τις τελευταίες μέρες, αλλά δεν είναι μόνο εκεί πολύ «υψηλές» οι θερμοκρασίες. Στην επιχειρηματική αρένα και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, ήδη εξελίσσεται ένα άλλο είδος «πολέμου» όπου διαφαίνεται ότι η Ελλάδα κερδίζει τους γείτονες. Αναφερόμαστε στον άτυπο ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις εταιρίες THEON SENSORS και SCYTALYS του Ομίλου EFA GROUP με τις αντίστοιχες τουρκικές εταιρίες Αselsan και Milsoft.

Η Αselsan, που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, επιδοτείται από το βαθύ τουρκικό κράτος,  και με  έντονη παρουσία και δραστηριότητες σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, όπως Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Καζακστάν, ακολουθεί μια άκρως επιθετική πολιτική.
Σε αυτό το Survivor οι Έλληνες νικάνε συνέχεια.
Όσες φορές όμως έχει αντιμετωπίσει τη ΤΗΕΟΝ SENSORS, χάνει πανηγυρικά. Πιο συγκεκριμένα, η ΤΗΕΟΝ SENSORS, μετά την είσοδό της στην τουρκοκρατούμενη αγορά του Πακιστάν, καταφέρνει να υπερισχύσει των Τούρκων σε μια ακόμη μουσουλμανική χώρα, στο Μπαγκλαντές. Έχοντας ήδη στο Μπαγκλαντές τρία σημαντικά συμβόλαια για συστήματα νυχτερινής όρασης και θερμικές διόπτρες παρατήρησης, κερδίζει δύο νέους διαγωνισμούς ακόμη μεγαλύτερης αξίας κόντρα στον τουρκικό κολοσσό της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Aselsan. Διαφαίνεται έτσι, ότι κανείς, και άρα ούτε η εν λόγω τουρκική εταιρία, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την ποιότητα των προϊόντων της ΤΗΕΟΝ SENSORS.
Παράλληλα με τα ανωτέρω, ο Όμιλος EFA GROUP μέσω της εταιρίας SCYTALYS (νέα ονομασία της ISI HELLAS) αντιμετωπίζει και άλλη ισχυρή τουρκική εταιρία, τη Milsoft  που ειδικεύεται στην ανάπτυξη δικτυοκεντρικών συστημάτων και λογισμικού (Netcentric Warfare). Η Milsoft αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και τον αποκλειστικό προμηθευτή του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας. Επιδοτείται συστηματικά και στηρίζεται από την Τουρκική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Το συστήματα που αναπτύσσει ολοκληρώνουν τακτικές ζεύξεις δεδομένων (Link 11/16/22). Τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα διείσδυσης στην παγκόσμια αγορά και σε πολλές χώρες ταυτόχρονα.
H SCYTALYS του ομίλου EFA GROUP και η Milsοft, συμμετείχαν σε διαγωνισμό της Ρουμανίας. Αυτή που επικράτησε τελικά ήταν η SCYTALYS  που υπέγραψε συμβόλαιο μετά από ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια ενός ολοκληρωμένου σύγχρονου συστήματος διοίκησης – ελέγχου και τακτικής ζεύξης δεδομένων, το οποίο θα εγκατασταθεί σε μονάδα επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρουμανίας.
Αυτή η επιχειρηματική επικράτηση, στις πιο απαιτητικές αγορές και τις πιο αντίξοες συνθήκες συμβολικά και πρακτικά αποτελεί σημείο αναφοράς,  όχι μόνο για τον Όμιλο EFA GROUP, αλλά και για τη χώρα, εφόσον αποδεικνύεται ότι μια αμιγώς ελληνική εταιρία έχει όλα όσα χρειάζονται για να επικρατήσει της αντίστοιχης τουρκικής εταιρίας, όχι μόνο στην οικονομική της προσφορά, αλλά και στην τεχνική της αξιολόγηση, σε όσες αγορές συμμετέχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες. Άρα; H SCYTALYS κατάφερε να αποτελέσει δύναμη ανάσχεσης έναντι της τουρκικής επιχειρηματικής επέλασης στα Βαλκάνια. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή …