Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019

Τ. Ερντογάν: Ατζαμής ο Μακρόν - Έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο

Τ. Ερντογάν: Ατζαμής ο Μακρόν -  Έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο
Επίθεση κατά του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη που παρείχε στη Λευκωσία, σε σχέση με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου «Med7», εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν αποκαλώντας τον «ατζαμή». Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε ότι «έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο και δεν υποχωρούμε».

Χαρακτηριστικά, σε συνομιλίες του με δημοσιογράφος, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε τα εξής:  «ο κ. Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν έχει συνηθίσει τα καθήκοντα του και μάλλον θα περάσει καιρός μέχρι να συνηθίσει. Στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δικαίωμα να μιλούν όλοι όσοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν. Από πού προέκυψε το δικαίωμα της Γαλλίας να μιλάει για την ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτές εκεί; Αν μιλούσε η Ελλάδα ή η Αγγλία ως εγγυήτριες δυνάμεις θα το καταλάβαινα. Και εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Η Γαλλία, όμως, είναι εκεί;».
Συμπλήρωσε δε πως «αν πρόκειται να πει ότι η εταιρεία TOTAL έχει κάνει συμφωνίες, ας αφήσει την TOTAL να μιλήσει τότε» και υπογράμμισε: «Εσείς, η Γαλλία, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε, μεταξύ άλλων,- μετά τη λήξη των εργασιακών της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ - «την αλληλεγγύη μου στην Κύπρο και την στήριξη και τον σεβασμό μου για την εθνική κυριαρχία της» και διαμήνυσε προς την Τουρκία «να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου». «Η Ε.Ε. δεν θα δείξει αδυναμία σε αυτό το ζήτημα», είχε υπογραμμίσει.
Ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας πως στην Κύπρο υπάρχουν δικαιώματα των Τούρκων ομογενών που η Άγκυρα διεκδικεί και πως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ο λαός που ζει σε όλη την Κύπρο μοιράζεται όλα όσα βγουν από τα ύδατα της, ενώ εν συνεχεία ανακοίνωσε ότι το πρώτο 15νθημερο του Ιουλίου η Τουρκία, θα παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.
«Δεν θα υποχωρήσουμε. Εμείς δεν είμαστε ένα κράτος σαν μια μικρή κοινότητα. Δεν θα γλείψουμε αυτό που φτύσαμε», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ, οι οποίες αντιδρούν στην προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.
 liberal.gr