Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019

Η Αθήνα εξελίσσεται σε ξενοδοχειακό… ‘πύραυλο’

Η Αθήνα γίνεται ξενοδοχειακός… πύραυλος;, Μάκης ΑνδρονόπουλοςΜάκης Ανδρονόπουλος
Η παλιά έδρα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία στον Νέο Κόσμο πρόκειται να μετατραπεί σε πολυτελές βιοκλιματικό κτίριο γραφείων, το «Green Plaza του κέντρου», σύμφωνα με την Grivalia που το ελέγχει. Αρχική ιδέα ήταν το κτίριο των 14.400 τ.μ. να γίνει ξενοδοχείο, αλλά επειδή βρίσκεται σε περιοχή γενικής κατοικίας, επιτρέπεται χρήση ξενοδοχείου μέχρι 100 κλινών (περίπου 50 δωμάτια) κι έτσι επικράτησε η προοπτική των γραφείων.
Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς στην Αθήνα υπάρχει οργασμός νέων 4αστερων και 5αστερων ξενοδοχείων, αλλά και πολυτελών γραφείων που σημαίνει ότι η Αθήνα θα γίνει «πύραυλος», καθώς προβλέπεται ραγδαία ανάπτυξη λόγω του γεωοικονομικού και γεωπολιτικού ρόλου που κατακτά η χώρα.
Αν και ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Αθήνα (5.700.000 αφίξεις το 2018 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»), είναι σαφές πως τα μεγάλα επενδυτικά funds που επενδύουν στην πρωτεύουσα «βλέπουν» κι άλλες προοπτικές. Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, η Ελλάδα μετά τις εθνικές εκλογές, οπότε θα υπάρξει και η αναγκαία πολιτική σταθερότητα για μακροχρόνιες επενδύσεις, αλλά και μετά την ολοκλήρωση του Brexit που θα προκαλέσει κύμα φυγής ναυτιλιακών, χρηματοικονομικών και ασφαλιστικών οίκων από το City, θα είναι εξαιρετικά ελκυστική για μόνιμη εγκατάσταση διεθνών εταιρειών. Κι αυτό γιατί προσφέρει λογικές τιμές, υψηλού επιπέδου προσωπικό σε επίσης συμφέρουσες τιμές και κυρίως, προβλέπεται να εξελιχθεί στο γεωοικονομικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Εκτιμάται πως την διετία 2018-2019 προστίθενται περί τις 4.000 νέες κλίνες και δέκα υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες. Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να λειτουργήσει το νέο ξενοδοχείο του ομίλου Λάμψα στη συμβολή των οδών Κριεζώτου και Πανεπιστημίου (ιδιοκτησία ΑΤΕ). Το ιστορικό κέντρο της πόλης με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια είναι στο επίκεντρο των εξαγορών και των αναπλάσεων. Το σύγχρονο ξενοδοχείο της CΟCO-MAT, Athens BC Hotel, στη διασταύρωση της οδού Φαλήρου με την πάροδο Συγγρού, στο Κουκάκι, το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Niche Hotel, στη συμβολή της λεωφόρου Συγγρού με την οδό Βούρβαχη, ενώ στη Μητροπόλεως 23 άνοιξε το πρώτο διεθνώς foodie boutique ξενοδοχείο από τον όμιλο Ergon.
Πρόσφατα λειτούργησε στο Σύνταγμα το Elia Ermou Athens Hotel με 123 δωμάτια και εννέα σουίτες, ενώ το Academia of Athens – Ακαδημίας και Ομήρου (ΝΑΤ) – εντάχθηκε στο δίκτυο «Autograph Collection» του ομίλου Marriott. Στην Ομόνοια, αναμένεται η επαναλειτουργία του πρώην «La Mirage», 208 δωματίων.
Στην περιοχή του κέντρου προωθείται η αξιοποίηση του πρώην ξενοδοχείου «Εσπέρια» επί της Σταδίου, του πρώην «Athens INN» επί της Βίκτωρος Ουγκώ, ενώ στη Συγγρού όπου το 2018 προστέθηκαν 900 κλίνες, είχαμε την επιστροφή του ομίλου Marriott με το «Athens Marriott» στη θέση του «Metropolitan», την είσοδο της Ηyatt στο πρώην «Αthens Ledra», και το νέο «Athenaeum Palace & Luxury Suites». Εμβληματική είναι και η είσοδος στην ελληνική αγορά της Four Seasons μέσω του «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens» στο ριζικά ανανεωμένο συγκρότημα του «Αστέρα» Βουλιαγμένης.
slpress.gr