Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2019

Μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα: Παραδίδεται στους πιστούς

Μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα: Παραδίδεται στους πιστούς (pics+vids)
Η κατασκευή του αποτέλεσε στοίχημα για όλες τις κυβερνήσεις και προκάλεσε αντιδράσεις από θρησκευτικές και ακροδεξιές οργανώσεις
Το μουσουλμανικό τέμενος μετά από 6 μήνες εργασιών παραδίδεται στους μουσουλμάνους της Αθήνας οι οποίοι θα έχουν πλέον τον επίσημο λατρευτικό χώρο τους στον Βοτανικό.

Ο χώρος παρουσιάστηκε σήμερα στους εκπροσώπους των μουσουλμανικών οργανώσεων και επιθεωρήθηκε από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου, ωστόσο, το τέμενος αναμένεται να λειτουργήσει μετά το καλοκαίρι εξαιτίας των εθνικών εκλογών.
Το αρχικό πλάνο προέβλεπε ότι ο χώρος θα ήταν ανοιχτός για τους πιστούς μετά το Πάσχα αλλά η προκήρυξη των εθνικών εκλογών καθυστερεί τις απαραίτητες προσλήψεις του προσωπικού ώστε να λειτουργήσει το τέμενος. Το πρόσωπο του Ιμάμη έχει ήδη επιλεγεί και άμεσα θα γίνει ο διορισμός του ενώ ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει 300 πιστούς διαθέτοντας και χώρο για 50 γυναίκες.
img_20190607_123540.jpg
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της σιιτικής κοινότητας και μέλος της επιτροπής του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, κ. Σιέντ Ασίρ Χαϊντέρ, έκανε λόγο για ένα λατρευτικό χώρο που θα ανήκει σε όλα τα δόγματα, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική πολιτεία για την παράδοση του τεμένους στους Μουσουλμάνους που μένουν στην Ελλάδα. Αναφορικά με το γεγονός ότι το τέμενος του Βοτανικού δεν διαθέτει μιναρέ, ο κ. Χαϊντέρ τόνισε πως ο μιναρές δεν αποτελεί μέρος της θρησκείας, αλλά της ισλαμικής παράδοσης και αρχιτεκτονικής.
img_20190607_123834.jpg
Από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως το τέμενος κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού κράτους και δεν ανήκει σε ιδιώτη, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σημείωσε ότι η Αθήνα διαθέτει πλέον έναν αξιοπρεπή χώρο προσευχής για τους μόνιμους κατοίκους και τους μετανάστες της πρωτεύουσας μετά από πολλά χρόνια εξαγγελιών από πολλές κυβερνήσεις.
img_20190607_123841.jpg