Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019

Τορπίλη στον Άμπε με φόντο και την Υεμένη

Βαγγέλης Σαρακινός
Τορπίλη στην περιφερειακή ασφάλεια στη Μέση Ανατολή ήταν η σημερινή επίθεση, δεύτερη μέσα σε έναν μήνα, εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν. Οι επιθέσεις έγιναν την στιγμή που η αντιπαράθεση Ουάσινγκτον –Τεχεράνης έχει χτυπήσει κόκκινο και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεσολαβητική προσπάθεια του Ιάπωνα πρωθυπουργού. Παραλλήλως μαίνεται ο πόλεμος στην Υεμένη με την Σαουδική Αραβία να απειλεί ευθέως το Ιράν.
Όλα ξεκίνησαν, όταν το πρωί δύο δεξαμενόπλοια που έπλεαν στα ανοιχτά του Ιράν και των ΗΑΕ εκκενώθηκαν από τα πληρώματά τους,  αφού είχαν εκπέμψει προηγουμένως και τα δύο σήμα κινδύνου. Πρόκειται για τα δεξαμενόπλοια Front Altair της νορβηγικής εταιρείας Frontline, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, και Κοkuka Courageous με σημαία Παναμά.
Πληροφορίες που ήθελαν το νορβηγικό δεξαμενόπλοιο να έχει βυθιστεί διαψεύστηκαν από εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας, αλλά και από Ιρανό αξιωματούχο. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες το πλοίο, το οποίο μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας στην Ταϊβάν, εξακολουθεί να φλέγεται και επιτηρείται από συνεργεία διάσωσης. Υποψίες ότι το πλοίο χτυπήθηκε από τορπίλη δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, ενώ άγνωστα παραμένουν και τα αίτια των εκρήξεων που σημειώθηκαν μέσα στο πλοίο. Τα 23 μέλη του πληρώματος πάντως έχουν διασωθεί και παραδοθεί στις ιρανικές αρχές.
Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο στόχος, το Κοkuka Courageous με σημαία Παναμά, ανήκει στην ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Kokuka Sangyo Ltd και όπως δήλωσαν εκπρόσωποί της υπέστη ρωγμή το κύτος του πάνω από την ίσαλο γραμμή. Οι ίδιοι διευκρίνισαν ότι το πλοίο που μετέφερε 25.000 τόνους μεθανόλης από την Σαουδική Αραβία στην Σιγκαπούρη, δέχθηκε δύο επιθέσεις, μέσα σε τρεις ώρες, και ότι μόνο ένα μέλος του πληρώματος έχει τραυματιστεί ελαφρά.

Διεθνής ανησυχία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε ύποπτες τις επιθέσεις εναντίον των δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν και  ζήτησε περιφερειακό διάλογο για να αποφευχθούν οι εντάσεις.
Λίγη ώρα αργότερα, την ανησυχία του εξέφρασε και ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για μια περιφερειακή συνεργασία με στόχο την προστασία των θαλάσσιων οδών.  Τόνισε μάλιστα ότι «όλες οι χώρες της περιοχής πρέπει να προσέξουν να μην πέσουν στην παγίδα αυτών που επωφελούνται από την έλλειψη ασφάλειας».
Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν  οι Βρυξέλλες, με την Μογκερίνι να ζητά αποφυγή όλων των «προκλήσεων», αλλά και το Λονδίνο και το Παρίσι. Η Γαλλία διαθέτει άλλωστε μια ναυτική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την ίδια ώρα οι τιμές του πετρελαίου έκαναν  άλμα 4%, ενώ ο ΟΠΕΚ, με αφορμή κυρίως τον «εμπορικό πόλεμο», αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τον ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης.
Ψυχραιμία συνιστά και η Μόσχα, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ να καλεί την διεθνή κοινότητα να μην σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν. Ο Ριαμπκόφ σημειώνει επίσης ότι το επεισόδιο δεν είναι «περαστικό», αλλά αντανακλά την ένταση που υπάρχει στην περιοχή. Παραλλήλως τονίζει ότι πρέπει «να ληφθούν μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασής γύρω από το Ιράν», αναφερόμενος εμμέσως στον κλοιό των αμερικανικών κυρώσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Μόσχα παραμένει στην συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και στηρίζει τις επιλογές της Τεχεράνης. Προσφάτως μάλιστα χαρακτήρισε δικαιολογημένη ακόμη και την αποχώρηση του Ιράν από κάποιους όρους της συμφωνίας, αν και κάλεσε την Τεχεράνη να μην προχωρήσει περισσότερο.

Η επίσκεψη Άμπε και οι Χούτι

Οι επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων είναι το δεύτερο περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν, μετά τις επιθέσεις με μαγνητικές νάρκες που σημειώθηκαν τον Μάιο, τις οποίες η Σαουδική Αραβία, και εμμέσως οι ΗΠΑ, απέδωσαν στο Ιράν. Οι σημερινές επιθέσεις έγιναν, ωστόσο, την ώρα που στην Τεχεράνη βρίσκεται ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις ΗΠΑ και Ιράν. Η Ιαπωνία είναι άλλωστε μία από τις χώρες που θίγονται άμεσα από την επέκταση των αμερικανικών κυρώσεων στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Ο Άμπε μετέφερε μήνυμα στους Ιρανούς ηγέτες μήνυμα του Αμερικανού προέδρου, ο Χαμενεΐ, ωστόσο, δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα επαναλάβει «την πικρή εμπειρία» των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Σημείωσε μάλιστα ότι ο Τραμπ «δεν είναι άξιος για μια τέτοια ανταλλαγή μηνυμάτων», επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία απάντηση για τον Αμερικανό πρόεδρο «τώρα ή στο μέλλον». Νωρίτερα πάντως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να κατασκευάσει ή να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Οι επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια γίνονται όμως και ένα εικοσιτετράωρο μετά την ένταση ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη  για τον πόλεμο της Υεμένης. Αφορμή στάθηκε η επίθεση των σιιτών ανταρτών Χούτι, με πύραυλο, εναντίον πολιτικού αεροδρομίου στην πόλη Άμπχα στην νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία.
Το Ριάντ απάντησε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα της Υεμένης Σανάα και κατηγόρησε για άλλη μία φορά την Τεχεράνη ότι εξοπλίζει τους αντάρτες Χούτι. Μάλιστα, μέλος της βασιλικής οικογένειας κατηγόρησε το ιρανικό καθεστώς ότι είναι «ο μοναδικός παράγοντας στην περιοχή που συνεχίζει την αλόγιστη κλιμάκωση», ενώ λίγες ώρες πριν τις επιθέσεις η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι η συνέχιση των εχθρικών ενεργειών, κυρίως μέσω οργανώσεων που συνδέονται με αυτό, θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις». Σαουδική Αραβία και Ιράν είναι άλλωστε στρατηγικοί αντίπαλοι σε όλο το φάσμα της Μέσης Ανατολής με αντικρουόμενα συμφέροντα στον Λίβανο, την Παλαιστίνη και την Συρία, αλλά και στο Κατάρ και φυσικά στην Υεμένη. 


slpress.gr