Τρίτη, 4 Ιουνίου 2019

Σαφές μήνυμα Τεχεράνης σε Ουάσιγκτον: Καμία διαπραγμάτευση μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

Σαφές μήνυμα Τεχεράνης σε Ουάσιγκτον: Καμία διαπραγμάτευση μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις
Ιράν: Δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις, διαμηνύει ο ΥΠΕΞ Zarif
Το Ιράν χαρακτήρισε τις κυρώσεις που του επέβαλαν οι ΗΠΑ "οικονομικό πόλεμο" τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με την Ουάσινγκτον, μέχρι να αρθούν, μία ημέρα αφότου η αμερικανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις αν η Τεχεράνη αλλάξει στάση."Η οικονομική τρομοκρατία σε βάρος του Ιράν στοχεύει αθώους πολίτες.
Όπως αυτό το μικρό αγόρι, η συντετριμμένη μητέρα του οποίου δεν μπορεί να του πάρει προσθετικά πόδια όσο μεγαλώνει. Περιλαμβάνονται στις κυρώσεις", έγραψε στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών J. Zarif.
Το μήνυμα συνοδευόταν από το βίντεο μιας γυναίκας που δηλώνει ότι δεν μπορεί να βρει προσθετικά πόδια για τον γιο της επειδή δεν επιτρέπεται η εισαγωγή τους.
Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τη γνησιότητα του βίντεο αυτού.
"Αυτός είναι ο οικονομικός πόλεμος του @realDonaldTrump. Και πόλεμος με συνομιλίες –με ή χωρίς προϋποθέσεις– δεν πάνε μαζί", πρόσθεσε ο Zarif.
Την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του αλλά θα πρέπει πρώτα να το δουν να συμπεριφέρεται "σαν φυσιολογική χώρα".
Οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν αφού αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Τον περασμένο μήνα η ένταση κλιμακώθηκε, με την Ουάσινγκτον να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή για να αντιμετωπίσει τις ιρανικές απειλές, όπως τις χαρακτήρισε.
Το Ιράν από την άλλη, απάντησε απειλώντας να αυξήσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου πέραν των ορίων που έχουν τεθεί από την πυρηνική συμφωνία.
Προς το παρόν πάντως δεν το έχει πράξει.

www.bankingnews.gr