Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

“Η Ελλάδα στους πιθανούς αγοραστές των F-35 ” γράφει το Reuters!Ποιος θα τα πληρώσει;Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στους πιθανούς αγοραστές αμερικανικών μαχητικών F-35, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιναυάρχου Mathias Winter, επικεφαλής του Γραφείου του Πενταγώνου για τα F-35. «Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία, περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς πιθανούς αγοραστές», υπογράμμισε ο αντιναύαρχος.

Ενδιαφέρον για τα εν λόγω μαχητικά έχουν εκδηλώσει επίσης η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μετά την πρόσφατη συμφωνία του Πενταγώνου με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, που περιλαμβάνει έκπτωση 8,8% στη μέχρι πρότινος ισχύουσα τιμή αγοράς, το ενδιαφέρον των δυνητικών αγοραστών των F-35 αναμένεται να αυξηθεί.
Η Lockheed Martin προφανώς έχει τις δικές της αγωνίες σχετικά με τα 100 τουρκικά F-35 που πιθανόν να της μείνουν αδιάθετα αν η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας φθάσει στα άκρα. Κάπου πρέπει να τα πουλήσει. Το πρώτο που θα πρέπει να αποφασίσουμε είναι αν το αεροπλάνο μας κάνει. Είναι μια συζήτηση που περιέργως στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει γίνει. Γενικώς στην ΠΑ αποδέχονται πολύ εύκολα ότι προτείνει η συγκεκριμένη εταιρεία και καλό θα ΄ναι να δουν και άλλες λύσεις πριν καταλήξουν σε απόφαση.
Αν αποφασίσουν ότι το F-35 μας κάνει, τότε πρέπει να δούμε πως θα το πληρώσουμε. Η Ελλάδα έχει εμπλακεί ήδη στον εκσυγχρονισμό των F-16 που λένε ότι θα κοστίσει 1,2 δις , αλλά εύκολα μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 δις. Και εκσυγχρονισμός και F-35 μαζί δεν νομίζουμε ότι βγαίνει οικονομικά. Άρα η μοναδική εφικτή λύση είναι ο εκσυγχρονισμός να γίνει “συμμάζεμα” και να πάμε σε αγορά αριθμού F-35 που δεν θα ξεπερνά τα 10-12 αεροσκάφη.