Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για ΕΕ, ΕΚΤ - Aναμένεται καταδίκη της Τουρκίας για την Κύπρο και η περίεργη στάση του State Department

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για ΕΕ, ΕΚΤ - Aναμένεται καταδίκη της Τουρκίας για την Κύπρο και η περίεργη στάση του State Department
Οι αναφορές από το αμερικανικό State Department ότι στην οικονομική ζώνη πρέπει να έχουν ρόλο οι ελληνοκύπριοι αλλά και οι τουρκοκύπριοι... δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης.
(upd5) Την ώρα που όλοι αναμένουν την καταδίκη της Τουρκίας για την προκλητική της στάση με τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, το αμερικανικό State Department ανέφερε ότι ρόλο στην οικονομική ζώνη πρέπει να έχουν οι ελληνοκύπριοι αλλά και οι τουρκοκύπριοι.
Πρακτικά η δήλωση αυτή επιτρέπει στους Τούρκους να συνεχίσουν τις προκλήσεις στην Κύπρο και Αιγαίο ασκώντας πίεση μέσω των γεωτρήσεων αλλά και των δηλώσεων ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί μόνο εάν η Τουρκία πάρει αυτό που της αναλογεί στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κύπρο.

Εν τω μεταξύ 20 και 21 Ιουνίου 2019 το βασικό ζήτημα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαική Επιτροπή, Ευρωπαικό Συμβούλιο, Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτικής Άμυνας, Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα).
Στόχος είναι η βασικές επιλογές να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος της Συνόδου την Παρασκευή και πάντως, πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του στις 2 Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.
Και ενώ αναμένονται τα μέτρα που προτίθεται να ανακοινώσει και επίσημα η ΕΕ κατά της Τουρκίας με αφορμή τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών M. Cavusoglu αποκάλυψε τη βασική και απώτερη στόχευση της Άγκυρας που δεν είναι άλλη από το να έχει λόγο και πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε δηλώσεις του ο Cavusoglu είπε επί της ουσίας πως για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να διαμοιραστούν οι φυσικοί πόροι της ανατολικής Μεσογείου.
Σε αυτήν άλλωστε την επιδίωξη θα πρέπει να αποδοθούν όλες οι κινήσεις που κάνει με ολοένα και περισσότερη ένταση η Άγκυρα τα τελευταία 24ωρα
Είναι χαρακτηριστικό πως η Τουρκία επιχειρεί να βάλει στην γεωπολιτική «σκακιέρα» και στην κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων εβδομάδων και το ζήτημα της Αμμοχώστου, με το ψευδοκράτος να ανακοινώνει ότι είναι έτοιμο να ανοίξει την κλειστή πόλη σε μια ομάδα ειδικών προκειμένου να προχωρήσουν μεταξύ άλλων σε μια καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων με τη Λευκωσία να κάνει λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού, αν και δεν λείπουν εκείνες οι εκτιμήσεις που πίσω από αυτήν την κίνηση βλέπουν την Άγκυρα να προωθεί σχέδια για διχοτόμηση του νησιού.
Υπό αυτά τα δεδομένα, όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία αρχίζει τις εργασίες της αύριο Πέμπτη 20/6 καθώς σε αυτήν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν το πώς θα αντιδράσουν απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας.
Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονται ικανοποιημένες και συγκρατημένα αισιόδοξες για το τι θα αποφασιστεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας αφενός την καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας αφετέρου την αποφασιστικότητα για την επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 20 και 21 Ιουνίου 2019, το θέμα των παράνομων κινήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα βρεθεί στο επίκεντρο.

Cavusoglu: Η λύση στο Κυπριακό περνά μέσα από τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο
"Μόνο με τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό και δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα" υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M.Cavusoglu.
Με ρητορικές τύπου "θα μάθουμε να μοιραζόμαστε” ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, ανέφερε ότι "μια λύση η οποία δεν βασίζεται στην ισότητα των δύο πλευρών δεν μπορεί να είναι βιώσιμη”, προσθέτοντας ότι “καταβάλλουμε προσπάθειες για μια λύση η οποία να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων".
Όπως αναφέρει το Κυπριακό πρακτορείο (ΚΥΠΕ), ο Cavusoglu είπε ότι “το 2017 παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν βρέθηκε κάποια λύση στο Κυπριακό ζήτημα.
"Σήμερα συζητούμε ανεπίσημα για το τι θα διαπραγματευτούμε με την ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου, την Τουρκοκυπριακή κυβέρνηση, την Ελλάδα και την Βρετανία” είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι “ωστόσο σήμερα και το ζήτημα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα”.
“Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει, και δεν θέλουμε να το βλέπουμε έτσι.
Αντίθετα, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου μοιραζόμενοι από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο.
Μόνο ένα πράγμα θέλουμε.
Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία αποδέχονται όλοι, ΕΕ, ε/κ πλευρά και Ελλάδα.
Σε αυτό το θέμα ασφαλώς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.
Είναι πάρα πολύ αυτό που ζητούμε; Είναι τόσο απλό.
Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε.
Όταν συμμορφούμενοι με δίκαιο κάνουμε διαμοιρασμό, τότε και λύση έρχεται και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο θέμα του διαμοιρασμού" τόνισε ο Cavusoglu.

«Απασφάλισε» ο Erdogan: Μην παραδώσετε την Κωνσταντινούπολη στους Έλληνες

Την Ελλάδα έβαλε και πάλι στο στόχαστρο ο πρόεδρος της Τουρκίας T. Erdogan, χρησιμοποιώντας ως «όχημα», αυτή τη φορά, την προεκλογική αντιπαράθεση για τις επικείμενες επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.
Mιλώντας σήμερα (19/6) στη συνοικία Σαντζάκτεπε, ανέφερε χαρακτηριστικά: «δεν θα παραδώσουμε την Κωνσταντινούπολή μας σε αυτούς τους ψεύτες» και απευθυνόμενος στην ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης ανέφερε: «Απευθύνομαι στη νοοτροπία που διακατέχει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα για να τους πω ότι 1453 δεν ξεκίνησε η τυραννία αλλά οι κατακτήσεις της καρδιάς μας ξεκίνησαν το 1453. Σώζοντας την Ιστανμπούλ από την τυραννία της Κωνσταντινούπολης, σε ποιους κατέληξε; Σε εμάς».
Ο ίδιος ζήτησε στη συνέχεια από τους πολίτες την Κυριακή να μην χαροποιήσουν ξανά τους Έλληνες, όπως έγινε στις προηγούμενες εκλογές, που έγραφαν για τον «Έλληνα που κατέκτησε την Πόλη». «Ανάμεσα σε εκείνους που χάρηκαν περισσότερο από το αποτέλεσμα των εκλογών της 31ης Μαρτίου ήταν οι Έλληνες. Θυμάστε τους τίτλους των ελληνικών εφημερίδων, έτσι; Θα το αλλάξουμε αυτό την Κυριακή; Αν γίνει αυτό, τότε δεν μας σταματάει τίποτα. Θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα δουλέψουμε πολύ. Πρώτα ο Αλλάχ, θα τα γυρίσουμε τούμπα όλα αυτά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αποστολάκης: Αναλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων

Η Ελλάδα σε συντονισμό με την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτερους διεθνείς δρώντες, αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, επισήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, στην ομιλία του προς τους σπουδαστές της 16ης εκπαιδευτικής σειράς της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Αποστολάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γενικότερο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, στην ισχυρή αποτρεπτική επιχειρησιακή ικανότητα τους σε διακλαδικό επίπεδο, την κρίσιμη συνδρομή τους σε ευρύ φάσμα δράσεων κοινωνικής προσφοράς και στην ανάληψη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας.
Παράλληλα επανέλαβε ότι η μέριμνα προς τα στελέχη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απαριθμώντας μέτρα τα οποία αποσκοπούν τόσο στη βελτίωση της επαγγελματικής τους κατάρτισης όσο και της καθημερινότητάς τους (π.χ. ψήφιση του Ν. 4609/19, δημιουργία διακλαδικών κλινικών, νέα ΣΟΑ, ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις).
Τέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προέτρεψε τους σπουδαστές της Σχολής να συμβάλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της τήρησης των αξιών και παραδόσεων τους, της κατάθεσης καινοτόμων ιδεών, της ανάληψης πρωτοβουλιών, της ενεργού συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και της συνεχούς μέριμνας για το προσωπικό.

Ανησυχία ΗΠΑ για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ «για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος».
Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ, Κ. Σώκου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» και τονίζει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».
Τέλος, το State Department αναφέρει: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής (20-21/6) οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Το ζήτημα των μέτρων κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται να συζητηθεί κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε κατά τη σχετική ενήμερωση του Τύπου, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων χθες, να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.
Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».
»Δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν. Η συζήτηση αυτή θα λάβει χώρα κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής αύριο το απόγευμα, οπότε θα υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στη διεύρυνση.
«Δεν άνοιξε κάποια πόρτα, αλλά ούτε και έκλεισε», σχολίασε ο αξιωματούχος της ΕΕ αναφερόμενος στην απόφαση των υπουργών να αναβάλουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία για τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Τόνισε δε εκ νέου, τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.
Σε αυτήν τη συνεδρίαση περιλαμβάνεται και το ευρύτερο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα, στο οποίο δεν υπάρχει ομοφωνία σε ό,τι αφορά την πρόταση της Επιτροπής για την επίτευξη του στόχου για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών έχουν πλέον συμφωνήσει, δημιουργώντας μια «θετική τάση» ενόψει της συζήτησης.
Εξάλλου, οι 28 ηγέτες αναμένεται να αφιερώσουν το αυριανό δείπνο στο ζήτημα της επιλογής των προσώπων για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο, τις τελευταίες ώρες έχουν εντατικοποιηθεί οι συνομιλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, τόσο με τους ηγέτες, όσο και με τα πολιτικά κόμματα.
Επιπλέον, αύριο αναμένεται νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των ηγετών και των υπόλοιπων φορέων στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συνόδων των πολιτικών κομμάτων.
«Παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς αυτοί με τους οποίους μίλησα εξέφρασαν την βούληση να αποφασίσουν σύντομα.
Ελπίζω να το καταφέρουμε την Πέμπτη», αναφέρει ο κ. Tusk στην πρόσκληση που απέστειλε σήμερα στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου.
Παρά τη δυσκολία εύρεσης συμφωνίας, ο αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παράτασης της απόφασης, καθώς θα πρέπει να καταλήξουν στους υποψήφιους πριν την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου.
Την επόμενη εβδομάδα όμως, ορισμένοι ηγέτες θα βρίσκονται στην Οσάκα για τη συνεδρίαση των G20 και επομένως δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου.
Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να υπάρξει δεύτερος γύρος συνομιλιών την Παρασκευή, μετά το τέλος των προγραμματισμένων εργασιών της Συνόδου.
Στην ατζέντα της Παρασκευής βρίσκονται τα ζητήματα της εμβάθυνσης της ΟΝΕ σε συνέχεια των αποφάσεων του πρόσφατου Eurogroup για τον ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Στο τέλος της συνάντησης, οι πρόεδροι Tusk και Juncker θα ενημερώσουν ανεπίσημα τους ηγέτες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Brexit και κυρίως όσον αφορά την ετοιμότητα της ΕΕ για το σενάριο μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

 www.bankingnews.gr