Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019

Στρατιωτικά χτυπήματα κατά του Ιράν ενέκρινε ο Trump αλλά την τελευταία στιγμή τα ανακάλεσε - Μήνυμα στην Τεχεράνη για διάλογο - Παρέμβαση Ρωσίας

Στρατιωτικά χτυπήματα κατά του Ιράν ενέκρινε ο Trump αλλά την τελευταία στιγμή τα ανακάλεσε - Μήνυμα στην Τεχεράνη για διάλογο - Παρέμβαση Ρωσίας
Ιρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ μέσω του Ομάν είχαν προειδοποιήσει για το επικείμενο χτύπημα και ζητούσαν διάλογο
(upd7) Ένα βήμα από τη στρατιωτική σύγκρουση βρέθηκαν χθες Πέμπτη 20/6 ΗΠΑ και Ιράν καθώς ο πρόεδρος Donald Trump έδωσε εντολή για στρατιωτικά χτυπήματα κατά του Ιράν, διαταγή όμως που ανακάλεσε την τελευταία στιγμή.
Στις εξελίξεις παρενέβη και ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Sergei Ryabkov, ο οποίος σχολίασε ότι "η κατάσταση βρίσκεται στο χείλος του πολέμου".Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Trump ενέκρινε επιθέσεις εναντίον λιγοστών στόχων στην επικράτεια του Ιράν, κυρίως ραντάρ και συστοιχιών πυραύλων ως αντίποινα για την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.
Στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν ήδη απογειωθεί και πλοία είχαν λάβει θέσεις, αλλά δεν είχε εκτοξευθεί κανένας πύραυλος όταν ανακλήθηκε η προεδρική διαταγή, επισημαίνουν οι New York Times, οι οποίοι τονίζουν ότι παραμένει ακόμα ωστόσο ασαφές το εάν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν ή όχι.
Σαφής απάντηση γιατί ανακλήθηκε η προεδρική διαταγή δεν δίνεται, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν απλά ο Trump είχε δεύτερες σκέψεις ή για το εάν υπήρξαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του ευρύτερου σχεδίου.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η εντολή προέβλεπε τα χτυπήματα να γίνουν νωρίς τα ξημερώματα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος απωλειών ζωής είτε στο στρατιωτικό προσωπικό είτε στους πολίτες του Ιράν.

Η ένταση χτύπησε κόκκινο χθες Πέμπτη 20/6 όταν επιβεβαιώθηκε από τις αμερικανικές Αρχές - οι οποίες στην αρχή διέψευδαν το περιστατικό - ότι η Τεχεράνη κατέρριψε αμερικανικό drone.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις πρόσφατες επιθέσεις κατά δύο δεξαμενοπλοίων στον Κόλπο του Ομάν, για τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιραν, είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η πολεμική ρητορική, η οποία παραλίγο να οδηγήσει σε ευρεία στρατιωτική σύγκρουση.

Ο Trump έστειλε μήνυμα στο Ιράν μέσω του Ομάν: Το στρατιωτικό χτύπημα έρχεται… - Έκκληση για διάλογο

Στην αποκάλυψη ότι το Ιράν έλαβε κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέσω του Ομάν μήνυμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump ότι επίκειται άμεσα στρατιωτικό χτύπημα προχώρησαν Ιρανοί αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι δηλώσεις τους έγιναν ύστερα από το δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times, σύμφωνα με το οποίο έγινε γνωστό πως ο Trump είχε δώσει εντολή για στρατιωτικό πλήγμα θέσεων στο Ιράν ως αντίποινα για την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, διαταγή την οποία ωστόσο ανακάλεσε ο ίδιος την τελευταία στιγμή.
«Στο μήνυμα του ο Trump έλεγε πως ήταν εναντίον ενός πολέμου με το Ιράν και ότι επιθυμεί το διάλογο με την Τεχεράνη για μια σειρά από θέματα.
Έδωσε μια σύντομη χρονική περίοδο για την απάντηση μας, αλλά η άμεση απάντηση του Ιράν ήταν ότι εξαρτάται από τον Ανώτατο Ηγέτη Ayaytollah Ali Khamenei να αποφασίσει για αυτό το θέμα» ανέφερε υπό καθεστώς ανωνυμίας ένας εκ των δύο Ιρανών αξιωματούχων που μίλησαν στο Reuters.
«Καταστήσαμε σαφές ότι ο ηγέτης είναι αντίθετος σε οποιεσδήποτε συνομιλίες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα του μεταβιβάσουμε το μήνυμα προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις του» είπε ο δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι επισημάνθηκε στον αξιωματούχο από το Ομάν ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ιράν θα έχει περιφερειακές και διεθνείς συνέπειες.

Ιράν: Το αμερικανικό drone ήταν εντός του ιρανικού εναέριου χώρου - Κόκκινη γραμμή τα σύνορα μας

Την ίδια στιγμή η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος βρισκόταν εντός του ιρανικού εθνικού εναέριου χώρου, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι ήταν στον διεθνή εναέριο χώρο.
Παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης, οι οποίοι ήταν αυτοί που κατέρριψαν το αμερικανικό drone, κατέστησαν σαφή την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα τους να απαντήσουν σε κάθε κήρυξη πολέμου.
Μετά την κατάρριψη, η Τεχεράνη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δήλωσε ότι «η παραβίαση των συνόρων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι η «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να ξεπεραστεί».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο επικεφαλής των Φρουρών, στρατηγός H. Salami  δήλωσε «Είναι ένα σαφές, ξεκάθαρο και ρητό μήνυμα: οι υπερασπιστές των συνόρων ανταπαντούν σε όλες τις ξένες επιθέσεις και η αντίδρασή μας είναι, και θα είναι, κατηγορηματική και απόλυτη».
«Τα σύνορα μας είναι κόκκινη γραμμή.
Δηλώνουμε ότι δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε κήρυξη πολέμου» τόνισε ο Salami.
ΗΠΑ: Απρόκλητη επίθεση - Το drone βρισκόταν 34 χλμ μακριά από την ακτή του Ιράν

Από την πλευρά του ο στρατός των ΗΠΑ αφού επιβεβαίωσε χθες (20/6) ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του καταρρίφθηκε, υποστηρίζει ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στον διεθνή εναέριο χώρο, αμφισβητώντας την αναφορά του Ιράν σύμφωνα με την οποία το αεροσκάφος των ΗΠΑ πετούσε πάνω από ιρανικό έδαφος.
«Οι ιρανικές αναφορές πως το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Ιράν είναι ψευδείς», δήλωσε ο πλοίαρχος B. Urban, εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM).
«Ήταν μια απρόκλητη επίθεση σε ένα περιουσιακό στοιχείο επιτήρησης των ΗΠΑ στον διεθνή εναέριο χώρο» υποστήριξε ο Urban ενώ και ο διοικητής της αμερικανικής Πολιτικής Αεροπορίας (USAF) στη Μέση Ανατολή είπε πως το  αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Στενό της Χορμούζ, σε απόσταση 34χλμ από τις ιρανικές ακτές όταν καταρρίφθηκε από ιρανικές δυνάμεις.
«Αυτή η επικίνδυνη και κλιμακούμενη επίθεση είναι ανεύθυνη και συνέβη σε κοντινή απόσταση από τους καθορισμένους αεροδιαδρόμους μεταξύ Ντουμπάι, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μουσκάτ του Ομάν, πιθανώς θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αθώων αμάχων», δήλωσε ο Αμερικάνος διοικητής, τονίζοντας και αυτός ότι αμερικανικό αεροσκάφος δεν παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο «σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια της αποστολής του».

FAA: Απαγορεύει πτήσεις σε τμήματα του εναέριου χώρου του Ιράν

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) απαγόρευσε στους αμερικανικούς αερομεταφορείς να εκτελούν πτήσεις σε τμήματα του εναέριου χώρου που ελέγχει η Τεχεράνη
Η FAA εξέδωσε χθες Πέμπτη κατεπείγουσα ειδοποίηση με την οποία απαγορεύει σε όλες τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις που περνούν από τμήματα μιας περιοχής πάνω από τη θάλασσα στο στενό του Χορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν, που ελέγχεται από τις ιρανικές αρχές, εν μέσω της ανόδου της έντασης μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και αυτής του Ιράν.
Σε χωριστή ενημέρωσή της προς τις αμερικανικές εταιρείες αερομεταφορών, η FAA ανέφερε ότι το κοντινότερο πολιτικό αεροσκάφος απείχε 45 ναυτικά μίλια από το σημείο όπου καταρρίφθηκε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος από ιρανικό πύραυλο επιφανείας-αέρος χθες Πέμπτη.
«Υπήρχαν πολυάριθμα πολιτικά αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή τη στιγμή της αναχαίτισης» και της κατάρριψης, υπογράμμισε η FAA.

ΗΠΑ: Μαζί με τους επιπλέον 1.000 στρατιωτικούς που αναπτύσσουν στη Μέση Ανατολή στέλνουν Patriot και drones

Στους 1.000 επιπλέον στρατιωτικούς των ΗΠΑ που αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε, συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον ένα τάγμα με πυραύλους Patriot, επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και «άλλες αποτρεπτικές δυνατότητες», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη με το Ιράν, αλλά έχουμε πάρει θέση και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις δυνάμεις και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», ανέφερε μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Netanyahu: Η διεθνής κοινότητα να υποστηρίξει τις ΗΠΑ ενάντια στην επιθετικότητα του Ιράν

Να υποστηρίξει τις ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, μετά την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν.
«Τις τελευταίες 24 ώρες, το Ιράν έχει εντείνει την επιθετικότητά του εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και εναντίον όλων μας.
Και επαναλαμβάνω το αίτημά μου προς όλες τις χώρες που αγαπούν την ειρήνη να σταθούν δίπλα στις προσπάθειες των ΗΠΑ να σταματήσουν την επιθετικότητα του Ιράν», ανέφερε ο Netanyahu σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα.
«Το Ισραήλ στέκεται δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες σ’ αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

ΗΠΑ-Ιράν: 2,5 μήνες συνεχούς κλιμάκωσης σε διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο

Έναν χρόνο και πλέον, μετά τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη το 2015, η κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πλέον κάτι περισσότερο από τεταμένη.
Σήμερα, 20/6, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ο πρόεδρος Trump είχε ευθέως κατηγορήσει το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στα δύο τάνκερ, στον Περσικό Κόλπο.
Πριν από αυτές τι ενέργειες, υπήρξε μια σειρά γεγονότων, σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο που βοήθησαν σημαντικά στην κλιμάκωση της έντασης, σχεδόν τους τελευταίους τρεις μήνες
Στις 8 Απριλίου ο πρόεδρος Donald Trump χαρακτηρίζει τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης "ξένη τρομοκρατική οργάνωση", ένα βήμα χωρίς προηγούμενο που προκάλεσε την καταδίκη του Ιράν και ανησυχίες για ενδεχόμενες επιθέσεις αντιποίνων σε δυνάμεις των ΗΠΑ.
Η Τεχεράνη αντιδρά και χαρακτηρίζει την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) "τρομοκρατική οργάνωση" και την κυβέρνηση των ΗΠΑ "χρηματοδότη της τρομοκρατίας".
Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, στις 5 Μαΐου οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα αεροπλανοφόρο, με τα πλοία συνοδείας του και μια ειδική πτέρυγα βομβαρδιστικών να σχηματίζουν δύναμη κρούσης στη Μέση Ανατολή. Στόχος τους να στείλουν το «σαφές μήνυμα» στο Ιράν πως οποιαδήποτε «επίθεση» από πλευράς του εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ή συμμάχων της Ουάσινγκτον στην περιοχή θα αντιμετωπιστεί με «αμείλικτη ισχύ».
Τρεις μέρες μετά, στις 8 Μαΐου, Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Βαγδάτη για να συζητήσει με τις ιρακινές αρχές, «πληροφορίες που καταδεικνύουν μια κλιμάκωση των δραστηριοτήτων του Ιράν».
Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani ανακοινώνει ότι η Τεχεράνη ξεκινά να μειώνει τη συμμόρφωσή της προς τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του 2015. Διαμηνύει ότι αν οι μεγάλες δυνάμεις δεν προστατεύσουν μέσα σε 60 ημέρες την οικονομία του Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις, η Τεχεράνη θα αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλότερο βαθμό.
Στις 12 του ίδιου μήνα, η Ουάσινγκτον εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ιράν, ή να κρατούν χαμηλό προφίλ αν βρεθούν στη χώρα αυτή, ενώ μια μέρα αργότερα, τέσσερα πλοία, ανάμεσά τους δύο σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια, γίνονται στόχος «επίθεσης δολιοφθορέων» στα ανοικτά των ακτών της Φουτζέιρα, που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Trump δηλώνει ότι το Ιράν μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.
Στις 14 Μαΐου δύο σταθμοί άντλησης πετρελαίου γίνονται στόχος επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ανακοινώνει το Ριάντ και επιρρίπτει την ευθύνη στους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που φέρουν τη στήριξη του Ιράν, ενώ στις 15 Μαΐου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά από το «μη απαραίτητο αμερικανικό προσωπικό» να αποχωρήσει από το Ιράκ.
Παράλληλα, οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε ΗΑΕ και Λίβανο καλούν τους Αμερικανούς υπηκόους να «διατηρήσουν υψηλό βαθμό επαγρύπνησης».
Δέκα μέρες αργότερα, το Πεντάγωνο ανακοινώνει την αποστολή 1.500 επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή. Έχει προηγηθεί η ανάπτυξη από τις ΗΠΑ στον Κόλπο αεροπλανοφόρου με τη δύναμη κρούσης του, συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, στρατηγικών βομβαρδιστικών και ενός αποβατικού πλοίου με αμφίβια οχήματα. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως έχει «ενδείξεις» για την προετοιμασία «επιθέσεων» εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ή προσωπικού από μέρους του Ιράν.
Πριν λίγες μέρες, στις 13 Ιουνίου, δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν δέχονται επίθεση κοντά στο στρατηγικής σημασίας Στενό της Χορμούζ.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν.
Η Τεχεράνη αρνείται κάθε εμπλοκή.
Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 17 Ιουνίου, το Ιράν ανακοινώνει ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα ξεπεράσει το διεθνώς συμφωνημένο όριο του αποθέματός του σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (LEU), ενώ την ίδια μέρα ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman  κατηγορεί το Ιράν για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν.
Την επόμενη μέρα, ο (τέως σήμερα) υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν ανακοινώνει την ανάπτυξη περίπου 1.000 επιπλέον αμερικανών στρατιωτικών στη Μέση Ανατολή, με «αμυντικούς σκοπούς».
Σήμερα, 20 Ιουνίου, οι Φρουροί της Επανάστασης και το Ιράν αναφέρουν ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον απαντά ότι το drone πραγματοποιούσε πτήση σε διεθνή εναέριο χώρο και μιλά για απρόκλητη επίθεση.

www.bankingnews.gr