Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019

Σενάρια πολέμου από Yeni Safak: Οι τουρκικοί πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν την Αθήνα

 Αποστολάκης: Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σενάρια πολέμου από Yeni Safak: Οι τουρκικοί πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν την Αθήνα -  Αποστολάκης: Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας, επικαλούμενη στρατιωτικό αναλυτή, υποστηρίζει ότι η Άγκυρα έχει  τη δυνατότητα να πλήξει από την Σμύρνη ελληνικούς στόχους σε νησιά του Αιγαίου - ακόμα και στην Αθήνα
Σε νέο επίπεδο έχουν περάσει πλέον οι προσπάθειες της Τουρκίας να απαξιώσει και να υποβιβάσει την ελληνική κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.Η απάντηση, πάντως, στην Άγκυρα κατέφθασε από τον υπουργό Άμυνας Ευαγ. Αποστολάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα έτοιμες να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.Αναφορικά με τη νέα τουρκική προκλητικότητα αυτή τη φορά η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη τον στρατιωτικό αναλυτή, Turan Oguz, υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να «χτυπήσει» ακόμα και την... Αθήνα με... απλούς πυραύλους.
Η τουρκική εφημερίδα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «ο ελληνικός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας» υποστηρίζει ότι είναι δηλώσεις για «εσωτερική κατανάλωση» λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου και περιγράφει αναλυτικά πως μπορεί να «χτυπήσει» την Ελλάδα.
O Oguz, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι  η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να πλήξει από την Σμύρνη ελληνικούς στόχους σε νησιά του Αιγαίου και στην Αθήνα με τους πυραύλους SOM and BORA που διαθέτει.
Μάλιστα, τονίζει ότι αυτό θα είναι η απάντηση στην Αθήνα εάν πειράξει την Άγκυρα
Κι όλα αυτά χωρίς ούτε έναν θάνατο Τούρκου στρατιώτη.
«Αν το σχέδιο δεν αποδώσει, τότε θα πάμε σε σενάρια πολέμου» τονίζει ο ίδιος.

Αποστολάκης: Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να υπερασπιστούν την Ελλάδα

Την διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις έχουν επάρκεια και ετοιμότητα για να προασπίσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα έδωσε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ευάγγελος Αποστολάκης επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας ότι είναι υπέρ της ειρήνης και της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κάνει εκπτώσεις στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
«Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, ήταν και παραμένει θεμέλιο ειρήνης και πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιζητώντας τη διασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος, χωρίς ωστόσο να είναι διατεθειμένη να προβεί σε εκπτώσεις αναφορικά με την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.
Και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρξει το παραμικρό ενδεχόμενο αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από την πλευρά της Τουρκίας.
Είμαστε σαφέστατα υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και της διευθέτησης των όποιων διαφορών, όπως προβλέπει ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προάσπιση των εθνικών μας θέσεων ακολουθώντας μια συνεπή, συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη υψηλή στρατηγική και διαδραματίζοντας παράλληλα έναν εκ των πρωταγωνιστικών ρόλων στην ασφάλεια της περιοχής ενδιαφέροντός μας».
Επιπλέον ο Ευάγγελος Αποστολάκης υπογράμμισε ότι «θεωρώ δε, επιβεβλημένη ανάγκη να διαβεβαιώσω άπαντες με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν και την επάρκεια και την ετοιμότητα για να προασπίσουν τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα όταν και εφόσον αυτό απαιτηθεί».

Πως η Άγκυρα θα χτυπήσει την Ελλάδα

Περιγράφοντας τα βήματα πως η Άγκυρα θα χτυπήσει την Αθήνα, ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής λέει: «Πρώτα απ’ όλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βλήματα πυροβολικού και πυραύλους με βεληνεκές 120 χιλιομέτρων από τα σύνορά μας.
Όλες οι βάσεις τους στα νησιά και τα αεροδρόμιά τους είναι στο βεληνεκές των πιο απλών πυραύλων και βλημάτων που διαθέτουμε».
Επίσης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με την χρήση βαλλιστικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς μπορούν να χτυπήσουν όποιο στόχο θέλουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία μπορεί να χτυπήσει την Ελλάδα χωρίς να μπει στον ελληνικό FIR με την εκτόξευση πυραύλων από τα μαχητικά τους με βεληνεκές πάνω από 280 χιλιόμετρα.
«Με άλλα λόγια με το σύστημα πυραύλων Bora, μπορούμε να χτυπήσουμε ακόμα και την Αθήνα» λέει ο Oguz.
Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι «εάν το σχέδιο δεν αποδώσει, τότε θα πάμε σε σενάρια πολέμου».Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε -από τον Έβρο- σαφές μήνυμα στην Τουρκία για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.
«Σε αυτήν την εξαιρετικά σημαντική πολιτική συγκυρία, είναι σημαντικό να στέλνουμε στην απέναντι πλευρά ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, επιθυμίας καλής γειτονίας, που πάντα όμως θα στηρίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στον σεβασμό των απαράβατων κανόνων καλής γειτονίας.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στα σύνορά μας, το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τους στρατιώτες μας, οι οποίοι έρχονται και υπηρετούν εδώ τη στρατιωτική τους θητεία, σε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα σημείο» είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο 1ο επιτηρητικό φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, από τον διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού, Χαράλαμπο Λαλούση.
www.bankingnews.gr