Σάββατο, 6 Ιουλίου 2019

Τον Αύγουστο 2019 νέα σύνοδος για τη Συρία με τη συμμετοχή Erdogan - Putin - Rouhani

Τον Αύγουστο 2019 νέα σύνοδος για τη Συρία με τη συμμετοχή Erdogan - Putin - Rouhani
Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν θα συναντηθούν εκ νέου τον Αύγουστο του 2019 για να συζητήσουν σχετικά με τις εντάσεις στην εμπόλεμη Συρία.
Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν θα συναντηθούν εκ νέου τον Αύγουστο του 2019 για να συζητήσουν σχετικά με τις εντάσεις στην εμπόλεμη Συρία.
Η σύνοδος θα γίνει στο έδαφος της Τουρκίας τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας I. Calin χθες Πέμπτη.
Η Μόσχα επιβεβαίωσε τη σύνοδο κορυφής, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα η ακριβής ημερομηνία.
Οι τρεις χώρες έχουν οργανώσει αρκετές παρόμοιες συναντήσεις στο παρελθόν, οι οποίες συνήθως δεν οδηγούν σε χειροπιαστά αποτελέσματα.
Ο Calin συμπλήρωσε ότι «σε δύο μήνες» θα γίνει άλλη μια σύνοδος, αυτή τη φορά τετραμερής, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας συμφώνησαν να γίνει η σύνοδος αυτή στο περιθώριο της συνόδου της G20 στα τέλη του Ιουνίου, ανέφερε ο Calin, σύμφωνα με το Ανατολή.
Μια πρώτη σύνοδος με αυτή τη σύνθεση για τη Συρία έγινε τον Οκτώβριο του 2018, όταν η καγκελάριος της Γερμανίας είχε ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για τον σκοπό αυτό• η νέα σύνοδος αναμένεται επίσης να γίνει εκεί, κατά την ίδια πηγή.
Τον Φεβρουάριο, ο ρώσος πρόεδρος Putin ήταν ο οικοδεσπότης μιας τριμερούς συνόδου με τον τούρκο ομόλογό του Erdogan και τον ιρανό ομόλογό του H. Rouhani, στην οποία συζητήθηκε η αναζήτηση μιας μακροπρόθεσμης λύσης για την κρίση στη Συρία.
Η Ρωσία, που όπως και το Ιράν υποστηρίζει την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Assad, είχε μεσολαβήσει μαζί με την Τουρκία, προστάτιδα δύναμη ορισμένων οργανώσεων ανταρτών που πολεμούν εναντίον του συριακού καθεστώτος, για να κλειστεί μια συμφωνία «αποκλιμάκωσης» στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, που γειτονεύει με την τουρκική επικράτεια, και να αποτραπεί η έναρξη μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην περιοχή αυτή, που θα μπορούσε να ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέους πρόσφυγες στην άλλη πλευρά, στο τουρκικό έδαφος.
Αλλά η συμφωνία αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε πλήρως, αφού οι τζιχαντιστές δεν την τήρησαν, και από τα τέλη Απριλίου, οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν μαζικούς βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ, το έσχατο μεγάλο οχυρό των αντικαθεστωτικών στη Συρία.

www.bankingnews.gr