Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019

Μαθαίνοντας για την κλιματική αλλαγή πληρώνουμε τα “δίδακτρα” σε νεκρούς και μετά φωνάζουμε τον Στρατό!
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν γίνει παντού αισθητές. Σ΄ όλο τον κόσμο το ΄χουν καταλάβει και συζητούν τι θα κάνουν. Μόνο στην Ελλάδα η κουβέντα περιορίζεται στο πως η όποια αντιπολίτευση θα κερδίσει έναντι της όποιας κυβέρνησης.
Και βέβαια όταν η καταστροφή  έρθει όλοι σπεύδουν να τρέξουν για δηλώσεις και υποσχέσεις αποζημιώσεων ,αφού πρώτα έχουν φωνάξει και τον Στρατό να μαζέψει την κατάσταση. Οι ανθρώπινες ζωές όμως δεν αποζημιώνονται…
Θα πρέπει πλέον να δοθεί τεράστια σημασία στην πρόληψη. Η οποία σε πρώτη φάση έχει να κάνει με την έγκαιρη ενημέρωση των πληθυσμών που κινδυνεύουν από πιθανή φυσική καταστροφή. Το είχαν πει για το Μάτι οι ειδικοί , αλλά στην Χαλκιδική απ΄ ότι έχουμε καταλάβει ουδείς φρόντισε να το εφαρμόσει. Όχι δεν ήταν απρόβλεπτο το κύμα κακοκαιρίας. Άλλα λένε οι μετεωρολόγοι και τα λένε δημόσια.
Το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς, θύμισαν σε μετεωρολόγους τα δεδομένα της φονικής κακοκαιρίας που σάρωσε χθες βράδυ την Χαλκιδική.
“ Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση- καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδώσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού” ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.
Χθες το επικαιροποιήσαμε και το βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό , το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία …” πρόσθεσε.
Ο κ. Κολυδάς εκτίμησε ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού απ αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου επισήμανε ότι σε τέτοιους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους δεν αποτυπώνεται τόσο η δύναμή τους στην οριζόντια ταχύτητα του ανέμου. “ Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ την ώρα τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα ! Στιγμιαία… Γι αυτό “ σηκώθηκε” και το βανάκι και οι στέγες… Στην Αμερική μπορούν να σηκώσουν κι ολόκληρα σπίτια…”