Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019

Τριγωνική συμφωνία

Του Γιώργου Κακλίκη, πρέσβη επί τιμή
 
Η πραγματοποίηση επίσκεψης εργασίας στο Ισραήλ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση του κανόνα στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Είναι από τις λίγες φορές που τρεις διαδοχικά εκλεγμένες ελληνικές κυβερνήσεις, διαφορετικού πολιτικού προσανατολισμού, ακολουθούν μια πολιτική εθνικής σημασίας επί μια ολόκληρη δεκαετία προχωρώντας, μάλιστα, με άλματα στη διαρκή βελτίωσή της. Από τις μέρες της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου στις ημέρες της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και από την κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη,  η προσοχή και το ενδιαφέρον της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής βρίσκεται σταθερά στραμμένο στην κατεύθυνση των τριγωνικών συνεργασιών Ελλάδας-Κύπρου -Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Και μάλιστα με την προοπτική οι συνεργασίες να επεκταθούν και σε άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου.  Ευτυχές φαινόμενο που θα μπορούσε  να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων σε θέματα εθνικής σημασίας.

Ο κ.  Δένδιας βρισκεται ήδη στην,  ήδη πλαισιωμένη με θετικές σημάνσεις, οδό της εξέλιξης των σχέσεων Ελλάδας –Ισραήλ.  Και όλα δείχνουν πως τα πράγματα οδεύουν προς το καλύτερο.  Οι επί χρόνια παραμελημένες σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ άρχισαν να  αφυπνίζονται μόλις στο τέλος του 2009. Και σήμερα έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που στο σχήμα “Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ”  προστέθηκε ως συνομιλητής η Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή σε αυτό  του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών κ. Πομπέο. Οι εμπλεκόμενες πλευρές διακηρύσσουν ότι η σύμπραξη αυτή δεν έχει σκοπό τον αποκλεισμό τρίτων από την περιοχή. Φαίνεται όμως ότι η γειτονική Τουρκία, στην επιθυμία της να αναπτυχθεί στην περιοχή ενεργειακά και όχι μόνο, παρουσιάζει σοβαρά δείγματα δυσκαμψίας δεδομένου ότι, με την αντίληψη που έχει για το μέγεθος και τη γεωγραφική της σημασία, επιδιώκει την παρουσία της με δικούς της όρους.

Η εξέλιξη αυτού του τριγώνου συνεργασίας  εξυπηρετεί τα συμφέροντα  της Ελλάδας από τη στιγμή που λειτουργεί ως πλέγμα ασφάλειας και σταθερότητας στην  ανατολική Μεσόγειο. Ασφαλώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα και της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ όπως και των Ηνωμένων Πολιτειών. Και με τη σκέψη ότι  οποιαδήποτε ευθεία λειτουργική σχέση του Ισραήλ με την Ατλαντική Συμμαχία  παρεμποδίζεται συστηματικά από την Άγκυρα όπως η τελευταία πράττει και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τριμερής  σύμπραξη Αθήνας - Λευκωσίας - Τελ Αβίβ μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια  ουσιαστική και σημαντική συνεργασία με πρόθυμα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας χωρίς τα εμπόδια που αναφύονται λόγω της εκδικητικής τουρκικής αρνησικυρίας. Έτσι ώστε η σύμπτωση των συμφερόντων των ενδιαφερόμενων κρατών να επιβάλει τη σταθερότητα και την ομαλή δραστηριότητά τους στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία να έχει περιορισμένα περιθώρια συνέχισης της  αποσταθεροποιητικής πρακτικής της.-

 ΤΑ ΝΕΑ, 29 Ιουλίου 2019