Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019

Προαναγγελία προθέσεων;

 
Του Γιώργου Κακλίκη, πρέσβη επί τιμή
 
  Λίγο χρόνο μετά τις “προειδοποιητικές βολές” του Κ. Ερντογάν, ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για αναστολή της εφαρμογής των υποχρεώσεων της Άγκυρας στο μεταναστευτικό.
Η αρχική σύγχυση εξαλείφθηκε με διευκρινίσεις Αθήνας και Βρυξελλών ότι η δήλωση αυτή δεν αφορούσε την “Κοινή Δήλωση”  (2016) Ευρωπαϊκής Ενωσης -  Τουρκίας αλλά τη μεταξύ τους Συμφωνία Επανεισδοχής (2014) την οποία η Άγκυρα από πολλού δεν εφαρμόζει.

Η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της για την τουρκική αυτή αντίδραση, που έχει ως αφετηρία την αυστηρή στάση των Βρυξελλών απέναντί της για τις παράνομες δραστηριότητές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτιμά ότι δεν μεσολάβησε κάποια αλλαγή και πως οι δύο πλευρές θα τηρήσουν όσα περιελάμβανε η “Κοινή Δήλωση” του 2016.

Πρακτική της Άγκυρας είναι η προαναγγελία των προθέσεών της. Με σκοπό αφενός τη στάθμιση των διαθέσεων της άλλης πλευράς και αφετέρου την άσκηση πίεσης.Έχοντας πείρα της τουρκικής αυτής μεθόδευσης,  η Αθήνα αντιμετώπισε με ψυχραιμία και χωρίς κραυγές ανασφάλειας τις δηλώσεις του κ. Τσαούσογλου. Όμως, γνωρίζοντας τον  χαρακτήρα του τούρκου Προέδρου ο οποίος αρέσκεται σε εκπλήξεις του Διεθνούς ακροατηρίου του, η Αθήνα οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με τη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και αυτό διότι ουδείς μπορεί να εφησυχάζει με τη θεωρία ότι η Άγκυρα καταγγέλλει μεν μία συμφωνία που δεν εφαρμόζει εδώ και καιρό αλλά τηρεί την “Κοινή Δήλωση” του 2016. Η Άγκυρα  δεν αποκλείεται να θέσει την ΕΕ προ νέων εκπλήξεων. Και σε αυτή την περίπτωση, η θεατρική απειλή του τούρκου Προέδρου "αν ανοίξουμε τις πόρτες στα 3,5 εκατομμύρια προσφύγων της Συρίας που φιλοξενούμε δεν θα βρείτε τρύπα να κρυφτείτε" μπορεί να γίνει πράξη.

Όσο και αν η προειδοποιητική αυτή κίνηση της Τουρκίας δεν έχει τη βαρύτητα που της αποδόθηκε αμέσως μετά τη δημοσίευσή της, καλό είναι να παρακινήσει την Ελληνική πλευρά να επιδιώξει την ευαισθητοποίηση των εταίρων της ώστε να μη μείνουν περιχαρακωμένοι στα εθνικά τους σύνορα, ασυγκίνητοι μπροστά στον κίνδυνο που επικρέμαται στα σύνορα της “μακρινής” Ελλάδας. Και σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, καλό είναι να ενισχυθούν οι θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις της  στο Αιγαίο και τον Έβρο όπου, από κοινού με την Frontex και τους συμμάχους, θα εποπτεύει κατά το δυνατόν τα σημεία διέλευσης, αποτρέποντας μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα που πολύ σύντομα μπορεί να βρεθούν προ των ελληνικών πυλών.-

 
ΤΑ ΝΕΑ, 25 Ιουλίου 2019