Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019

Γιατί κινδυνεύουμε να μείνουμε με τη συμφωνία των Πρεσπών στα χέρια, χωρίς να κερδίσουμε απολύτως τίποτα

«Είχα προειδοποιήσει ότι από την ώρα που θα ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι δύσκολο να μην εφαρμοστεί» δήλωσε και χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ξανά ότι θα “αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα”.

Για να κερδίσει η χώρα περισσότερα όπως όλοι επιθυμούμε όμως δεν αρκεί να το λέμε και να το ευχόμαστε. Πρέπει και κάτι να κάνουμε. Η επιτήρηση των γειτόνων στην εκπλήρωση των όσων προβλέπει η συμφωνία δεν είναι το μοναδικό. Γιατί κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αυτή η εντύπωση δόθηκε από ομιλίες κυβερνητικών βουλευτών. Όπως επίσης ακούστηκαν βαριές εκφράσεις για τη συμφωνία για την οποία στο τέλος της συζήτησης ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα την τηρήσει…
Πολύ φοβόμαστε ότι θα καταφέρουμε ξανά να χάσουμε και να μείνουμε …με τη συμφωνία στα χέρια! Χωρίς να καταφέρουμε να εκμεταλλευθούμε το παραμικρό.
Για παράδειγμα:
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν παρατηρείται ακόμη η παραμικρή διάθεση για να υπάρξει κάποια οργανωμένη προσπάθεια “διείσδυσης” της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη γειτονική χώρα, η οποία θα πρέπει να εξοπλιστεί στα νατοϊκά πρότυπα. Θα ΄ναι τουλάχιστον παράδοξο να μην αναλάβουν οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες έργο από προγράμματα που θα “τρέξουν” σίγουρα στη Βόρεια Μακεδονία. Για να μην πούμε ότι θα ΄ναι εγκληματικό. Δεν διαπιστώνουμε να υπάρχει διάθεση για κάποια επίσκεψη, για επαφές και γενικώς δεν βλέπουμε να γίνεται οποιαδήποτε κίνηση “για να κερδίσει η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα”.
Αντιθέτως είδαμε αυτές τις ημέρες τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου στα Σκόπια, να εκμεταλλεύεται το “ελληνικό κενό”. Να εκμεταλλεύεται την λάθος κατά την άποψή μας απόφαση να ακυρωθεί η επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας στην Ελλάδα, λόγω προεκλογικής περιόδου. Να προσπαθεί προφανώς να εκμεταλλευτεί τις αμφιβολίες που έχουν αρχίσει να προκαλούνται στα Σκόπια για τη διάθεση της Αθήνας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιοργάνωση των ΕΔ της χώρας .
Όπως έχει επισημάνει ο σοβαρός καθηγητής και βουλευτής πλέον της ΝΔ Άγγελος Συρίγος οι βόρειοι γείτονες ποτέ δεν έδειξαν ότι “απολάμαβαναν” την τουρκική συνεργασία. Υποθέτουμε ότι το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα σπεύσουν να την αξιοποιήσουν αν εμείς δεν κάνουμε τίποτα για να αναλάβουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μας αναλογεί να παίξουμε στη Βόρεια Μακεδονία κι όχι μόνο. Δεν θα το πετύχουμε αν απλά ξορκίζουμε από το βήμα της Βουλής τη συμφωνία των Πρεσπών την οποία όμως αμέσως μετά διαβεβαιώνουμε ότι θα τηρήσουμε…
Γι΄ αυτό λέμε ότι αν συνεχίσουμε μ΄ αυτή την αντιφατική και αστεία πολιτική θα μείνουμε με τη συμφωνία των Πρεσπών στα χέρια.