Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δίνει στην δημοσιότητα διάλογο Ακάρ – Εσπέρ


Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έδωσε την πλήρη απομαγνητοφώνηση (στα αγγλικά) της τηλεφωνικής “συνάντησης” του υπουργού Άμυνας Χ. Ακάρ με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας στις 29 Ιουλίου, ο υπουργός Aκαρ δήλωσε:
– Η προσδοκία της Τουρκίας από τις ΗΠΑ είναι να τερματίσει πλήρως την υποστήριξή της προς την τρομοκρατική οργάνωση PKK / YPG,
– Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία οποιουδήποτε τρομοκρατικού διαδρόμου στα νότια των συνόρων της με τη Συρία,
– Η Τουρκία θέλει “ασφάλεια” (safety & security) όχι μόνο για τη χώρα και τον λαό της, αλλά και για όλους τους ανθρώπους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων όλων των θρησκευτικών και εθνικών ομάδων όπως οι Κούρδοι, οι Άραβες, οι Ασσύριοι, οι Χριστιανοί και οι Γεζίντι.

Όσον αφορά τη ζώνη ασφαλείας που θα χωροθετηθεί στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ο υπουργός Aκαρ τόνισε ότι η Τουρκία είναι η μόνη κατάλληλη, έτοιμη και ικανή δύναμη στην περιοχή να ελέγχει και να παρέχει ασφάλεια στη ζώνη αυτή. Ο κ. Aκαρ επανέλαβε τα ακόλουθα κριτήρια στον κ. Eσπερ:
– Όλα τα όπλα του PKK / YPG στην ασφαλή ζώνη πρέπει να συλλέγονται
– Το PKK / YPG θα πρέπει να αποχωρήσει εντελώς από την ασφαλή ζώνη,
– Η Ασφαλής Ζώνη θα ήταν κατά μέσο όρο 30-40 χιλιόμετρα σε βάθος από τα σύνορά μας για λόγους που εξηγήθηκαν πολλές φορές πριν,
– Όλες οι θέσεις μάχης του PKK / YPG, οι σήραγγες, οι οχυρώσεις κ.λπ. πρέπει να καταστραφούν,
– Η Ασφαλής Ζώνη θα πρέπει να ελέγχεται από την Τουρκία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Aκαρ υπενθύμισε επίσης στον ομόλογό του τη δήλωση του προέδρου Ερντογάν στις 26 Ιουλίου, ότι “εάν δεν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε μια κοινή συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μονομερώς την ασφαλή ζώνη”.
Όσον αφορά το F-35, ο υπουργός Aκαρ επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο πελάτης, αλλά και επενδυτής καθώς και παραγωγικός συνεργάτης στο έργο, και το έργο αυτό πρέπει να προχωρήσει με τον δικό του τρόπο.

Τέλος, ο Aκαρ συνεχάρη τον κ. Eσπερ για τον διορισμο του ως υπουργού Άμυνας.

 https://www.ptisidiastima.com