Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019

Ο “ρεφενές” της συμφωνίας των Πρεσπών! Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε και ο λογαριασμός τώρα πάει στη ΝΔ

Η συμφωνία των Πρεσπών ,όσο κι αν κάποιοι αρνούνται να το παραδεχτούν δεν κόστισε εκλογικά στην προηγούμενη κυβέρνηση, όσο αναμενόταν. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας, αυτό έδειξαν. Το κόστος της συμφωνίας των Πρεσπών καλείται τώρα να το διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση, της ΝΔ. Δεν γνωρίζουμε πόσοι πολίτες είχαν πραγματικά πιστέψει ότι η ΝΔ είχε όντως διαφορετική θέση για τη συμφωνία, αλλά οι δηλώσεις των πρώτων ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το θέμα, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό σ΄ ένα μέρος της κοινής γνώμης.

Ο αντιπολιτευτικός οίστρος και η προσμονή για την εκλογική νίκη είχαν οδηγήσει ακόμη και στελέχη της ΝΔ γνωστά για τις θέσεις τους, να χρησιμοποιήσουν πολύ σκληρές εκφράσεις για τη συμφωνία. Τα αυτονόητα που τώρα δηλώνουν προκαλούν τον εκνευρισμό ψηφοφόρων που απ΄ ότι φαίνεται ψήφισαν τη ΝΔ επειδή είχαν την ελπίδα ότι θα μπορούσε ακόμη και να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Όσοι δεν είχαν χαρακτηρίσει τη συμφωνία των Πρεσπών προδοτική, χαρακτηρίζονταν τουλάχιστον “προδότες” , σίγουρα “εθνομηδενιστές” και οπωσδήποτε “Συριζαίοι”…
Η ΝΔ προεκλογικά δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αναχαιτίσει όλα αυτά, αντιθέτως τα εκμεταλλεύθηκε στο μέγιστο βαθμό. Τώρα θα πληρώσει το κόστος. Για την ακρίβεια δεν θα το πληρώσει άμεσα, γιατί είναι νέα και δυνατή κυβέρνηση. Η φθορά όμως χτίζεται “λιθαράκι, λιθαράκι” . Έτσι την έχουν”πατήσει” όλες οι κυβερνήσεις.

Όπως αρκετές φορές έχουμε γράψει στο Militaire.gr απαντώντας σ΄ όσους μας κατηγορούν επειδή χρησιμοποιούμε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, καλύτερη συμφωνία για το Σκοπιανό δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει. Μετά από 27 χρόνια απραξίας, ερασιτεχνισμών και σε κάποιες περιπτώσεις αδιαφορίας, το ζητούμενο ήταν να υπάρξει μια βάση συμφωνίας πάνω στην οποία η Ελλάδα θα πατούσε για να αναλάβει στη συνέχεια τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει στα Βαλκάνια. Αν θέλει βέβαιως να τον παίξει. Το θέμα της ονομασίας είχε χαθεί από τη δεκαετία του 90. Το Μ στο ΠΓΔΜ τι ήταν δηλαδή;
Βεβαίως κι έχει αδυναμίες η συμφωνία. Σαφώς και κάποιοι κύκλοι στη γειτονική χώρα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν το “μακεδονικό έθνος” και τη “μακεδονική γλώσσα”. Είναι απολύτως δικό μας θέμα να μην το επιτρέψουμε. Κατά τη γνώμη μας ο πιο ασφαλής τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ελέγχουμε τις εξελίξεις . Και η συμφωνία των Πρεσπών μας δίνει τέτοιες ευκαιρίες. Η αμυντική συμφωνία που έχουμε υπογράψει είναι μία απ΄ αυτές. Αρκεί να μην την αφήσουμε να “ξεθωριάσει”. Αρκεί να μην καθυστερήσουμε να κινηθούμε, γιατί άλλοι όπως βλέπουμε, σπεύδουν στα Σκόπια. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου ήταν το τελευταίο διήμερο στα Σκόπια τάζοντας λαγούς με πετραχήλια . Οι γείτονες ποτέ δεν έδειξαν να ΄χουν ιδιαίτερη συμπάθεια στους Τούρκους κι αυτό είναι κάτι που το ΄χει πει δημόσια και ο καθηγητής και πλέον βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος. Οι σχέσεις τους μαζί τους ήταν αναγκαίες λόγω της δικής μας απουσίας.
Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πραγματικότητα, την οποία κανένα από τα κόμματα εξουσίας δεν φαίνεται διατεθειμένο να την αλλαξει. Ας πάψουν να μετράνε απώλειες και κέρδη ψήφων και ας πουν στους πολίτες αυτό που πραγματικά πιστεύουν και αυτό που μπορούν να κάνουν. Ας τηρήσουν μια εθνική γραμμή με στόχο να κερδίσει η χώρα σ΄ ένα παιχνίδι που η λογική λέει ότι μπορούμε να κυριαρχήσουμε.
Σ΄ αυτή τη λογική νομίζουμε ότι ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος θα πρέπει να “τρέξει” την αμυντική συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία. Ήταν θετικό ότι στο συνέδριο του Economist πήρε θέση για τη συμφωνία και θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε τον βαθμό δυσκολίας. Ο κ.Παναγιωτόπουλος εκλέγεται στην Καβάλα.