Παρέχεται από: PROTO THEMA S.A.
Η πρώτη δήλωση του Τραμπ για τον Βρετανό πρέσβη που τον... «έθαβε» ασύστολα σε υπομνήματα. 
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τον Βρετανό πρέσβη, ο οποίος χαρακτήριζε την κυβέρνησή του «ανίκανη» σε υπηρεσιακά υπομνήματα που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν εχθές από την Mail on Sunday, λέγοντας ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του.

«Ο πρέσβης δεν προσέφερε καλές υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό μπορώ να σας το πω», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για όσα του... «έσερνε» ο Κιμ Ντάροκ, στις εμπιστευτικές επικοινωνίες του με στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης. Επιπλέον, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι γνωρίζει πράγματα για τον έμπειρο διπλωμάτη, αλλά απαξιεί να τα θίξει.
Στα έγγραφα που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα ο Βρετανός πρέσβης χαρακτήριζε τον Λευκό Οίκο επί Τραμπ ως «μοναδικά δυσλειτουργικό» και βαθιά «διχασμένο».
Ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ είπε στο BBC ότι η διαρροή ήταν «αντιεπαγγελματική, ανήθικη και αντιπατριωτική». Σύμφωνα με τον ίδιο, το άτομο που έδωσε στη δημοσιότητα τα email υπονόμευσε με δόλιο σκοπό την σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ. «Ελπίζω, αν μπορέσουμε τελικά να ταυτοποιήσουμε τον υπεύθυνο, να του επιβληθούν οι αυστηρότερες δυνατές πειθαρχικές κυρώσεις ή ακόμα και ποινικές κυρώσεις, επειδή αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν έχει θέση στη δημόσια ζωή», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει το BBC, το Foreign Office έχει εκκινήσει ήδη έρευνα για την πηγή της διαρροής. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος, ερωτηθείς για το «θάψιμο» που του έριχνε ο Ντάροκ, είπε σε δημοσιογράφους στο Νιου Τζέρσι: «Δεν είμαστε φαν αυτού του ανθρώπου και δεν υπηρέτησε σωστά το Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορώ να καταλάβω λοιπόν (τη συμπεριφορά του) και θα μπορούσα να πω πράγματα για αυτόν, αλλά δεν θα ασχοληθώ».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντάροκ έγραφε σε υπομνήματά του για την κυβέρνηση Τραμπ: «Δεν πιστεύουμε στ' αλήθεια ότι αυτή η κυβέρνηση πρόκειται να γίνει σημαντικά πιο φυσιολογική, λιγότερο δυσλειτουργική, λιγότερο απρόβλεπτη, λιγότερο διχασμένη, λιγότερο διπλωματικά αδέξια και ανίκανη».
Ο πρεσβευτής έγραφε ακόμη σε υπηρεσιακό σημείωμα ότι οι πληροφορίες περί του «χάους και των άγριων συγκρούσεων» που σημειώνονται στον Λευκό Οίκο είναι «στην πλειονότητά τους αληθείς». «Θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στην αρχή μιας καθοδικής πορείας αντί απλά σε ένα τρενάκι του τρόμου: μπορεί να προκύψει κάτι που θα οδηγήσει στον εξευτελισμό και στην πτώση», τόνιζε σε άλλο υπόμνημα, προειδοποιώντας πάντως τους βρετανούς αξιωματούχους να μην ξεγράψουν τον Τραμπ, αφού «μπορεί να ξεπηδήσει μέσα από τις φλόγες, λαβωμένος αλλά σώος, όπως ο Σβαρτσενέγκερ στις τελευταίες σκηνές του Εξολοθρευτή».