Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019

Χειροκροτώντας όσα απίθανα έγιναν με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ “υπηρετούμε τη νομιμότητα”;

Όσα έγιναν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το νέο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοίδη , προκάλεσαν συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και δηλώσεις. Άλλοι υπέρ κι άλλοι κατά της κίνησης Χρυσοχοϊδη. Κάποιοι εκθειάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο νέος υπουργός καρατόμησε τον Αρχηγό της Αστυνομίας και απ΄ ότι φαίνεται το ίδιο θα κάνει και με την υπόλοιπη ηγεσία. Δεν γνωρίζουμε τι ήταν αυτό που προκάλεσε τον “ενθουσιασμό” κάποιων που δίνουν “ηλεκτρονικά συγχαρητήρια” στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Γιατί όσα έκανε , όσο “άθλιος” κι αν είναι ο Αρχηγός, είναι απλά πέρα από κάθε λογική. Γι΄ αυτό είναι και άκρως επικίνδυνα…

Ο κ.Χρυσοχοίδης ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη , έχοντας όπως φάνηκε ως “πρώτη αποστολή” να κάνει αλλαγές στην ηγεσία της ΕΛΑΣ. Ο Αρχηγός να θυμίσουμε με βάση το νόμο έχει θητεία. Αλλά ας το προσπεράσουμε, αφού για να ΄μαστε ρεαλιστές όλοι καταλαβαίνουμε ότι η αδυναμία συνεργασίας μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή αιτία για την απομάκρυνση ενός Αρχηγού. Ο Χρυσοχοίδης ζήτησε την παραίτηση του Αρχηγού, εκείνος αρνήθηκε επικαλούμενος τη θητεία, προσθέτοντας ότι μπορεί να αντικατασταθεί με συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Ότι δηλαδή προβλέπει ο νόμος και η λογική.
Μόνο που όπως φαίνεται ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει ως “χρυσή μεταγραφή” προτιμούσε κάτι που θα εντυπωσίαζε περισσότερο.
Ο υπουργός λοιπόν συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία δεν συμμετείχαν οι αρχηγοί και οι αντιστράτηγοι της ΕΛΑΣ και ζήτησε από τους υφιστάμενους τους να μην δέχονται ούτε να στέλνουν εντολές μέχρι να οριστεί νέος αρχηγός.Με απλά λόγια η πολιτική ηγεσία ανέλαβε και τη φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ!!! Όσα θαυμαστικά κι αν βάλουμε δεν αρκούν…
Ο Χρυσοχοίδης και η κυβέρνηση η οποία δηλώνει σε κάθε ευκαιρία την απόλυτη πίστη της στους νόμους και στην λειτουργία του κράτους και των θεσμών δεν μπορούσαν να περιμένουν την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία μπορεί γίνει αφού λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Σε περίπου 10 ημέρες δηλαδή. Μέχρι τότε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης θα ΄ναι και…Αρχηγός! Ή μάλλον σερίφης…
Το ανησυχητικό είναι ότι μια μερίδα της κοινής γνώμης χειροκροτεί ενθουσιασμένο μ΄ αυτές τις πρακτικές! Το διαπιστώνουμε από τα…διθυραμβικά σχόλια που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Όποιος δε εκφράσει τους προβληματισμούς που προαναφέραμε είναι με τους “άλλους”, στους οποίους να υπενθυμίσουμε δεν αναγνωρίσαμε το δικαίωμα να αποφασίσουν για την ηγεσία της δικαιοσύνης αν και δεν είχαν χάσει τη δεδηλωμένη.
Δεν είναι καθόλου καλά δείγματα για τον τρόπο που οι “νέοι” σκέφτονται να κυβερνήσουν. Ας ελπίσουμε ότι οφείλονται σε…υπέρμετρο ενθουσιασμό, αν και ούτε κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί επαρκής δικαιολογία.
Δυστυχώς με μικρότερη ένταση, εμφανίζονται τέτοια σημάδια και στο ΥΠΕΘΑ, όπου οι Αρχηγοί έχουν αρχίσει να “απομονώνονται” από διάφορα θέματα. Μέχρι στιγμής ήσσονος σημασίας. Ωστόσο υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ότι μπορεί να ζήσουμε ανάλογες καταστάσεις. Μέχρι στιγμής βέβαια θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο νέος ΥΕΘΑ δεν έχει δείξει ότι έχει τέτοιες σκέψεις. Το ερώτημα είναι αν έχουν όλοι την ίδια άποψη στο ΥΠΕΘΑ και γενικότερα στην κυβέρνηση.