Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο - Δεν αποκλείεται θερμό επεισόδιο

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο - Δεν αποκλείεται θερμό επεισόδιο
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε τα περί συνδιαχείρισης με την τουρκική πλευρά, που ωστόσο δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν έχουν ξεκαθαριστεί ΑΟΖ και νομικά δικαιώματα
Τα περί συνδιαχείρισης με την Τουρκία στο Αιγαίο επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε αυτό που είχε πει και κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο για «συνδιαχείριση» με την τουρκική πλευρά, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι οικονομικές ζώνες και τα νομικά δικαιώματα που έχει κάθε μία από τις χώρες.
«Επιδιώκαμε πάντοτε να οριοθετήσουμε τη δική μας Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα, προφανώς σε σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της θάλασσας. Το ίδιο και η Κύπρος» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πάντως πως και η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο.
«Μόνο αυτά που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο και όχι αυτά που θέλει να επιβάλει με τη δύναμή της» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως είναι πάντα προς το συμφέρον της δικής μας χώρας να θέλουμε η συζήτηση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο τραπέζι του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν αποκλείεται θερμό επεισόδιο

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο αν και επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει προστατευτεί απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.
«Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρές οι διπλωματικές μας συμμαχίες, ενώ και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντική.
Κανείς δεν διανοείται να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση αλλά χωρίς φόβο» σημείωσε, προσθέτοντας πως σκοπός της Τουρκίας δεν είναι να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, γιατί ξέρει ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό γενικά, και πολύ περισσότερο τώρα που η οικονομία της είναι ευάλωτη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η χώρας μας κάνει ό,τι μπορεί για να εκτονώσει την ένταση στο Αιγαίο και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Αγκυρα.
Επανέλαβε δε, πως «μια από τις σημαντικές κατακτήσεις της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ότι αδρανοποιούσαμε την προβολή ισχύος που επιδεικνύει η Τουρκία με το να καταδικάζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας αυτή η συμπεριφορά ως παράνομη και προκλητική».
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως ποτέ δεν είχαμε τόσο καλές σχέσεις με Ουάσινγκτον και Πεκίνο.
Ενδεικτικό του θετικού αυτού κλίματος χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μας κάλεσαν για στρατηγικό διάλογο.
 
www.bankingnews.gr