Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019

Η Εθνική Άμυνα στις “καραμπόλες” του κυβερνητικού σχήματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ώρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση ότι είχε έτοιμο το κυβερνητικό σχήμα με το οποίο θα ξεκινούσε την πρωθυπουργική του θητεία. Προφανώς όλοι ξέραμε, ότι κάποιες διορθώσεις της τελευταίας στιγμής θα γίνονταν. Οι λεγόμενες “καραμπόλες”. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν πιστεύαμε ότι σ΄ αυτή τη διαδικασία θα είχε εμπλοκή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά. Θα ανέμενε οποιοσδήποτε ότι το ΥΠΕΘΑ θα ήταν από τα υπουργεία που θα είχε “κλειδώσει” από νωρίς. Αυτό θα έδινε πρώτα απ΄ όλα την αίσθηση ότι έχουμε αποφασίσει τι και πως θέλουμε να προχωρήσουμε στα μεγάλα θέματα που απασχολούν το χώρο αλλά και πως αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση επιφυλακής που δεν διαταράσσεται από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις.
Αντιθέτως διαπιστώνουμε ότι η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας αντιμετωπίζεται με τρόπο που είχαμε χρόνια να δούμε.
Οι αναγνώστες του Militaire.gr θα ΄χουν κάθε λόγο να μας επιπλήξουν με τόσα ονόματα που έχουμε γράψει από το πρωί για τη θέση του ΥΕΘΑ. Και δεν τα ΄χουμε γράψει κι όλα! Ξεκινήσαμε με τον Βασίλη Κικίλια, συνεχίσαμε με Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον Μάκη Βορίδη και τον Κώστα Τσιάρα κι έχουμε καταλήξει στον Νίκο Παναγιωτόπουλο από την Καβάλα! Δεν γράψαμε για την Όλγα Κεφαλογιάννη , το όνομα της οποίας είχε συζητηθεί τις τελευταίες ημέρες. Είχαμε απλώς γράψει ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να αναλάβει γυναίκα το ΥΠΕΘΑ. Όλα αυτά τα ονόματα κυκλοφόρησαν από “αρμόδιες πηγές”.
Νομίζουμε ότι δεν είναι το καλύτερο να εμπλέκεται το ΥΠΕΘΑ σε “καραμπόλες”. Αυτό το υπουργείο πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτή τη περίοδο με λογική “πολεμική”. Δεν είναι το παλαιό υπουργικό “Βατικανό” ,όπου οι πρόεδροι “πάρκαραν” ενοχλητικούς δελφίνους. Δεν είναι πια ένα υπουργείο “άνετο” και θα τολμήσουμε να πούμε ότι η υπουργική καρέκλα είναι πλέον “ηλεκτρική”.
Ακόμη και για όσα ακούγονται για την επιλογή του ΥΦΕΘΑ έχουν ήδη προκληθεί πολύ ζωηρές συζητήσεις.
Ας αναμένουμε όμως την επίσημη ανακοίνωση σε λίγη ώρα για να σχολιάσουμε συνολικά τις επιλογές.