Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019

Απτόητη η Τουρκία παρά τις κυρώσεις της ΕΕ: Αυξάνουμε τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο - Cavusoglu: Στέλνουμε 4ο πλοίο

Απτόητη η Τουρκία παρά τις κυρώσεις της ΕΕ: Αυξάνουμε τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο - Cavusoglu: Στέλνουμε 4ο πλοίο
Πυρά Τουρκίας κατά ΕΕ - Συνεδριάζει στην Κύπρο το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Αναστασιάδη για τις προτάσεις Akinci
(upd2) Ούτε ένα 24ωρο δεν έχει περάσει από τα μέτρα – κυρώσεις που ανακοίνωσε η ΕΕ κατά της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ και η Άγκυρα όχι μόνο εμφανίζεται απτόητη αλλά έχει περάσει σε ολομέτωπη αντεπίθεση, διαμηνύοντας ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να ενισχύσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ.Ύστερα από τις πρώτες αντιδράσεις του προέδρου Erdogan, ο οποίος υποστήριξε πως η Τουρκία είναι πανίσχυρη και δεν πρόκειται να γονατίσει στις πιέσεις που δέχεται, τη σκυτάλη πήρε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στέλνοντας σαφές μήνυμα προς Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες ότι όχι μόνο δεν θα σταματήσουν οι γεωτρήσεις αλλά αντίθετα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.
Μήνυμα που φρόντισε να "εξειδικεύσει" ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu, ο οποίος αφού απαξίωσε τα μέτρα της ΕΕ, υποστήριξε ότι σύντομα η Τουρκία θα στείλει στην Κύπρο και τέταρτο πλοίο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Βόρεια Μακεδονία, ο Cavusoglu υποστήριξε πως «δεν χρειάζεται να ληφθούν πολύ σοβαρά οι αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Το να αποκαλείς αυτό κύρωση σημαίνει ότι δεν λαμβάνεις πολύ σοβαρά υπόψη την όλη υπόθεση.
Και δεν χρειάζεται να την πάρεις στα πολύ σοβαρά.
Δεν είναι πράγματα που μπορούν να μας επηρεάσουν.
Οι διαπραγματεύσεις για την πολιτική αεροπορία βρισκόντουσαν ήδη σε στασιμότητα με τις πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Η Ε.Ε. που ανέκαθεν ασκεί κριτική στις παρεμβάσεις στο έργο της Κεντρικής Τράπεζας τώρα δίνει εντολές στην δική της τράπεζα.
Λαμβάνουν τέτοιου είδους ανούσιες αποφάσεις με μια σαχλή αντίληψη συμπαράστασης κάτω από την πίεση που ασκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα.
Γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν» είπε ο Cavusoglu, ο οποίος προανήγγειλε και την αποστολή τέταρτου πλοίου στην περιοχή.
«Από τώρα και στο εξής, σε περίπτωση που λάβετε μια απόφαση εναντίον της Τουρκίας, θα αυξήσουμε τις δραστηριότητες μας.
Εκεί έχουμε τρία σκάφη.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε και το τέταρτο σκάφος μας.
Όσο δεν εξασφαλίζουν το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού εμείς θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας εκεί» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Προκατειλημμένη και μονομερής η ΕΕ στο Κυπριακό
Τον τόνο άλλωστε είχε δώσει με ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διεμήνυσε ότι όχι μόνο δεν θα σταματήσουν αλλά θα αυξηθούν οι δραστηριότητες στην περιοχή.
«Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητα της χώρας μας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτές τις αποφάσεις στις οποίες δεν γίνεται καμιά αναφορά στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα επί των φυσικών πηγών του νησιού και κινούνται σαν να μην υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι, δείχνουν πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό θέμα.
Αυτές οι αποφάσεις είναι το τελευταίο παράδειγμα του πως το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ προς όφελος των δικών τους μαξιμαλιστικών θέσεων και πως οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν γίνει εργαλείο τους» αναφέρει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.
«Όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει και στο παρελθόν, οι δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δύο διαστάσεις, την προστασία των δικαιωμάτων μας στην δική μας υφαλοκρηπίδα και την προστασία των ίσων δικαιωμάτων επί των πηγών υδρογονανθράκων των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί.
Στην πρώτη διάσταση, δεν τίθεται θέμα η Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων πριν την επίλυση του Κυπριακού.
Επειδή η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, από το 1963 δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και για μας και για τους Τουρκοκύπριους δεν είναι ένα πραγματικό κράτος.
Η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ιδρύθηκε στη βάση της ισότητας Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων καταργήθηκε το 1963.
Και ο λόγος που μέχρι σήμερα το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι από το 1963 μέχρι σήμερα δεν αποδέχονται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.
Ο συνομιλητής της “Εκ διοίκησης’ δεν είναι η Τουρκία, είναι η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.
Η ΕΕ αν δεν αποδεχτεί αυτές τις πραγματικότητες, αν δεν δει τους Τουρκοκύπριους όχι ως μειονότητα αλλά ως συνιδιοκτήτες του νησιού Κύπρος, δεν είναι δυνατόν να καταλάβει το Κυπριακό πρόβλημα και να συμβάλει εποικοδομητικά.
Στη δεύτερη διάσταση, η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο με τη εγγύηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση η περιεκτική πρόταση συνεργασίας που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου οι Τουρκοκύπριοι και που η χώρα μας την στήριξε πλήρως.
Η ΕΕ αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στο νησί να συναντηθούν για το θέμα των πηγών υδρογονανθράκων, έχει μια συμπεριφορά αναποτελεσματική, αποκομμένη από την πραγματικότητα και μη εποικοδομητική λαμβάνοντας αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
«Η χώρα μας θα συνεχίσει και από εδώ και πέρα όπως και πριν να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και των Τ/Κ και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές της προς αυτή την κατεύθυνση.
Σχετικά με αυτό, η ΕΕ η οποία από τις 26 Απριλίου του 2004 που δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τ/Κ, δεν μπορεί να μας πει τίποτα.
Και προκαλεί ερωτηματικά που αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν μια σημαντική μέρα για τον τουρκικό λαό όπως είναι η τρίτη επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ικανοποίηση στην Αθήνα για τις κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία – Ενημέρωση Μητσοτάκη

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για τις κυρώσεις που αποφάσισε η ΕΕ κατά της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που είχε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών  Υποθέσεων της ΕΕ.
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, Μητσοτάκης και Δένδιας αξιολόγησαν ως πολύ ενθαρρυντική την ομόφωνη και άμεση αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων στην τουρκική προκλητικότητα».
Στο επίκεντρο της πρωινής συνάντησης τους βρέθηκε και το επικείμενο ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ καθώς και οι επαφές που θα έχει ο κ.Δένδιας «με στόχο τη διεύρυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδος-ΗΠΑ».
Σημειώνεται ότι ο κ.Δένδιας αναχωρεί σήμερα Τρίτη 16/7 και στις ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Αμερικάνο ομόλογο του Mike Pompeo όσο και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Bolton και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Nancy Pelosi.

Κύπρος: Συνεδριάζει υπό τον Αναστασιάδη το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών – Στο επίκεντρο οι προτάσεις Akinci

Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου υπό την προεδρία του Ν. Αναστασιάδη στην Κύπρο προκειμένου να εξετάσει αφενός τις προτάσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων M. Akinci για σύσταση κοινής επιτροπής διαχείρισης υδρογονανθράκων και αφετέρου τις τελευταίες εξελίξεις ύστερα από την επιβολή μέτρων της ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις παράνομες δράσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι να υπάρξει ομοφωνία θέσεων και κοινή γραμμή αντιμετώπισης τόσο των τουρκικών προκλήσεων όσο και της πρότασης του Τουρκοκύπριου ηγέτη.
Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η Λευκωσία θεωρεί ότι η πρόταση Akinci δεν ήρθε καθόλου τυχαία τη δεδομένη στιγμή, κατά την οποία η Άγκυρα κλιμακώνει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι αυτή γίνεται με παρότρυνση της Άγκυρας, θέλοντας να βάλει και άλλου είδους πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, απειλώντας ταυτόχρονα για συνέχιση των παράνομων ενεργειών της σε περίπτωση που η πρόταση απορριφθεί.
Ο κ.Αναστασιάδης θα ενημερώσει σήμερα το Συμβούλιο Αρχηγών για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και για τις πληροφορίες σε σχέση με το αποτέλεσμα αυτών των γεωτρήσεων, θα ενημερώσει παράλληλα για τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας και για τα διάφορα διαβήματα που γίνονται από πλευράς κυβέρνησης τόσο στα αρμόδια όργανα της Ευρώπης, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στα διάφορα διεθνή όργανα.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το γεγονός ότι επανέκαμψε η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ.

Erdogan: Κανείς δεν θα γονατίσει την Τουρκία

Αμετανόητος έναντι όλων εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, και ενώ η ΕΕ ήδη έλαβε μέτρα εναντίον του για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ οι ΗΠΑ είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένες να προχωρήσουν σε κυρώσεις, μετά την απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα.
Ο Erdogan, σαφώς σε μία προσπάθεια να παρουσιαστεί και «απόλυτος κυρίαρχος» στο εσωτερικό της χώρας του, δεν δίστασε να κάνει λόγο για μία πανίσχυρη Τουρκία την οποία δεν μπορεί... κανείς να γονατίσει.
Δεν δίστασε ακόμη να εξαπολύσει μία ακόμη επίθεση σε Ελλάδα, Ευρώπη και Κύπρο, σε ομιλία του με αφορμή την επέτειο από το αποτυχημένο πραξικόπημα.
«Αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου έχουν ξεγελαστεί», δήλωσε ο Erdogan, τονίζοντας ότι «σε αυτούς που δε βλέπουν ότι το μέλλον μας θα το σχηματίσει η περίοδος από την οποία περάσαμε δεν έχουμε να πούμε τίποτα».«Όσο η Τουρκία έχει τους στρατιώτες της, τους αστυνομικούς της και τις μυστικές υπηρεσίες της, κανείς δεν θα επιχειρήσει ποτέ ξανά να καταλάβει αυτή τη χώρα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan μπροστά σε χιλιάδες
κόσμου που κυμάτιζαν τουρκικές σημαίες, συγκεντρωμένοι στο ανακαινισμένο κτίριο του αρχηγείου της αστυνομίας στην Άγκυρα, σε μια από τις εκδηλώσεις μνήμης για την 15η Ιουλίου, την τρίτη επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος.
«Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία όσο η χώρα έχει τους θεσμούς να προστατέψει το δημοκρατικό της πολίτευμα», είπε ο Erdogan, ο οποίος αφού κατηγόρησε τα κράτη της Δύσης για «έλλειψη κατανόησης», επιχείρησε να κάνει μια επίδειξη ισχύος με αφορμή και την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S - 400.
«Πήραμε τους S-400;
Τους πήραμε.
Έφτασαν 8 αεροσκάφη και θα φτάσουν και τα άλλα.
Τι είπαν;
Δεν μπορούν να τους πάρουν, δεν μπορούν να το κάνουν.
Τι έγινε;
Τους πήραμε;
Και αυτή τη στιγμή άρχισε η συναρμολόγηση;
Το χρονοδιάγραμμα τηρείται;
Μέχρι τον Απρίλιο του 2020 θα έχουν εγκατασταθεί εντελώς
Οι S-400 είναι το πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να επιτεθούν στη χώρα μας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως στόχος του πλέον είναι η κοινή παραγωγή των S -400 με τη Ρωσία.

Τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Οι 28 υπουργοί εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ ενέκριναν χθες Δευτέρα 15/7 χωρίς αλλαγές, το κείμενο των συμπερασμάτων που συνέταξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ) της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, η επίσημη ανακοίνωση των ΥΠΕΞ της ΕΕ αναφέρει ότι:

Σήμερα, το Συμβούλιο ενέκρινε τα ακόλουθα συμπεράσματα σχετικά με τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο:
«1. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως εκείνα της 20ής Ιουνίου 2019, το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και ξεκίνησε δεύτερη δραστηριότητα γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου εντός κυπριακών χωρικών υδάτων.
Το Συμβούλιο επισημαίνει εκ νέου τις σοβαρές και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις των παράνομων αυτών ενεργειών σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Το Συμβούλιο καλεί και πάλι την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

2. Το Συμβούλιο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόσκληση από την κυβέρνηση της Κύπρου να διαπραγματευθεί με την Τουρκία, σημειώνει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

3. Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην υποστήριξη προσπαθειών που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για συνεργασία με τα μέρη με σκοπό να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Συναφώς, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι παραμένει επιτακτικής σημασίας να δεσμευθεί και να συμβάλει η Τουρκία σε μια τέτοια διευθέτηση, μεταξύ άλλων και των εξωτερικών πτυχών του, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σε ευθυγράμμιση προς τις αρχές στις οποίες είναι θεμελιωμένη η ΕΕ και προς το ενωσιακό κεκτημένο.

4. Υπό το φως των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών και συμφωνεί να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και περαιτέρω συνεδριάσεις τού υψηλού επιπέδου διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας.
Το Συμβούλιο συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά τον δανεισμό με κρατικούς τίτλους.

5. Το Συμβούλιο εξακολουθεί να ασχολείται με το θέμα και, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν να διερευνούν επιλογές για στοχευμένα μέτρα σε σχέση με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει στο θέμα αυτό, όπως ενδείκνυται».

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 16/7 08:18)
www.bankingnews.gr