Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019

Στο κόκκινο οι τουρκικές προκλήσεις - Με νέα εισβολή στην Κύπρο απειλεί ο Cavusoglu - Erdogan: Θα μιλήσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν

Στο κόκκινο οι τουρκικές προκλήσεις - Με νέα εισβολή στην Κύπρο απειλεί ο Cavusoglu - Erdogan: Θα μιλήσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν

Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu - Θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων
(upd) Κάθε όριο ξεπερνούν οι απειλές και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο καθώς μετά τα πυρά του Τούρκου προέδρου Rejep Tayip Erdogan προς Αθήνα και Λευκωσία ότι είναι διατεθειμένος και έτοιμος να μιλήσει σε γλώσσα που θα καταλάβουν όσον αφορά τα τουρκικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu απείλησε με νέα εισβολή στην Κύπρο.
«Οι απειλές από τους Ελληνοκύπριους δεν μας λένε τίποτα.
Ξέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα εναντίον μας στην ανατολική Μεσόγειο.

Εάν τολμήσουν να το κάνουν, θα πάρουν την απάντηση, όπως την πήραν και στο παρελθόν» ανέφερε στο νέο λεκτικό του παραλήρημα μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT o Cavusoglu, υποστηρίζοντας ότι όλα τα βήματα που κάνει η Τουρκία είναι σε απόλυτη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο.
«Το τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της το αποφασίζει μόνο η Τουρκία.
Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτρια δύναμη, να προστατεύσει τα δικαιώματα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου" και του τουρκοκυπριακού λαού» υποστήριξε ο Cavusoglu, αναφέροντας πως οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν σε όλες εκείνες τις περιοχές που έχει δώσει άδεια το ψευδοκράτος.

Erdogan σε Ελλάδα, Κύπρο: Ξέρουμε να μιλήσουμε σε γλώσσα που θα καταλάβουν...
Στο ίδιο επιθετικό ύφος και ο πρόεδρος της Τουρκίας,Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας, της Κύπρου για τα όσα εκτυλίσσονται στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι εάν η άλλη πλευρά δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα, είναι διατεθειμένος και έτοιμος να μιλήσει σε γλώσσα που θα καταλάβουν.«Στην ανατολική Μεσόγειο κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα.
Και έτσι θα συνεχίσουμε.
Όμως αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουμε.
Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα.
Άλλωστε και η ‘’νότια Κύπρος’’  δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ με τη νομιμότητα» τόνισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κίνα ο Erdogan, ο οποίος στράφηκε και κατά της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της ‘’νότιας Κύπρου’’ η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ με ύποπτο τρόπο τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει την ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’ με την δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη.
Η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται έντιμα.
Στο Μπούργκενστοκ έγινε η μεγαλύτερη αδικία.
Η ‘’νότια Κύπρος’’ εντάχθηκε στην ΕΕ ενώ είπε όχι στο δημοψήφισμα ενώ η ‘’βόρεια Κύπρος’’ που είπε το ναι δεν εντάχθηκε.
H EE δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στην βόρεια Κύπρο.
Εμείς πώς να πιστέψουμε αυτή την ΕΕ;
Αυτοί δεν είναι έντιμοι.
Όλοι τους είναι σφετεριστές. Κι εδώ πάλι τα ίδια κάνουν!» υποστήριξε ο Erdogan.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα σηκώνει και πάλι τους τόνους και τις προκλήσεις, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μετρήσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα ενόψει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται στις 15 Ιουλίου να ανακοινώσει τα μέτρα και τις κυρώσεις που θα λάβει απέναντι στην Άγκυρα σε περίπτωση που συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Πυρά Erdogan και στις ΗΠΑ: Κλοπή αν δεν μας δώσουν τα F-35

Πάντως ο Erdogan ανεβάζει τους τόνους και απέναντι στις  ΗΠΑ, αναφέροντας πως αν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν στην Τουρκία τα μαχητικά F -35, αυτό θα είναι κλοπή.

«Εάν έχεις έναν πελάτη και αυτός ο πελάτης σε πληρώνει στην ώρα του, πώς γίνεται να μην δώσεις σε αυτόν τον πελάτη το προϊόν σου;
Η λέξη για αυτό λέγεται κλοπή» υποστήριξε ο Erdogan.
Ο Erdogan υποστήριξε επιπλέον ότι η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τα F-35, ότι έχει παραλάβει ήδη 4 μαχητικά και ότι Τούρκοι πιλότοι πηγαίνουν στις ΗΠΑ για να εκπαιδευθούν.
«Έχουμε κάνει μια συμφωνία να αγοράσουμε 116 F-35.
Δεν είμαστε απλά μια αγορά, συμμετέχουμε στην παραγωγή του αεροσκάφους.
Παράγουμε κάποια τμήματα του στην Τουρκία» είπε ο Erdogan στην πρώτη αντίδραση του στις πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να επιμένουν σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εφόσον αυτή προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400.
Σημειώνεται πως κατόπιν της πρόσφατης συνάντησης του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump στο περιθώριο της G20 στην Ιαπωνία, ο Erdogan είχε εμφανιστεί σίγουρος ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S – 400, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία με τον Trump.
Ωστόσο, μετά τη συνάντηση αυτή, μια σειρά από Αμερικάνους αξιωματούχους κατέστησαν σαφές πως οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει σε καμία περίπτωση τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία.

Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο
Την εκτίμηση πως παρά τη ρητορική προκλητικότητα της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο με τα Ίμια λόγω των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως η Άγκυρα χάνει από την προκλητικότητα της σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά στο αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και στο ότι η Τουρκία είναι σε απόλυτη απομόνωση.

www.bankingnews.gr